Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Χρηματιστήριο γύρισε από… την κόλαση

Πώς ο Γενικός Δείκτης που έχανε 11% έκλεισε με απώλειες 3,91%. Τι καθιστά τους αναλυτές επιφυλακτικούς παρά την ενδοσυνεδριακή «αντίδραση». Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και τα blue chip. Ο μεγάλος τζίρος και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα.

Αν επαληθευτεί το χρηματιστηριακό αξίωμα σύμφωνα με το οποίο "επίπεδα που δοκιμάζουν οι Αγορές, τα ξαναδοκιμάζουν", τότε σήμερα απλά οι εν δυνάμει πωλητές "ζέσταναν τις μηχανές τους".

Και τα πρώτα εφιαλτικά 140 λεπτά της συνεδρίασης, όπου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι "είδαν" τα χαμηλά ημέρας, ήταν μία "δοκιμαστική βουτιά" και μία πρώτη γεύση του τι αναμένεται να επακολουθήσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (25/1), αν αυτό δεν εκτιμηθεί θετικά από την Αγορά.

Το γεγονός ότι σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο "επέστρεψε από την Κόλαση" μειώνοντας δραστικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες δεν λέει απολύτως τίποτα και απλά έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο, προκειμένου όσοι αποφάσισαν να "πουλήσουν Χώρα" να συνεχίσουν το "έργο τους" και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (πολλές από τις θέσεις των ξένων είναι τόσο μεγάλες που είναι δύσκολο και επικίνδυνο να ρευστοποιηθούν σε λίγες συνεδριάσεις, χωρίς η εικόνα να χαρακτηριστεί παντελώς ανεξέλεγκτη).

Ασφαλώς και η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και οι όποιες βραχύβιες ανοδικές "ανάσες", απλά θα δίνουν την ευκαιρία στους βραχυπρόθεσμους παίκτες να "βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου", πριν η Αγορά οδηγηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και αν τα πράγματα αρχίσουν να ξεφεύγουν τόσο νωρίς, "κανείς δεν θα θέλει να πιάσει, το μαχαίρι που πέφτει".

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, μία πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει σήμερα, έδωσε η Αγορά Παραγώγων, καθώς το συμβόλαιο του δείκτη μέσα σε λίγα λεπτά και χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας στην Βουλή, βρέθηκε να σημειώνει απώλειες, περίπου, 8%, για να ακολουθήσει με το άνοιγμα και η spot Αγορά.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, επέμειναν στο ευδιάκριτο discount (όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη), καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές.
Το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ, το οποίο δεν εμπεριείχε την παραμικρή θετική έκπληξη για την Κυβέρνηση, απλά επιδείνωσε την ήδη κακή εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 756,8 μονάδες (-11,3%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρις τις 81,04 μονάδες (-19,81%), επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι η πιθανή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα συντρίψει τις αποτιμήσεις Τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το χαμηλότερο των 17 μηνών και πλέον, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/7/2013 (818,62 μονάδες).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σε τιμές Μαρτίου 1987 υποχώρησε ο Τραπεζικός δείκτης (-3,61%), με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/3/1987 (94,75 μονάδες).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι μετοχές των Εθνικής, Eurobank και Αττικής, αλλά και τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς, σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πιέσεις στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, με τα Ελληνικά ομόλογα να έχουν αναλάβει ρόλο "ταγού". Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους έχει αναρριχηθεί στο 9,3%, του 5ετους στο 10,3% και του 3ετους στο 11,74%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό "μίνι ξεπούλημα" δεν είχε σημαντικές "βοήθειες" από "margin calls", όμως δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις, αυτά να επιστρέψουν δριμύτερα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, υπερτονίζοντας ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά εισέρχεται σε φάση πτωτικής αναμονής, όπου τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών περνάνε σε δεύτερη μοίρα, τα όποια πιθανά επιχειρηματικά deals θα "μπουν στα συρτάρια" και η Αγορά με κομμένη την ανάσα θα επικεντρωθεί στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, με τους εν δυνάμει πωλητές να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Κάθε πολιτικό σενάριο θα διαµορφώνει διαφορετικές οικονοµικές συνθήκες και είναι βέβαιο ότι θα αποτιµηθεί µε διαφορετικό τρόπο από το Χρηµατιστήριο, ενώ η προσφυγής στις κάλπες θα επιβραδύνει την οικονοµική δραστηριότητα καθώς και κάθε άλλη εξέλιξη που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση άλλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε περίπτωση δε, που οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτύχουν να δώσουν βιώσιμο Κυβερνητικό σχήμα και η Χώρα οδηγηθεί επαναληπτικές εκλογές το αξίωμα σύμφωνα με το οποίο "το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού", θα ισχύσει με τον πλένο εμφαντικό τρόπο στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μπορεί ο Γενικό Δείκτης του Χ.Α. να απέχει σημαντικά από τα χαμηλά του 2012, όμως επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι και όχι μόνο, δοκιμάζουν τιμές σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του 2012, ή και ιστορικά χαμηλές.

Σύμφωνα με εκτίμηση παλαιού παράγοντα της Αγοράς "από σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο άλλαξε σελίδα μπαίνοντας σε ένα νέο κύκλο προεξόφλησης, προσπαθώντας να 'παντρέψει' τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις με τα στενά χρονικά περιθώρια που θα έχει η επόμενη Κυβέρνηση για να διαμορφώσει σκηνικό ασφάλειας της Οικονομίας σε μια περίοδο που οι Αγορές είναι ερμητικά κλειστές".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ίσως κλείνουμε μία χρονιά που στην αρχή έδειχνε ότι μπορεί να είναι η απαρχή μίας νέας προσπάθειας ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας παρόλα αυτά κατέληξε και πάλι να μας ξυπνήσει τις μνήμες του 2012 μιας και οι πολιτικοί μας κατόρθωσαν να καταφέρουν το ακατόρθωτο" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Χώρα έχει περάσει 5 πολύ δύσκολα χρόνια, έχοντας καταφέρει σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία του Κράτους ενώ παράλληλα μπόρεσε να φέρει σε κάποια επίπεδα τα δημοσιονομικά της. Πλέον μένει να δούμε που θα μας βγάλουν οι αποφάσεις, μας μιας και οι εκλογές αν μη τι άλλο μας φέρνουν πίσω χρονικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, χαλώντας την όποια ψυχολογία και κρατώντας στάση αναμονής σε όποια επένδυση θα μπορούσε να γίνει είτε από Ελληνικές είτε από ξένες δυνάμεις.

Μπροστά μας δε, έχουμε εκτός από την δημιουργία μία νέας κυβέρνησης που μπορεί να μας πάρει αρκετό διάστημα να τελειώσουμε και την διαπραγμάτευση με την τρόικα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο θα κρίνει και την συνέχεια.

Σε αυτή την περίπτωση, το 2015 (τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο) φαίνεται να είναι χρόνος διαβουλεύσεων χωρίς ουσιαστικά νέα δεδομένα για την Οικονομία. Η ρευστότητα θα συνεχίσει να είναι πολύ περιορισμένη, ενώ θυμίζουμε πως η Οικονομία είναι πολύ ευαίσθητη και αποφάσεις να πρέπει να είναι πολύ προσεχτικές.

Στην παρούσα, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προτεραιότητα και είναι φυσικό να οδηγούν την κίνηση. Είναι δεδομένο πως οι Αγορές θέλουν ψυχολογία και πολιτική ηρεμία για να λειτουργήσουν και φυσικά κινούνται με πάταγο σε περίπτωση μίας απόφασης που δεν περιμένουν.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως καλύτερα θα ήταν να περιμένουμε τις εξελίξεις για να προβούμε σε τοποθετήσεις μιας και τι θα συμβεί πολιτικά το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να προβλεφτεί. Οι αποτιμήσεις σε αρκετούς τίτλους είναι δελεαστικές παρόλα αυτά όσοι αγοράζουν "fundamental" πρέπει να έχουν μετρητά, σε περίπτωση που η πτωτική κίνηση συνεχιστεί.

Το περίεργο είναι πως οι περισσότεροι βλέπουν τις Αγορές σαν ένα κομμάτι που δεν τους ενδιαφέρει, χωρίς να καταλαβαίνουν πως είναι μέρος της ζωής τους, μιας και αν η Χώρα αναγκαστεί να μείνει εκτός Αγορών, ή δανεισμού, τότε η κατάσταση θα επηρεάσει τους πάντες.

"Καλώς ή κακώς η ψυχολογία είναι το σημαντικότερο κομμάτι που κινεί τις Αγορές και παράλληλα την Οικονομία και εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την καταστρέψουμε" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

To "πράσινο" κυριάρχησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,82% για τον δείκτη Hang Seng και το +1,47% για τον ASX 200. "Κόκκινη παραφωνία" ο Nikkei (-0,50%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια (29 Δεκεμβρίου του 1989), ο δείκτης Nikkei είχε καταγράψει τα ιστορικά υψηλά του, στις 38.916 μονάδες.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με οριακά θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας Από την Ασία, η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε δαπάνες τόνωσης της Οικονομίας ύψους 29 δισ. δολαρίων με στόχο να βοηθήσει τις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Χώρας και Νοικοκυριά με επιδοτήσεις, κουπόνια για Εμπορεύματα και άλλα μέτρα, αλλά αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να τονώσουν την ανάπτυξη.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως περιμένει ότι το σχέδιο για την τόνωση της Οικονομίας θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ιαπωνίας κατά 0,7%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σημαντικές πιέσεις υφίστανται οι τίτλοι των Allianz και Airbus Group, καθώς η πρώτη επιβεβαίωσε ότι είναι η αρμόδια Ασφαλιστική για το αεροπλάνο της Air Asia, ενώ η δεύτερη είχε κατασκευάσει το Airbus.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και όπως αναμενόταν, "νηοπομπή" δημοσιευμάτων - εκτιμήσεων ακολούθησε το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας στην Βουλή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρέμβει στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές και θα αξιολογήσει το πρόγραμμα της Χώρας με την νέα Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο MNI. Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας κατά την προεκλογική περίοδο, πηγή από την ΕΚΤ υπενθύμισε πως για όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα.

Η εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί "στενά" όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει λεπτομερώς το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Ετοιμαστείτε για ένα νέο Ελληνικό δράμα" αναφέρει το CNN, σημειώνοντας πως "η ελληνική Βουλή διαλύεται και η Χώρα οδηγείται σε εκλογές με την Οικονομία να είναι ευάλωτη".

Η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές απορρίπτοντας τον Προεδρικό υποψήφιο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ρίχνει την Ευρώπη πίσω στην αναταραχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει μία πλήρη υπαρξιακή κρίση, ωστόσο, αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός πόνος στην Ελλάδα είναι αληθινός και δεν τον έχει προκαλέσει εξολοκλήρου στον εαυτό της και ότι η κόπωση της λιτότητας αποτελεί ζήτημα για περισσότερα από ένα Κράτη Μέλη του ευρώ", αναφέρει το Bloomberg.

Τα πιθανά αποτέλεσμα μετά την σημερινή ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αντίκτυπο τους στην Αγορά, υπολογίζει σε έκθεση της η JP Morgan.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 814,98 μονάδες (-4,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 819,81 μονάδες με απώλειες 3,91%.

Στα χαμηλά ημέρας, οι τίτλοι που έφτασαν σε διψήφιες απώλειες ήταν η μετοχή της Alpha Bank που υποχώρησε μέχρι τα 0,3820 ευρώ (-16,96%), της Εθνικής που υποχώρησε μέχρι τα 1,26 ευρώ (-18,71%), της Eurobank μέχρι τα 0,1540 (-25,6%), της MIG μέχρι τα 0,1380 (-13,75%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,7600 (-21,65%), της Viohalco μέχρι τα 1,60 (-10,11%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ μέχρι τα 1,72 (-18,10%), της ΔΕΗ μέχρι τα 4,91 (-15,49%), του Ελλάκτωρα μέχρι τα 1,90 (-15,93%_, των Ελ. Πετρελαίων μέχρι τα 3,50 (-10,26%), της Motor Oil μέχρι τα 5,58 (-10%), του Μυτιληναίου μέχρι τα 4,25 (-13,79%), του ΟΛΠ μέχρι τα 10,30 (-13,45%), του ΟΠΑΠ μέχρι τα 8,00 (-15,79%) και της Τέρνα Ενεργειακή μέχρι τα 1,78 ευρώ με ενδοσυνεδριακές απώλειες 16,43%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 128,9 εκατ. από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΜΕΤΚ, ΑΛΦΑ, ΚΥΠΡ, ΑΛΦΑΤΠ). Έξι τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ συνολικά, κατά την σημερινή συνεδρίαση, άλλαξαν χέρια 194658861 τίτλοι.

Από τις μετοχές του FTSE25 και πλην των ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ που "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όλοι οι άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Viohalco, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Πειραιώς (+1,96%), Folli Follie Group (+0,53%) και Viohalco (+5,62%).

Οριακά βελτιωμένη, σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή, αλλά πολύ κακή η τελική εικόνα, με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών, ενώ για 36 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

Νέες σημαντικές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., καθώς στην πρώτη θέση πέρασε η Πειραιώς (6,034 δισ), ακολουθούμενη από Alpha Bank (5,86 δισ), ΕΕΕ (5,758 δισ) και Εθνική (5,052 δισ ευρώ).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η εικόνα κρίνεται εντυπωσιακά επιβαρυμένη με τις επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη να εντοπίζονται στις 790, 750 και 650 μονάδες και για τον FTSE25 να εντοπίζονται στις 250, 240 και στις 207 - 200 μονάδες.

--ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.522 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21.421, 21.034 για τον Ιανουάριο, 381 για τον Φεβρουάριο και 6 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 259,75) κινήθηκε μεταξύ 228 και 264,25 μονάδων αυξάνοντας την υποτίμηση στο 2,20%, αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (6.131 Τιτάν, 8.920 Εθνική, 45.911 ΟΠΑΠ, 25.285 Πειραιώς, 13.501 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.549), ΔΕΗ (1.478), Alpha Bank (4.342), Εθνική (8.409), Πειραιώς (5.048), Eurobank (1.831), Μυτιληναίο (484), ΟΠΑΠ (661), MIG (1.471), Ελλάκτωρα (285), ΓΕΚ (437), ΕΧΑΕ (209), Jumbo (294), Folli Follie Group (134), Motor Oil (123), Τιτάνα (342).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 73%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.266 δικαιώματα (723 calls και 543 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (39.199.799 τεμ.), Eurobank (9.538.590 τεμ.), Εθνική (2.704.835 τεμ.), Πειραιώς (25.842.542 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v