Στο... κόκκινο η Ευρώπη, καθώς σε χρηματιστήρια, αγορές ομολόγων και συνάλλαγμα γίνεται η πρώτη αποτίμηση της στάσης της Αθήνας. Αυξημένη μεταβλητότητα, νευρικότητα και συγκρούσεις υπέρμαχων - πολέμιων για την «ελληνική κρίση» σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, σχολές σκέψεις, κινητικότητα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.Η εβδομάδα ξεκίνησε όπως λίγο έως πολύ είχε προεξοφληθεί, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της ελληνικής κυβέρνησης, των πρώτων εντολών που από νωρίς είχαν δοθεί σε χρηματιστές, των πρώτων μηνυμάτων που έλαβαν τραπεζικοί και επενδυτικοί πόλοι.
Στο Χ.Α. η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες, καθώς από νωρίτερα διόρθωναν σε Φρανκφούρτη και Παρίσι οι χρηματιστηριακοί δείκτες, με την υποχώρηση να διευρύνεται μέχρι τις 10.30 οπότε άνοιξε η δική μας συνεδρίαση.
Κινητικότητα στις αγορές του ευρωνότου (Μαδρίτη, Μιλάνο), διακυμάνσεις στα κρατικά ομόλογα, ενώ στο 1,14 διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης ο μεν Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι 4,75% προς τις 764,98 μονάδες, με τον Τραπεζικό Δείκτη να διορθώνει μέχρι τις 606,19 και τον FT25 έως τις 226,48 μονάδες. Στη σπουδαιότητα των 227 μονάδων του 25άρη αναφερόμαστε ήδη στον Εκηβόλο, θυμίζοντας και παλιότερες αναρτήσεις μας για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων-πιέσεων και υποχώρησης έγινε με συναλλαγές 4,8-5 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν άλλα 4 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σταδιακά σε τιμές άνω των αρχικά χαμηλών.
Ένδειξη, αν και πρώιμη, πως από την αρχή της συνεδρίασης παίζονται δύο στοιχήματα, το ένα της... ρήξης και το άλλο της... συμφωνίας.
Το ενδιαφέρον είναι πως μέχρι τώρα ενεργοποιούνται εντολές αγοράς -έστω και από επίπεδα 4,75% χαμηλότερα-, πως η σχέση πωλήσεων - αγορών και η ροή εντολών πώλησης παραμένουν σε λογικό πλαίσιο (αν και ακόμη είναι νωρίς), ότι στα παράγωγα δεν πουλήθηκαν/short πολλά ΣΜΕ αισθητά χαμηλότερα των 227 μονάδων και ότι στην αγορά επικρατεί μία... νευρική αναμονή (ας μου επιτραπεί η έκφραση) για την έκβαση σημαντικών κινήσεων που διεξάγονται πλέον σε διεθνές επίπεδο.
«Δεν είναι λίγο να μιλά για το ελληνικό φορολογικό σύστημα κοτζάμ πλανητάρχης, απεναντίας καταδεικνύει την κρισιμότητα και την πολυδιάσταση της ελληνικής κρίσης...», σημείωνε νωρίτερα χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος εκτιμούσε πως από τη συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ ίσως προκύψει κάτι πιο ενδεικτικό για το τι θα πρέπει να περιμένουμε κατ' αρχάς την Τετάρτη.
Στην αγορά ομολόγων ξανά σφυροκόπημα, με την απόδοση του 3ετούς να ξεπερνά και το 20%. Πιέσεις δέχονται και οι κρατικοί τίτλοι των άλλων χωρών του ευρωνότου - το σχετικό θέμα του Euro2day αναφέρεται λεπτομερώς στην απόδοση των ομολόγων.
Ωστόσο θα μεταφέρω την εκτίμηση ενός νουνεχούς παράγοντα και βαθύ γνώστη των αγορών, ο οποίος σχετικά με τον κίνδυνο ενός... Grexit σημείωνε πως παρά την κόλαση για τους ελληνικούς τίτλους η επιβάρυνση στα χαρτιά των άλλων κρατών δεν αποτυπώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας δεν είναι αποστειρωμένες από την ελληνική ώστε να επηρεάζονται μόλις 4 μ.β. Εάν το έξυπνο χρήμα και οι λεγόμενες αγορές έβλεπαν ως πιθανό ένα... Grexit τόσο τα ασφάλιστρα κινδύνου στον ευρωνότο όσο και τα ελληνικά CDs θα ήταν στα ύψη.
Ενδιαφέρουσα επίσης η κινητικότητα που παρατηρείται και πάλι σταδιακά από την Πέμπτη στη βασική ισοτιμία ευρώ - δολ. σε μία συγκυρία όπου οι ΗΠΑ το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν μία περαιτέρω διολίσθηση κι εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος.
Η ενεργότερη παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα εξηγεί και τη μόχλευση που παρατηρείται και πάλι για το δολάριο. Επίσης για να έχουμε ευρύτερη εικόνα του διεθνούς παράγοντα θα χρησιμοποιήσω την εκτίμηση-μέτρηση του αναλυτή Μάκη Βελλιανίτη, ο οποίος:
- για την ισοτιμία ευρώ - δολ. σημειώνει:
Η ανοδική διόρθωση από το 1,1114 δολάριο της 23ης Ιανουαρίου συνεχίζεται. Το υψηλότερο επίπεδό της είναι ως τώρα το υψηλό του 1,1533 δολαρίου της Τρίτης. Δεν έχει πάρει ακόμη καθαρή κυματική μορφή, το πιθανότερο όμως είναι να αναπτυχθεί προς ανώτερα επίπεδα, όπως π.χ. το 1,1667 δολάριο της πτώσης που προηγήθηκε, ή το 1,1999 δολάριο του καθοδικού χάσματος της 5ης Ιανουαρίου.
- Για τον S&P η όλη κίνηση από τις 2.079 μονάδες της 5ης Δεκεμβρίου αποδείχθηκε διορθωτική. Πήρε σύνθετη μορφή w-1973, x-2094, y-1981 μονάδες και αποτελεί το κύμα 2 της ανοδικής κίνησης από τις 1.821 μονάδες της 15ης Οκτωβρίου. Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια εξέλιξης του κύματος 3 που αναμένεται να φέρει τον δείκτη σύντομα πάνω από τις 2.100 μονάδες. Ανατροπή του σεναρίου θα έχουμε μόνο με την καθοδική διάσπαση των 1981 μονάδων.
- Για τον DAX αναφέρει πως το κύμα iii του 3 ολοκληρώθηκε στο υψηλό των 10.985 μονάδων της Τρίτης. Ακολούθησε ήπια διόρθωση (κύμα iv), που προς το παρόν ανακόπτεται στο ανοδικό χάσμα των 10.828 μονάδων. Αναμένουμε να περατωθεί στις 10.450-10.550 μονάδες, για να αρχίσει το κύμα v του 3 προς νέα ιστορικά υψηλά.
Στα κεντρικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδεικτική είναι η φορά του DAX που νωρίτερα υποχωρούσε έως 1,65% στις 10.670 μονάδες, ο CAC 40 σημειώνει πτώση 1,35% στις 4.630, ενώ μικρότερες απώλειες 0,72% παρατηρούνται στο Λονδίνο για τον FTSE στις 6.805 μονάδες.
Φτάνοντας στην πρώτη ώρα συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονταν με τους εν δυνάμει αγοραστές να υποχωρούν έως 4,6% χαμηλότερα κυρίως λόγω της υπαναχώρησης του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 600 μονάδες.
Στις τράπεζες γίνεται ο υψηλότερος τζίρος, φτάνοντας περίπου το 62% του συνολικού με Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς να έχουν τα σχεδόν 9 από τα 17 εκατ. ευρώ (στις 11.35).
Από τις μετοχές του κλάδου η Alpha Bank δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση με υποχώρηση έως το 0,295 (θυμίζοντας τα χαμηλά του 0,259 ευρώ), της Πειραιώς έως το 0,532 (στο 0,47 ευρώ το χαμηλό από τις 29/1/2015), ενώ της ΕΤΕ έως το 0,93 ευρώ (0,79 ευρώ στις 28/1).
Στο 0,124 με -8% η μετοχή της Eurobank που πλέον αποτιμάται 1,79 δισ. ευρώ. Δηλαδή λιγότερα από τη FF Group (1,93 δισ. ευρώ), με την ΤΙΤΑΝ στο 1,61 δισ. ευρώ.
Κι ακόμη έχουμε να δούμε ανατροπές (και όχι μόνο) στις αποτιμήσεις των εισηγμένων.
Στο... κόκκινο και οι 25 μετοχές του δείκτη, ενώ και από τον FT Mid ούτε μία δεν κινείται ανοδικά.
Σοβαρές οι πιέσεις στις μετοχές των ΟΤΕ (7,66 ευρώ), ΟΠΑΠ (8,36), ΔΕΗ (4,95 ευρώ), με τον ΟΤΕ σε πιο αδύναμη (τεχνικά) θέση απ΄ ό,τι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ.
Για τη μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα υποχώρησε μέχρι και τα 7,58 ευρώ κρίσιμα θεωρούνται τα 7,25 καθότι πρόκειται για χαμηλό που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της 30ής/1/2015.
Ωστόσο σε αυτήν την αρνητική συγκυρία χρήζει προσοχής η ελαφρώς διαφοροποιούμενη συμπεριφορά μετοχών όπως της Motor Oil (-1,97% στα 6,95 ευρώ), της CC/HBC (-1,93% στα 14,74), της Grivalia (-1,30% στα 7,60 ευρώ). Αλλά και των MLS, Πλαισίου, Πλαστικών Θράκης.
Μάλιστα τα Πλαστικά Θράκης παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον καθώς η μετοχή σταθεροποιείται στο 1,01 ευρώ με συναλλαγές 103.644 τεμαχίων αξίας 107.506 ευρώ.