Παρά το επιφυλακτικά ανοδικό ξεκίνημα, δείχνουν να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τις σχετικά υποτονικές συναλλαγές.
Απόντες δηλώνουν, μέχρι στιγμής, οι εν δυνάμει πωλητές από το ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου και αυτό φαίνεται ότι το εκμεταλλεύτηκε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. και επιχείρησε ανοδικό ξεκίνημα, αλλά με εξαιρετικά χαμηλή την καθαρή αξία συναλλαγών. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 7,3 εκατ., από τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 2,4 εκατ. τα οποία αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΦΟΡΘ, ΕΥΡΩΒ).
Στο 3 προς 1 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών (είχε φθάσει και στο 6 προς 1 στα μέχρι στιγμής υψηλά ημέρας), ενώ χαμηλότερα του 25άρη, κάτι «κουνιέται» σε Σιδενόρ, Intracom και Άνεμο.
Πολλαπλών ταχυτήτων η εικόνα στο ταμπλό του FTSE 25, όπου με τριψήφιες συναλλαγές παραμένουν ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Τιτάνας, ενώ δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια οι Grivalia, ΜΕΤΚΑ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Motor Oil, Folli Follie Group.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 835,99 μονάδες (+1,19%), όμως μετά τις 11.20 οι αγοραστές έδειξαν να υποχωρούν δίνοντας «χώρο» στους ελάχιστους πωλητές και ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχασε το σύνολο των αρχικών του κερδών, αλλά γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο, δείχνοντας ότι δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόβλεψη όχι μόνο για το τελικό πρόσημο του Δείκτη αλλά και για την γενικότερη εικόνα της αγοράς.
Καμία απολύτως αλλαγή συμπεριφοράς από τους εμπλεκόμενους στην αγορά Παραγώγων, καθώς δείχνουν να μην έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό για την διαφαινόμενη τάση και επιμένουν στο υψηλό discount, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη.
Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι στιγμής απουσία των ξένων διαχειριστών από το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την συνέχεια, όμως η πρώτη, εύκολη, υποχώρηση των βασικών δεικτών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καταδεικνύει το πόσο «ευάλωτες» είναι οι γραμμές των ελάχιστων αγοραστών, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την συνέχεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο, βραχύβιο, κύμα ανόδου το οδήγησαν οι τράπεζες, με βοήθειες από ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ το σήμα υποχώρησης δόθηκε από τον τίτλο της Εθνικής.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα πλέον αξιοσημείωτα κέρδη σημειώνονται από Πειραιώς (+2,42%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,45%), ΕΧΑΕ (+1,72%), ΟΠΑΠ (+1,91%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+3,19%).
Από την άλλη και πλην της Εθνικής (-1,36%), αξιοπρόσεκτες πιέσεις υφίστανται οι ΕΥΔΑΠ (-2,08%) και ΕΕΕ (-2,23%).