Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαθαίνουν οι «πληγές» στις τράπεζες

Διευρύνονται οι απώλειες του ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη ξανά κάτω από τις 800 μονάδες. Νέο σφυροκόπημα στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη στο -9%. Διψήφιες απώλειες για ΕΤΕ και Alpha, στο «κόκκινο» Eurobank, Πειραιώς. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Τιτάνα.

Πτώση της τάξης του 3% καταγράφει το Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 795 μονάδων.

Βαρίδι για την πορεία της αγοράς αποδεικνύονται για ακόμη μια συνεδρίαση οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά περίπου 9%.

Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος μετά τον χθεσινό... καταιγισμό πωλήσεων και τις ρευστοποιήσεις ξένων και Ελλήνων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Στα 62-63% εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, από τα οποία περίπου 57% στις τράπεζες με την ΕΤΕ να σημειώνει την υψηλότερη αξία συναλλαγών

Στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται η συζήτηση για την «ελληνική περίπτωση» (ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αν παραμείνει στις μεταρρυθμίσεις, βλέπει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαιώνει την διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup στις 11/2 ο πρόεδρός του Γερούν Νταισενμπλούμ), ενώ στη Γερμανία μετά από καιρό«κατεβάζει ταχύτητα» η βιομηχανία της χώρας.

Τα στοιχεία Δεκεμβρίου είναι απογοητευτικά και είναι προφανές πως για μία οικονομία, όπως η γερμανική, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην «εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά του ευρώ» ένα... Grexit θα ήταν το τελευταίο που θα βοηθούσε. Στα υπόψη γιατί και στο εσωτερικό της Γερμανίας, παρά την περιορισμένη δημοσιότητα που τους δίνεται τον τελευταίο καιρό, ακούγονται όλο και πιο ψύχραιμες φωνές από νουνεχείς Γερμανούς παράγοντες.

Οι όποιες κινήσεις στον κλάδο γίνονται με γνώμονα το... χρονόμετρο που έχει βάλει ο Μ. Ντράγκι, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, τις θέσεις των ξένων που εδώ και 1-2 ημέρες έχουν αρχίσει και πάλι να δημοσιεύουν αναλύσεις, να δίνουν τιμές-στόχους, να αποτιμούν τα υπέρ και τα κατά. Ένδειξη, όπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, πως ο κλάδος παραμένει σε σχετική κανονικότητα.

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη αν και μόνο μετά από μια περίοδο πιθανότατα έντονων πολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος ενός οικονομικού και χρηματοοικονομικού ατυχήματος έχει αυξηθεί, δεδομένης της πιο συγκρουσιακής στάσης της νέας κυβέρνησης.
Οι μετοχές των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος, παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες μετά τις εκλογές, με την πολιτική και τη ρευστότητα να οδηγούν τις τιμές.

Οι τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα παραμείνουν ευμετάβλητες για όσο είναι ρευστή η πολιτική κατάσταση, λέει, σημειώνοντας πως τηρεί επιφυλακτική στάση και υποβαθμίζει την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα σε "neutral" από "buy".

O τραπεζικός δείκτης μετά τις 15.40 καταγράφει απώλειες της τάξης του 9%, με την Εurobank στο -8,7% και την Πειραιώς στο -4,21%. Χειρότερη εικόνα για Alpha Bank (10%) και (8,7%).

Σε πτωτικό κανάλι κινούνται μεταξύ άλλων οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αλλά και των ΕΛΠΕ, Coca Cola.

Αντίθετα άνοδο της τάξεως του 2,5% καταγράφει ο ΟΠΑΠ, ενώ με θετικά πρόσημα διαπραγματεύονται οι ΟΛΠ, Grivalia.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v