ΧΑΑ: Απαραίτητη η συσσώρευση για την άνοδο

Σταθερό το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Εθνική, Alpha, για όσο οι συζητήσεις θα συνεχίζονται τη στιγμή που ο FTSE 20 ολοκληρώνει τη συσσώρευσή του με εκ περιτροπής αντίδραση δεικτοβαρών μετοχών του. Ενεργότερη αναμένεται για σήμερα, η παρουσία των επενδυτικών σχημάτων και ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη στο εύρος 2.170 – 2.182 με συναλλαγές 68 – 75 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ήπιους τόνους συνεχίζεται η συντήρηση της αγοράς στο εύρος 2.155 – 2.175 μονάδων, καθώς με εκ περιτροπής κινήσεις μετοχών του FTSE 20 παραμένει σε φάση συσσώρευσης – συγκέντρωσης ο Δείκτης.

Χθες ήταν οι Εθνική, Alpha, που ώθησαν τον FTSE 20 προς τις 1.117 μονάδες, τον τραπεζικό προς τις 3.544, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει οριακά χαμηλότερα στις 2.173,9 μονάδες.

Παρατηρείται, πως στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της φάσης διόρθωσης – συσσώρευσης μειώνονται σταδιακά οι συναλλαγές, κυρίως σε μετοχές του FTSE 20, ενισχύεται η συναλλακτικότητα σε τεμάχια και πράξεις, σε τίτλους εταιριών χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας. Οδηγείται σταδιακά από τα 110 εκατ. ευρώ ο τζίρος και πάλι προς τα 65 – 70 εκατ., μειώνεται δηλαδή στο περίπου μισό (τις τελευταίες 4 – 5 συνεδριάσεις). Υποχωρούν δηλαδή οι συναλλαγές στα επίπεδα, που προ δεκαημέρου είχαν σηματοδοτήσει την κορύφωση του ανοδικού κύκλου.

Μόνο που αυτή τη φορά το ”στέγνωμα” της αγοράς , γίνεται περίπου 80 μονάδες υψηλότερα σε επίπεδο Δείκτη. Ο FTSE 20 μπορεί να παραμείνει υπό συσσώρευση στο εύρος 1.105 – 1.125 μονάδων με την εκ περιτροπής κίνηση δεικτοβαρών μετοχών, μπορεί να είναι ο ΟΤΕ για παράδειγμα σήμερα, η ΔΕΗ αύριο κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις, που παρασκηνιακά συνεχίζονται μεταξύ Εθνικής – Alpha έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τις συναλλαγές της περιόδου 24/07 – 21/08, στην άνοδό τους δηλαδή, και των εν συνεχεία συναλλαγών μέχρι και χθες. Είναι προφανές ότι η ”συγκέντρωση δυνάμεων” συνεχίζεται, το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό, μόνο που η τελεσφόρηση των προσπαθειών δεν θα πρέπει να αναμένεται για νωρίτερα από τις…. Δημοτικές. Οι λόγοι πολλοί και ευνόητοι.

Στα θετικά των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, η αντίδραση των μετοχών των Εθνικής, Alpha από τα πρώτα επίπεδα στήριξής τους, η σταθερότητα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και η επαναδραστηριοποίηση δύο – τριών ακόμη επενδυτικών σχημάτων.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν των Εθνικής, Alpha, Εμπορικής, οι ΟΤΕ και ΔΕΗ για τον FTSE 20. Από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν βεβαίως, η αντίδραση από τα 2 ευρώ της μετοχής της Notos, οι υψηλές συναλλαγές και χθες στη Flexopack, η διακριτική πίεση στη μετοχή του ΟΛΘ, οι εξελίξεις στο Πόρτο Καρράς, η ενδυνάμωση του σχήματος της ΚΡΕΚΑ, η συμπεριφορά των μετοχών της Alfa Alfa.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v