Στα επίπεδα των αρχών Αυγούστου 2012 "βυθίζεται" το ΧΑ, καθώς για τον Γενικό Δείκτη χάθηκε και το όριο των 600 μονάδων. Αναπόφευκτη η υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, την ώρα που το ντόμινο με αφορμή την κινεζική κρίση προκαλεί ισχυρές παράπλευρες απώλειες και στην Ευρώπη.
Σε ανεξέλεγκτη υποχώρηση ο DAX στη Φρανκφούρτη, χάνοντας πάνω από 4,5% προς τις 9.600 μονάδες, στη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει γνωρίσει το γερμανικό χρηματιστήριο τα τελευταία 4-5 χρόνια.
Συντριπτικές οι εκροές από τις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, σε βρασμό οι αγορές κρατικών ομολόγων, πονοκεφαλιάζει η ΕΚΤ και στο ΧΑ η προσγείωση προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις ανώμαλης κίνησης.
Ξεπερνούν το 11% οι απώλειες για τον ΓΔ που πριν λίγο υποχωρούσε στις 560 μονάδες, επίπεδα που είχε να γράψει από τις αρχές Αυγούστου του 2012. Σε ελεύθερη πτώση η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον FT 25 να ξεπερνά το 8% και τον Δείκτη Τραπεζών να εξαϋλώνεται σχεδόν 20% χαμηλότερα, στις 169 μονάδες.
Σε βαθύ κόκκινο και οι 25 μετοχές του FT 25, με συνεχείς ρευστοποιήσεις τα τελευταία 30-45' στο σύνολο των τίτλων-σηματωρών και των blue chips, συνέπεια της διεθνούς αναταραχής που αναδεικνύεται στη... σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι σε μία αγορά που ταλαιπωρείται εδώ και μήνες εξαιτίας (κυρίως) της πολιτικής ρευστότητας.
Προφανείς οι συντριπτικές απώλειες και τα βάρη για το επιχειρείν, την πραγματική οικονομία, την κοινωνία, κάτι που δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, που ακόμη και τώρα σκιαμαχεί οδεύοντας σε νέες, πρόωρες εκλογές.
Με τζίρο μόλις 10 εκατ. ευρώ χανόταν κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ, μέσα σε μόλις ένα 24ωρο (σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής), σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας. Με άλλα 8-9 εκατ. ευρώ συναλλαγές, η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων συρρικνώνεται περισσότερο προς τα 34,5 δισ. ευρώ.
Στο limit down οι μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, με απώλειες πάνω από 13% Εθνική και Eurobank.
Ολοκληρωτική εξαΰλωση και για τα 3 warrants των συστημικών τραπεζών.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το ανησυχητικό έγκειται στο "άδειασμα" μετοχών/εισηγμένων- σηματωρών και blue chips, κίνηση που έγινε εμφανής στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Αυτό γιατί παραπέμπει στην περαιτέρω μείωση της θέσης ξένων παικτών, οι οποίοι υποχρεώνονται στο πλαίσιο της ευρύτερης αποχώρησής τους να ξεπουλούν και μετοχές ελληνικών εταιρειών.
Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως το ντόμινο της κινεζικής κρίσης έχει πλήξει εδώ και μέρες τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ζωτικό χώρο, με τον DAX να υποχωρεί 9,45% σε εβδομαδιαία μέτρηση και σχεδόν 13% σε μηνιαία, σημειώνοντας έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους διόρθωσης (σε τόσο σύντομο διάστημα) από το καλοκαίρι του 2011.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο-Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ο δείκτης είχε υποχωρήσει από τις 7.250 έως τις 5.550 μονάδες, χαμηλό επίπεδο απ' όπου ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος μέχρι τα ιστορικά υψηλά φέτος τον Απρίλιο, προς τις 12.400 μονάδες.
Πολλαπλές οι συνέπειες και στις αγορές ευρω-ομολόγων, με περισσότερο ευπαθείς αυτές του Νότου και την ώρα που η ΕΚΤ υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων.
Στο περιθώριο αυτών, το ΧΑ ταλανίζεται και από τη διεθνή κρίση, ωστόσο παραμένει εστιασμένο στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σε νέα προεκλογική περίοδο (και) το ΧΑ, με εμφανείς τις επιπτώσεις στο επιχειρείν, στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Σε νέα τρικλοποδιά σε έργα και ιδιωτικοποιήσεις από τις εκλογές, αναφέρεται ο Φώτης Κόλλιας μετρώντας τους επιπλέον τουλάχιστον δύο μήνες που επιβαρύνουν την αγορά.