Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση για γερά νεύρα μετά το «ασανσέρ»

Η υψηλή μεταβλητότητα που πρωταγωνίστησε στη χθεσινή συνεδρίαση αναμένεται να δηλώσει... παρούσα και σήμερα στο ΧΑ. Κλειδί οι τραπεζικός κλάδος αλλά και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola. Κρίσιμο σημείο για τον Γενικό Δείκτη οι 810 μονάδες.

Σε νέο γύρο προεξόφλησης εισήλθε από χθες το ελληνικό χρηματιστήριο. Με ακραίες διακυμάνσεις, επηρεάζοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τα χρηματιστήρια της «ευρωπεριφέρειας» μέχρι αυτά του «κέντρου», ξαναφέρνοντας το «ελληνικό πρόβλημα» στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ και υποχρεώνοντας τους διεθνείς οίκους να ξανασχοληθούν με διάφορα σενάρια φτάνοντας μέχρι το... Grexit.

Από εχθές στο Χ.Α. επιχειρείται ο συγκερασμός των διαφαινόμενων πολιτικών εξελίξεων με τα στενά χρονικά περιθώρια που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση για να διαμορφώσει προϋποθέσεις ασφάλειας της οικονομίας σε μία συγκυρία που οι αγορές παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να χαρακτηρίστηκε από ακραίες διακυμάνσεις (ενδεικτικό το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη από τις 850,18 έως τις 756,80 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 819,89 μονάδες) για το σύνολο των βασικών δεικτών και των κύριων μετοχών του FT 25 και δευτερευόντως του FT Mid, ωστόσο στο τέλος, στο ταμείο, οι ψυχραιμότεροι «μέτρησαν» και το κλείσιμο του Γ.Δ. πάνω από τις 810 μονάδες αλλά και τη διόρθωση του FT 25 μέχρι τις 240,84 μονάδες (*).

Για αρκετούς αποτέλεσε πρόκριμα για τις επόμενες 2-3-(4) εβδομάδες, ενδεχομένως όχι με την ένταση των χθεσινών διακυμάνσεων, αλλά με τη μεταβλητότητα στα ύψη, με παράλληλη επιβεβαίωση (ή όχι) σημαντικών στηρίξεων (αναφέρομαι σε στηρίξεις διετίας) αλλά και καταγραφής «νέων ιστορικών χαμηλών» κλαδικών δεικτών αλλά και μετοχών-σηματωρών.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως σε αυτό το διάστημα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η παρουσία, η συμμετοχή επενδυτικών-μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και θα ενταθεί η δράση πιο επιθετικών και άκρως βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.

Σε αυτήν την περίπτωση η «ταχύτητα» και η μεταβλητότητα θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο, με κρίσιμα σημεία αναφοράς (για τον Γ.Δ.) τις 810 και τις 750 μονάδες.

Ένα από τα κλειδιά παραμένει ο τραπεζικός κλάδος που, μετά τη χθεσινή «βουτιά» μέχρι τις 81,04 μονάδες (νέο χαμηλό), μειώνει ακόμη περισσότερο το λεγόμενο downside risk, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται πως για Εθνική και Eurobank τα χθεσινά ιστορικά χαμηλά θα είναι και οι οριστικοί πυθμένες. Θυμίζω πως αυτά σημειώθηκαν στο 1,26 ευρώ και στο 0,154 ευρώ αντίστοιχα.

Κλειδιά παραμένουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (για τη ΔΕΗ σημειώθηκε χαμηλότερη τιμή στα 4,91 ευρώ) αλλά και της δεικτοβαρούς CC HBC (χθεσινό χαμηλό στα 15,50 ευρώ) όσον αφορά πάντα τη διακύμανση των FT 25 και Γ.Δ. και όχι του συνόλου της αγοράς (το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων είναι ήδη σε νέα χαμηλά ή και εκτός παιχνιδιού).

Όμως ακόμη και στη χθεσινή συνεδρίαση, και παρότι η μη εκλογή ΠτΔ είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, δόθηκαν αφορμές για διψήφιες διακυμάνσεις. Πάμπολλες οι παγίδες και οι εγκλωβισμοί, αρκετές όμως και οι ευκαιρίες για ενδοσυνεδριακές αποδόσεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ψύχραιμος επενδυτής του ΧΠΑ, ήταν από τις συνεδριάσεις που «πωλήσεις»/short και «αγορές»/long έδωσαν θεαματικές αποδόσεις. Πρακτικά το κάθε ένα Συμβόλαιο του FT 25 είχε 34 πόντους στο short και στη συνέχεια 26 πόντους στο long, ακραίες διακυμάνσεις-αποδόσεις ναι, αλλά διψήφιων αποδόσεων επίσης.

Στην προσπάθεια αντίδρασης αναφέρθηκε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο για χρηματιστήριο που γύρισε από την... κόλαση εν μέσω έναρξης έντονα πολωτικού προεκλογικού αγώνα.

Το γεγονός πως από τα χθεσινά χαμηλά ενεργοποιήθηκαν ορισμένα «ισχυρά χέρια» αφήνει ένα περιθώριο ακόμη μίας προσπάθειας για ένα... αξιοπρεπέστερο κλείσιμο του 2014 στη σημερινή και στην αυριανή συνεδρίαση (ημιαργία).

Ενδεικτικά αναφέρονται ακραίες διακυμάνσεις και τελικές τιμές, ξεκινώντας από την ΕΤΕ (κυμάνθηκε στο 1,26-1,47 με κλείσιμο στο 1,43 ευρώ), την Πειραιώς (0,76-0,989 ευρώ), περνώντας στον ΟΤΕ (8,60-9,26 ευρώ στο υψηλό ημέρας), τη Viohalco (1,60-1,88 ευρώ, υψηλό ημέρας), την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,90-2,25 και τελική τιμή 2,20 ευρώ), τα Ελληνικά Πετρέλαια (3,50-3,82 και τελική τιμή στα 3,73 ευρώ), για να φτάσουμε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,72-2,01 με τελική τιμή 1,97 ευρώ), στη F.F. Group (24,20-27,23 ευρώ με τελική τιμή στα 26,69 ευρώ), στη Jumbo (8,30-9,20 με τελική τιμή στα 8,86 ευρώ).

Δεδομένης της χθεσινής αντίδρασης από τα ελάχιστα στις 12.30-12.40 μέχρι τα επίπεδα του μείον 3,91% (για τον Γ.Δ.), μερίδα πιο ριψοκίνδυνων παραγόντων δεν αποκλείει ακόμη μία ανάλογη προσπάθεια στις 2+1 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Θυμίζοντας πως το 2015 ξεκινά χρηματιστηριακά από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και με εντελώς αντίξοες συνθήκες σε σχέση με το... ξεκίνημα του 2014. Για την ιστορία στην πρώτη συνεδρίαση του 2014 (2/1) ο Γ.Δ. «έκλεινε» στις 1.204,96 μονάδες, ο FT 25 στις 398,24, με τον Τραπεζικό στις 186,83 μονάδες (!).

Και πως το «υψηλό έτους» σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο (στις 1.369,56 μονάδες στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου) και το «χαμηλό» εχθές (στο τέταρτο τρίμηνο).

(*) Θυμίζοντας αφενός την επισήμανσή μας πως «τεχνικά» ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης -σε κλείσιμο- του σημείου αναφοράς των 810 μονάδων, αν και όπως εκτιμούσαν εδώ και καιρό φίλοι και αναγνώστες της στήλης το τελευταίο ανάχωμα των αγοραστών ορίζεται στο επίπεδο της διόρθωσης 78,6% του FT 25, δηλαδή έως την περιοχή των 227 μονάδων.

Αφετέρου τις αιτιάσεις φίλων και αναγνωστών του Εκηβόλου, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, με ξεκάθαρη εστίαση στις 227 μονάδες για τον FT 25 και το ενδεχόμενο « νεότερων χαμηλών» για τον τραπεζικό δείκτη.

σ.σ. «μέτρηση» του FT 25 με γνώμονα τις 227 μονάδες θα αναρτηθεί στον Εκηβόλο. Συνεχίζει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος θα μας καλύψει μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής. Θερμές ευχές...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v