Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με βαριές απώλειες το ξεκίνημα της συνεδρίασης

Με πτώση στα όρια του 5% το ξεκίνημα, ενώ αυξάνεται κατακόρυφα η απόδοση του τριετούς. Τις προγραμματικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποτιμά το ΧΑ. Σε «ετοιμότητα» οι ξένες αγορές, με τους περισσότερους αναλυτές να προεξοφλούν νέες πιέσεις. Αυξημένη προσοχή και στα παράγωγα.

Για το σημαντικότερο 10ήμερο των τελευταίων ετών ετοιμάζονται (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Τσίπρας «φουντώνει» τη διαπραγμάτευση, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, στην Αθήνα βρέθηκε ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, ενώ και οι συναντήσεις Ομπάμα - Μέρκελ δίνουν το στίγμα όσων διακυβεύονται (όχι μόνο) για την... ελληνική κρίση αυτές τις ώρες.

Το άνοιγμα στο ΧΑ καταγράφονται ρευστοποιήσεις με το Γενικό Δείκτη να γράφει απώλειες σχεδόν 5%, στις 765 μονάδες, ενώ πίεση υπάρχει και στα ελληνικά ομόλογα.

Σημαντικές πιέσεις καταγράφονται και στις τράπεζες. Απώλειες άνω του 5% για τις μετοχές των Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής. Στο -2,3% η Coca Cola, με απώλειες 4,7% ο ΟΤΕ και 5% ο ΟΠΑΠ.

Στο «κόκκινο» ΔΕΗ, Aegean, Mυτιληναίος, Τιτάνας, Grivalia.

Από την ανάγνωση των ξένων ΜΜΕ και τις πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων σε Βρυξέλλες, Βερολίνο η λέξη «σύγκρουση» υπάρχει σε αρκετές αναφορές και προειδοποιήσεις. Ήδη ορισμένοι (στα διεθνή φόρα) καλλιεργούν... πολεμικό κλίμα, άλλοι συνιστούν ψυχραιμία και σύγκλιση των δύο πλευρών έστω την ύστατη ώρα, ενώ οι αγορές εκτιμούν πως πολλά θα κριθούν την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και τα πάντα την επόμενη εβδομάδα (16/2) στο επόμενο Eurogroup.

Για «ακροβασία» σε τεντωμένο σχοινί κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος σημειώνει πως «...οι προγραμματικές δηλώσεις έγιναν δεκτές με επιδοκιμασία, όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, χωρίς να ρίξουν τις γέφυρες με τους δανειστές».

Στο τελευταίο αυτό σημείο βρίσκεται κατά την εκτίμηση της αγοράς το κλειδί για τη συμπεριφορά (και) του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μία πρώτη αποτίμηση θα επιχειρηθεί από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, με τις πρώτες εκτιμήσεις και εντολές εκ διαμέτρου αντίθετες, διιστάμενες σε μεγάλο βαθμό, κάτι που αποτυπώνεται από νωρίς σε χρηματιστηριακά και επενδυτικά γραφεία. Πιέσεις από τον ξένο παράγοντα προεξοφλούν οι περισσότεροι, που θεωρούν ότι οι αγορές θα επιχειρήσουν να στριμώξουν ακόμη περισσότερο την ελληνική πλευρά.

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις τράπεζες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια σε όσους βραχυπρόθεσμους έχουν λάβει θέσεις στο εύρος των 652-765 μονάδων, θυμίζοντας τα τελευταία «χαμηλά» του κλαδικού δείκτη στις 532,20 μονάδες.

Στην περίπτωση που έστω την ύστατη στιγμή επιτευχθεί συμφωνία, το Χ.Α. θα αντιδράσει επιθετικά εκτιμούν άλλοι, οι οποίοι θεωρούν πολύ σημαντική τη συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ αλλά και τις επαφές Βίζερ στην Αθήνα, δύο μέρες πριν από το Eurogroup της Τετάρτης.

Η «ελληνική κρίση» θα κριθεί την επόμενη Δευτέρα και όχι τόσο στις 11 Φεβρουαρίου, υποστηρίζουν κάποιοι, που περιμένουν βραχυπρόθεσμα κλιμάκωση των πιέσεων, αλλά επιτυχή κατάληξη από τις 18/2 και μετά.

Πάντως, οι αγορές είναι σε ετοιμότητα, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, ενώ στη Λεωφόρο Αθηνών μετρούν ήδη τις πρώτες εντολές για πωλήσεις μετοχών του 25άρη.

Από την πλευρά τους, οι τεχνικοί αναλυτές έχουν θέσει τα... σημάδια τους, που για τον FT 25 έχουν ως αντίσταση τις 243 και τις 250 μονάδες κυρίως, όμως ως στηρίξεις τις 230 και τις 227 μονάδες. Θυμίζοντας πως τα χαμηλά του δείκτη είναι στις 209,48 μονάδες.

Αυξημένη προσοχή θα χρειαστεί από σήμερα και η αγορά παραγώγων. Θυμίζω, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Θανάση Σταυρόπουλου, τη νέα επιστροφή των απαισιόδοξων, που αύξησαν το discount στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και τις ανοιχτές θέσεις (50.553 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.841, 8.122 για τον Φεβρουάριο, 714 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 235) κινήθηκε μεταξύ των 232 και των 249,75 μονάδων, αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 2%.

Σημαντικά μειωμένος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.173 ΟΠΑΠ, 34.046 ΔΕΗ, 113.680 Alpha Bank, 44.000 Μυτιληναίος, 8.946 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.035), ΔΕΗ (882), Alpha Bank (10.151), Εθνική (18.050), Πειραιώς (13.572), Eurobank (7.686), ΟΠΑΠ (1.238), Μυτιληναίο (556), MIG (488), Ελλάκτωρ (319), ΕΧΑΕ (116), ΓΕΚ (240), Jumbo (115), Τιτάνα (130), Motor Oil (180).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι Alpha Bank (45.107.686 τμχ.), Eurobank (9.772.468 τμχ.) και Πειραιώς (25.272.609 τμχ.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v