Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βγάζουν αντιστάσεις οι τράπεζες

Τα κέρδη για τους τραπεζικούς τίτλους αντισταθμίζουν τις πιέσεις στα υπόλοιπα blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σταθεροποιητικά εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ. Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές. Τα σημαντικά όρια για τους δείκτες.

Περιμένοντας τον Draghi (και) το Χ.Α., με άξια αναφοράς τροπή τη επιδείνωση της εικόνας στα ομόλογα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Σε κινήσεις τακτικής και σε... πονταρίσματα ανάλογα με την εκτιμώμενη εξέλιξη συνεχίζεται η συνεδρίαση, με συνεχείς μεταβολές στη διακύμανση δεικτών και μετοχών. Ζητούμενη η ώρα της ανακοίνωσης των αποφάσεων του κεντρικού τραπεζίτη, καθώς ενδέχεται να γίνουν γνωστές προς το τέλος της συνεδρίασης, κάτι που διατηρεί το όποιο ενδιαφέρον στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Στο εύρος των 780,13-797,37 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με το χαμηλό όριο να μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον επόμενο κύκλο (είτε είναι ανοδικός με άμεσο στόχο την υπέρβαση των 820 είτε καθοδικός με διόρθωση χαμηλότερα και των 775 μονάδων).

Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές(*), ενδεικτικές της στάσης αναμονής που τηρείται από την πλειονότητα των επενδυτών. Ωστόσο, τα τελευταία 15΄-20' αυξήθηκαν οι συναλλαγές σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου παράλληλα με την επιτάχυνση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους τίτλους σηματωρούς του FT 25.

Στο εύρος των 231,88- 238,88 μονάδων ο FT 25 και λόγω της πίεσης που δέχεται η δεικτοβαρής μετοχή της CC HBC, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης διατηρείται στην περιοχή των 572,91 έως 619,90 μονάδων.

Η κινητικότητα στις τράπεζες σημειώνεται ενώ έχει γίνει γνωστή η έκθεση της UBS, που προβλέπει «βαθύ κούρεμα» στις τιμές-στόχους των τραπεζικών μετοχών. Η αναφορά του ξένου οίκου για μακροχρόνιες επιπτώσεις ανεξαρτήτως μίας πιθανής συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές φαίνεται να αφήνει αδιάφορους κατ' αρχήν όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, ειδικότερα δε εκείνους που ποντάρουν στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ με ορίζοντα το Eurogroup της Δευτέρας.

Αυτό γιατί τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη εισροή «γρήγορων κεφαλαίων» και διαχειριστών που προσβλέπουν σε σύντομες κινήσεις στην υπερπιεσμένη ελληνική αγορά, κυρίως δε στον απαξιωμένο τραπεζικό κλάδο.

Στο 1,07-1,16 ευρώ η διακύμανση της Εθνικής με τις συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές, καθώς ακολουθούν Πειραιώς και Alpha Bank. Ενδεικτικό το γεγονός πως νωρίτερα το ποσοστό συναλλαγών στις μετοχές του κλάδου παρέμενε υψηλό, περίπου στο 70%, επιβεβαιώνοντας και τον προσανατολισμό αυτών των «γρήγορων κεφαλαίων».

Στο 0,348-0,385 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με επίσης συγκριτικά αυξημένη εμπορευσιμότητα, όπως και στη μετοχή της Alpha Bank που κυμαίνεται στο 0,281-0,304 ευρώ. Στο 0,127 ευρώ επίσης με άνοδο η μετοχή της Eurobank.

Για τον Τραπεζικό Δείκτη τα σημερινά όρια θεωρούνται στήριξη και αντίσταση που ανάλογα με τη στάση της ΕΚΤ θα δοκιμασθούν είτε ανοδικά είτε καθοδικά.

Στα 18,53-19,13 ευρώ η μετοχή της CC HBC, που με την υποχώρησή της στο χαμηλό ημέρας (12.05) βάρυνε ανάλογα για τον Γ.Δ. και τον FT 25. Μέσω της διόρθωσης της μετοχής διευκολύνονται οι κινήσεις στην αγορά Παραγώγων.

Με πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με αγοραστές σε ΔΕΗ, καθώς συνεχίζονται οι κυκλικές τοποθετήσεις στις μετοχές της τριάδας. Στα 5,20-5,44 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί, εάν υπερβεί σε «κλείσιμο» τουλάχιστον τα 5,45 ευρώ, να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα. Βέβαια και η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, όπως όλων ανεξαιρέτως των τίτλων της μεγάλης κατηγορίας εξαρτάται από τις εξελίξεις.

(*) στα 33,2 εκατ. ευρώ με μόλις 80,5 εκατ. τεμάχια στις 13.55.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v