Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: ΕWG και φήμες για Moody’s ρίχνουν τις τράπεζες

Οι πληροφορίες για τα μηνύματα από το χθεσινό EWG, διαρροές για την κυβερνητική στρατηγική με ορίζοντα το Eurogroup και φήμες για υποβάθμιση της χώρας από τη Moody’s οδηγούν σε ξαφνικό «άδειασμα» στις τράπεζες. Διψήφια πτώση για ΕΤΕ, Alpha. Αντίσταση από ΟΠΑΠ.

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων με τον τραπεζικό κλάδο να... βυθίζεται και πάλι μετρώντας απώλειες έως 9,25% στις 663 μονάδες.

Η σκληρή γραμμή, που συνάντησε η Αθήνα στο EWG και η εμφανιζόμενη επιμονή στο αίτημα για πρόγραμμα-γέφυρα, στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ακόμη ένας γύρος πωλήσεων αρχικά στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου με το...κύμα να παρασέρνει σε 5-10΄ την πλειονότητα των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το κλίμα κάνει χειρότερο και η φημολογία σε χρηματιστηριακά γραφεία για επικείμενη υποβάθμιση από την Moody's.

Άλλες πηγές της αγοράς ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι φήμες που κυκλοφορούν στη χρηματιστηριακή αγορά και θέλουν την Moody's να προχωρά σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι βάσιμες.

Υπάρχει, όμως, κίνδυνος υποβάθμισης από την S&P, η οποία έχει χαρακτηρίσει αρνητικές τις προοπτικές αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Η συγκεκριμένη απειλή, πάντως, δεν αναμένεται να μετουσιωθεί σε πράξη αν η Ελλάδα και οι δανειστές φθάσουν σε κάποιου είδους συμφωνία. 

Σχεδόν ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων "πώλησης"/short στα Παράγωγα με τα Συμβόλαια του ft25 έως 6 μονάδες χαμηλότερα, όταν στην υποκείμενη αγορά ο δείκτης διόρθωνε προς τις 235 μονάδες. Στο διάστημα αυτό, από τις 15.00 και μετά αυξήθηκε και ο δανεισμός τίτλων, ενώ φέρεται να έχουν γίνει και αρκετές "ανοιχτές πωλήσεις" σε μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως πριν καν γίνουν γνωστά τα νεότερα από το EuroWorkngGroup ήταν η Goldman Sachs που είχε προκαλέσει νευρικότητα και νέες ανησυχίες σε αρκετούς παίκτες του ΧΑ.

Εως τα 0,998 ευρώ με απώλειες που έφθασαν και σε διψήφιο ποσοστό η μετοχή της Εθνικής, έως τα 0,595 η Πειραιώς, έως τα 0,317 η Alpha Bank, χαμηλότερα στα 0,138 ευρώ η Eurobank.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στη θέση της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι την τελική συμφωνία με τους δανειστές παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι χθες το EuroWorkingGroup «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» της χώρας ζητώντας παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup. Μάλιστα ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές.

Λίγο μετά τις 15.40-15.45΄έγινε μία προσπάθεια ανάσχεσης της διόρθωσης με κινήσεις σε ΟΠΑΠ, CC/HBC προκειμένου να μαζευτεί κάπως η...βουτιά.

Παραμένει χαμηλότερα των 800 μονάδων ο ΓΔ, έως 3,26% στις 238 μονάδες ο ft25, ενώ στις 15.50 η αξία των συναλλαγών είχε φθάσει στα 72,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 59% είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε αναμενόμενη την ένταση των πιέσεων από τους δανειστές, από κάθε δυνατή πηγή που θα μπορούσε να «χρησιμοποιηθεί εκβιαστικά» ώστε να υποχρεωθεί η Αθήνα την Τετάρτη να αποδεχθεί την λύση που θα της προτείνουν.

Πράγματι τις τελευταίες 1-2 μέρες, λίγο η ΕΚΤ, κάτι τα «ξένα σπίτια», νωρίτερα το EWG σε συνδυασμό με φήμες που κάνουν τον γύρο της αγοράς εδώ και μισή ώρα «σπρώχνουν» μέσω των τραπεζών την πλειονότητα των μετοχών του FT25 σημαντικά χαμηλότερα. Με μάλλον μέτριες συναλλαγές, τουλάχιστον μέχρι τις 16.00-16.05 όταν η αξία των συναλλαγών έφτανε τα 75 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε το ίδιο στέλεχος, η κυβέρνηση έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη, με κίνδυνο στο τέλος να... περάσει από κάτω, αποδεχόμενη το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων και όρων που θέτουν οι δανειστές, το Βερολίνο.

Επιπρόσθετα η εικόνα, που παρουσιάζει η αγορά, η επιχειρηματικότητα, η πραγματική οικονομία αλλά και οι αντοχές ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων «στριμώχνει» ακόμη περισσότερο στη γωνία την «ελληνική πλευρά».

Η νευρικότητα έγινε μετά τις 15.30 ανησυχία,, παρότι η προσφορά που έβγαινε σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 25άρη δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική ούτε να αποδοθεί σε «αναγκαστικές ρευστοποιήσεις».

Αλλοι παράγοντες της αγοράς συσχέτισαν την αρχή διεύρυνσης της διόρθωσης- με βαρίδι τις τράπεζες- με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Στις 14.52 «περνά» στο Euro2day η είδηση πως σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, κατά την δημόσια εγγραφή για τα Έντοκα Γραμμάτια 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου έκδοσης 6 Φεβρουαρίου 2015, υπεβλήθησαν προσφορές ύψους 3,28 εκατ. από φυσικά πρόσωπα. Από τις 15.00...πυροδοτήθηκαν οι πρώτες πωλήσεις στις τράπεζες.

Σημαντικές απώλειες πριν λίγο (16.05-16.10) για τις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (- 8,26% στα 2 ευρώ), Jumbo (-6,13% στα 9,95 ευρώ), ΓΕΚ/Τέρνα (-5,99% στα 1,98 ευρώ), ΕΧΑΕ (-4,74% στα 5,45 ευρώ).

Στις 5.670 οι νέες θέσεις στα Συμβόλαια του FT25 με discount χαμηλότερα των 233 μονάδων για την σειρά Φεβρουαρίου («κλείνει» τη μεθεπόμενη Παρασκευή 20 του μήνα).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v