Μικρή πτώση στο ΧΑ αν και μειώνονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ενισχύεται η αντίδραση των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε CC HBC, ΟΤΕ οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο τα τελευταία λεπτά.Με μικρές αυξομειώσεις ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται (από τις 12.30) πέριξ των 820-815 μονάδων, ενώ λίγο μετά τις 13.00 μετρημένες πωλήσεις σε τράπεζες (και λόγω Goldman Sachs) πίεσαν τον Γ.Δ. έως 0,32% στις 815 μονάδες. Δεδομένης της μέχρι τις 12.30 ψύχραιμης κίνησης του Χ.Α. και των προσεκτικών κινήσεων των ενεργών βραχυπρόθεσμων παικτών, η αγορά πήρε λίγο τα πάνω της, αλλά μετά τις 13.30 ξαναγύρισε αρνητικά.
Ούτως ή άλλως πρόκειται για συνεδρίαση αναμονής, σταθεροποίησης και επιλεκτικών κινήσεων, με την προσοχή στραμμένη κατ' αρχήν στην εξαγγελία των «προγραμματικών δηλώσεων» της κυβέρνησης και εν συνεχεία στις κρίσιμες συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας, με ορόσημο την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιείται Eurogroup για την Ελλάδα, έκδοση εντόκων κλπ.
Μέτριος ο τζίρος, μετά τον χθεσινό... καταιγισμό πωλήσεων και τις ρευστοποιήσεις ξένων και Ελλήνων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Στα 37-38 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, από τα οποία το 57% στις τράπεζες με την ΕΤΕ να σημειώνει την υψηλότερη αξία συναλλαγών, περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται η συζήτηση για την «ελληνική περίπτωση» (ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αν παραμείνει στις μεταρρυθμίσεις, βλέπει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαιώνει την διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup στις 11/2 ο πρόεδρός του Γερούν Νταισενμπλούμ), ενώ στη Γερμανία μετά από καιρό «κατεβάζει ταχύτητα» η βιομηχανία της χώρας.
Τα στοιχεία Δεκεμβρίου είναι απογοητευτικά και είναι προφανές πως για μία οικονομία, όπως η γερμανική, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην «εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά του ευρώ» ένα... Grexit θα ήταν το τελευταίο που θα βοηθούσε. Στα υπόψη γιατί και στο εσωτερικό της Γερμανίας, παρά την περιορισμένη δημοσιότητα που τους δίνεται τον τελευταίο καιρό, ακούγονται όλο και πιο ψύχραιμες φωνές από νουνεχείς Γερμανούς παράγοντες.
Στις 727 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης με απώλειες περίπου 3%, κρατώντας το εύρος των 705-765 (κυρίως τις 680 μονάδες).
Οι όποιες κινήσεις στον κλάδο γίνονται με γνώμονα το... χρονόμετρο που έχει βάλει ο Μ. Ντράγκι, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, τις θέσεις των ξένων που εδώ και 1-2 ημέρες έχουν αρχίσει και πάλι να δημοσιεύουν αναλύσεις, να δίνουν τιμές-στόχους, να αποτιμούν τα υπέρ και τα κατά. Ένδειξη, όπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, πως ο κλάδος παραμένει σε σχετική κανονικότητα.
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη αν και μόνο μετά από μια περίοδο πιθανότατα έντονων πολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος ενός οικονομικού και χρηματοοικονομικού ατυχήματος έχει αυξηθεί, δεδομένης της πιο συγκρουσιακής στάσης της νέας κυβέρνησης.
Οι μετοχές των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος, παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες μετά τις εκλογές, με την πολιτική και τη ρευστότητα να οδηγούν τις τιμές. Οι τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα παραμείνουν ευμετάβλητες για όσο είναι ρευστή η πολιτική κατάσταση, λέει, σημειώνοντας πως τηρεί επιφυλακτική στάση και υποβαθμίζει την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα σε "neutral" από "buy".
Στα 5,4 δισ. ευρώ η αποτίμηση της CC HBC, που μετά από καιρό επανέρχεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης.
Με αγοραστές στη μετοχή της CC HBC έως τα 14,99 ευρώ, με αγοραστές στον τίτλο του ΟΠΑΠ έως τα 8,85 ευρώ, ενώ κινητικότητα σημειώνεται σε ΔΕΗ (5,16-5,39 ευρώ), ΟΤΕ (8,12-8,43 ευρώ).
Διατηρείται η ανοδική φορά/long σχηματισμός για τις μετοχές των Μυτιληναίου (επαναφορά πάνω από τα 6 ευρώ), της Grivalia στα 7,86 ευρώ, της MIG στο 0,172 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ στα 5,91 ευρώ. Σταθερές οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,18 ευρώ, ΑΡΑΙΓ στα 7,80 ευρώ και Ελληνικά Πετρέλαια στα 4,05 ευρώ.