Οι πραγματικές ”ταχύτητες” της Σοφοκλέους

Χωρίς καμία απολύτως επίσημη ”κατηγοριοποίηση” των μετοχών, η αγορά έχει ήδη κάνει τις επιλογές της. Οι ”ταχύτητες” της Σοφοκλέους είναι απολύτως υπαρκτές και οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν είναι κάποιοι επιχειρηματίες που νομίζουν ακόμη ότι... ζουν στο 1999!!!

Οι πραγματικές ”ταχύτητες” της Σοφοκλέους
Πολύς λόγος έχει γίνει για την πρόθεση του Χρηματιστηρίου να φέρει το καθεστώς των δημοπρασιών (call auctions) στις μετοχές με ελάχιστη ρευστότητα και πολλές ήταν οι αντιδράσεις για τον υποτιθέμενο διαχωρισμό της Σοφοκλέους σε διαφορετικές ”ταχύτητες”.

Όσα κι αν λέγονται , οι insiders γνωρίζουν ότι πρώτον τα call auctions θα έρθουν νομοτελειακά στη Σοφοκλέους και δεύτερον ότι οι ταχύτητες υπάρχουν ήδη...de facto.

Στην πρώτη ταχύτητα ανήκουν τα γνωστά και καθιερωμένα blue chip. Στη δεύτερη οι εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (και κάποιες της μικρότερης) που είτε έχουν ήδη ξεκινήσει να προσελκύουν το ενδιαφέρον των αναλυτών και των θεσμικών είτε μπαίνουν σταδιακά στο στόχαστρο των ειδικών.

Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται εκείνες οι -μάλλον ολίγες- μετοχές εταιριών που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν βίαια, χωρίς εμφανή αιτία, οι λεγόμενες εταιρίες των (ιδιωτών κυρίως) traders, που ουσιαστικά καβαλούν στο κύμα των ελάχιστων ”λόμπι” που απέμειναν στη Σοφοκλέους, εταιρίες που χαρίζουν ενίοτε κέρδη, αλλά με πολύ μεγάλο κίνδυνο για τον απλό επενδυτή.

Κι από εκεί και πέρα το... χάος. Μετοχές εταιριών που αν υπήρχε ακόμη το ”ταμπλό”, θα αποτελούσαν τη... διακόσμηση.

Εταιρίες που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι εκτός της αγοράς (μάλλον δεν θα έπρεπε καν να είχαν περάσει την πόρτα), αλλά και εταιρίες που λόγω ανύπαρκτης εμπορευσιμότητας- και πλήρους αδιαφορίας των μετόχων τους- έχουν περίπου καταδικαστεί στο ρόλο του κομπάρσου της αγοράς, έστω κι αν έχουν πραγματικό οικονομικό μέγεθος.

Αυτή είναι σήμερα η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου και μάλλον οι τελευταίοι που θα το αντιληφθούν είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες που αδυνατούν ακόμη να καταλάβουν ότι εάν δεν ασχοληθούν μαζί τους οι σοβαρές χρηματιστηριακές, οι αναλυτές, οι ξένοι και οι μεγάλοι Έλληνες θεσμικοί, εάν δεν είναι απόλυτα συνεπείς και διαφανείς στις πρακτικές τους, τίποτα δεν θα κάνουν.

Όσα ”πανηγυρικά” δελτία τύπου και να βγάζουν, όσες μεγαλοστομίες κι αν διαρρέουν δεξιά κι αριστερά, όσο κι εάν προσπαθούν να ξελασπώσουν με πρακτικές του παρελθόντος, (που θέλουν το μέτοχο... ”κορόϊδο” του μάγκα-μεγαλομετόχου), απλά καθυστερούν το αναπόφευκτο.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v