Φτάσαμε λοιπόν στην κρίσιμη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, στην ώρα μηδέν για τον ΠτΔ με φόντο τις κάλπες. Με βαριά όμως την ατμόσφαιρα, «κουμπωμένο» μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας (και) εξαιτίας όσων δραματικών παρακολουθούμε από εχθές το πρωί με τις προσπάθειες διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic.Ωστόσο, το θέμα των ημερών, και των επόμενων εβδομάδων-μηνών, είναι η διαφαινόμενη προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εκλογές, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται και να αναλύει όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την σημερινή, τρίτη και τελική ψηφοφορία αλλά και προς τα που επικεντρώνονται οι ελάχιστες πιθανότητες για τη συγκέντρωση επιπλέον 12 ψήφων.
Αν και δεν είναι της παρούσης, οι Financial Times στο άρθρο τους για... εκλογές σε χώρες της Ευρώπης που «πονάνε» τις Βρυξέλλες, αναδεικνύουν άλλη μία πτυχή του «ελληνικού προβλήματος», ενισχύοντας την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως το σημερινό αποτέλεσμα, οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν ενδιαφέρουν άμεσα και ζωτικά τον σχεδιασμό και των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Αλλά όλα αυτά θα συνεξετάζονται από του... χρόνου.
Στο Χ.Α. σημαντικό μέρος όσων διαδραματίζονταν μέχρι και τη δεύτερη ψηφοφορία με ορίζοντα και τη σημερινή φαίνεται πως έχει προεξοφληθεί αρνητικά, με διόρθωση και στην τελευταία συνεδρίαση με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 1,69% στις 853,20 μονάδες. Στις 275,65 (-1,43%) ο FT 25, με διόρθωση -2,21% στις 101,06 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης.
Άλλωστε το Χ.Α. έρχεται από μία σημαντική υποχώρηση τιμών και αξιών, διόρθωση σαν... τσουνάμι, όπως την χαρακτηρίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σε ένα από τα χειρότερα τέταρτα τρίμηνα της περιόδου της κρίσης. Άτακτη υποχώρηση που προκλήθηκε με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις, την πριν από ενάμιση μήνα τροπή που έλαβε η κατάσταση, την αναδίπλωση του Αντ. Σαμαρά κ.λπ.
Στα στοιχεία που παραθέτει ο φίλος Γιώργος καταγράφεται μεγάλο μέρος ενός «αδειάσματος» της αγοράς από «ξένα» και «εγχώρια» χαρτοφυλάκια και επενδυτές που συντελέστηκε τις τελευταίες 3-5 εβδομάδες για να φέρει την αγορά στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.
Όσα έχουν προηγηθεί ενισχύουν την εκτίμηση πως στο Χ.Α. έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας που, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγεί τη χώρα προς τις εκλογές.
Κατά κάποιον τρόπο «σημείο ασφαλείας» για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν τα χαμηλά των 810 μονάδων, οι χαμηλότερες τιμές του τραπεζικού δείκτη, των μετοχών της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και τίτλων-σηματωρών του FT 25 και του FT Mid.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως για τη μετοχή του ΟΤΕ, που είναι στα 9,50 ευρώ, έχει ήδη ενσωματωθεί και η σημερινή πιθανότατη μη εκλογής ΠτΔ, καθώς το «χαμηλό 52 εβδομάδων» έχει σημειωθεί στα 8,10 ευρώ στις 11 Δεκεμβρίου. Ανάλογα για τον ΟΠΑΠ (στα 9,50 ευρώ) το «χαμηλό» είναι τα 7,97 ευρώ από τις 16 του μήνα, και για τη μετοχή της ΔΕΗ (στα 5,81 ευρώ) το «χαμηλό» είναι τα 5,23 ευρώ από τις 12 Δεκεμβρίου.
Από τις τρεις μετοχές, η ΔΕΗ, μετά και το τελευταίο «άδειασμα» με μείον 6,14%, είναι η πλέον επίφοβη και αυτή που κατά γενική εκτίμηση έχει ακόμη περιθώριο μεγαλύτερης πίεσης μπροστά στο ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών.