Το χθεσινό ναυάγιο στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι... εξωπραγματικές αποδόσεις στα ομόλογα, οι θέσεις πώλησης στα παράγωγα αλλά ακόμη και οι πιέσεις στα εταιρικά ομόλογα εισηγμένων εταιριών έχουν δημιουργήσει το εκρηκτικό μίγμα των τελευταίων ημερών.Άμεση η απειλή περαιτέρω διόρθωσης χαμηλότερα και των 700 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο σε διαδοχικά ιστορικά ελάχιστα, σε περιοχές... αχαρτογράφητες, με πληθώρα μετοχών-εισηγμένων από διάφορους κλάδους και δραστηριότητες να επιστρέφει στον πυθμένα των αρχών του Ιουνίου 2012 και τους πωλητές/short να δείχνουν πως έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.
Σε χαμηλό 31 μηνών ο Γενικός Δείκτης, κι ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετρά απώλειες 23,3 δισ. ευρώ σε αποτίμηση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ούτε... πόλεμος, σημείωσε χαρακτηριστικά νουνεχής χρηματιστηριακός παράγων, νουνεχής και από τους ελάχιστους ψύχραιμους πλέον στην αγορά, αποδίδοντας εύγλωττα αυτό που έχει συντελεσθεί (και) χρηματιστηριακά.
Προεξοφλητικός μηχανισμός αλλά και μοχλός άσκησης πιέσεων και δημιουργίας εντυπώσεων και πιέσεων ένα ρηχό χρηματιστήριο (όπως το δικό μας), μία ακόμη πιο ρηχή αγορά ομολόγων (όπου με συναλλαγές... 3 εκατ. ευρώ μπορεί να χειραγωγηθεί η απόδοση ενός τίτλου), αποτελεί καθημερινά μέρος του πλαισίου των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν οι δανειστές. Η υπέρβαση και του 30% ψήγμα μόνο των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά κρατικών τίτλων.
Η μείωση της θέσης ή ακόμη κι η αποχώρηση ορισμένων hedge funds πολύ εύκολα δημιουργεί συνθήκες κατάρρευσης σε μία αγορά όπου οι εγχώριοι θεσμικοί είναι αδύναμοι, οι άλλοτε ισχυροί ιδιώτες απόντες και λιγοστοί μόνο επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι και χρηματιστές επιχειρούν να διασώσουν τις εταιρίες τους.
Τι έχουν προεξοφλήσει μετοχές και ομόλογα, επιχειρεί να καταγράψει ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας και στα CDS.
Ωστόσο, όσο βυθίζεται και το χρηματιστήριο, τόσο επιμένουν οι φωνές (εκτός και εντός συνόρων) πως ένας ευφυής αναπόφευκτα επώδυνος συμβιβασμός είναι εφικτός. Δεδομένου ότι στην αγορά δεν αναμένεται εδώ και καιρό συμφωνία στο Eurogroup της Ρίγας, οι βραχυπρόθεσμοι φαίνεται πως αρκούνται πλέον σε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις.
Το EWG, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, το Eurogroup και στο βάθος... η συνάντηση του Μαΐου με καταληκτική(;) προθεσμία το τέλος Ιουνίου, όπως υπενθύμισε εχθές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι τα σημεία αναφοράς όσων έχουν απομείνει ενεργοί στο χρηματιστήριο.
Για «Reality check» στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, κάνει λόγο σχετικό θέμα του Euro2day.gr, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναλύει τους δύο άσσους που έσωσαν την παρτίδα του τριμήνου.
Στα του Χ.Α., βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να αντεπεξέλθει σήμερα κιόλας στην αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ. Οι μέτοχοι έχουν λαμβάνειν καθαρά στο χέρι 0,45 ευρώ/μετοχή, ο τίτλος έκλεισε εχθές στα 7,88 ευρώ (-1,50%) με συναλλαγές αξίας 11,9 εκατ. ευρώ. Κόψιμο τιμής, σήμερα, που κρίνοντας από τις θέσεις στα παράγωγα έχει συνεκτιμηθεί δεόντως. Στα 7,41 ευρώ έχουν ανοίξει αρκετές θέσεις στο συμβόλαιο (Ιουνίου). Κλειδί η έκταση της διόρθωσης της μετοχής του ΟΠΑΠ και οι πιθανές αγορές από χαμηλότερες τιμές.
Η εικόνα στα παράγωγα... συγκρατημένη, αφού η δραματική υποχώρηση έχει πιέσει δείκτες και μετοχές σε σημεία που κρύβουν το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης.
Ειδικότερα στο ΧΠΑ, περίπου σταθερές οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, Μάιο, στα 38.888 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.325, 6.294 για τον Μάιο και 31 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 206,75) κινήθηκε μεταξύ 204 και 212,5 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,75%.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.271), Alpha Bank (17.634), Εθνική (13.154), Πειραιώς (31.411), Eurobank (16.643), ΟΠΑΠ (331), ΟΤΕ (988), MIG (1.008), ΓΕΚ (741), Jumbo (295), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (156), ΕΧΑΕ (250), Ελλ. Πετρέλαια (126), ΜΕΤΚΑ (105), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (214), Μυτιληναίο (301).
Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα discount των Σ.Μ.Ε. του FTSE 25 Μαΐου κυμάνθηκαν στο 0,27% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 204 και των 212,50 μονάδων.
Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 6.325 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 38.793 συμβολαίων.
Τεχνικά, όπως εδώ και καιρό υποστηρίζει η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary ενδεχόμενη κίνηση χαμηλότερα των 708 μονάδων ενισχύει τις πιθανότητες περαιτέρω διόρθωσης προς τη ζώνη των... 666 μονάδων.
Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) οι 210-212 μονάδες είναι η κοντινότερη αντίσταση για τον FT 25, οι 216-217 η κύρια βραχυπρόθεσμη που θα πρέπει να υπερβεί προκειμένου να απεγκλωβισθεί από τον πυθμένα που σχηματίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Στις τράπεζες, η μέχρι τελευταία στο... απυρόβλητο Εθνική δεν θα πρέπει να χάσει τη σημαντική στήριξη του 0,89 ευρώ (στο 0,79 η ελάχιστη τιμή, από τις 28/1/2015). Κλείσιμο στο 0,927 με απώλειες 7,30%, ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,906 με συναλλαγές 28,4 εκατ. ευρώ σε σύνολο 107,2 εκατ. ευρώ.