Ασκήσεις... «ψυχραιμίας» στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη για το ΧΑ σε μια συνεδρίαση που κατέγραψε το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ. Ανοδος για Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Στο «κόκκινο» Ελλάκτωρ, Alpha Bank, EXAE, Motor Oil.

Σύμφωνα με παλιό χρηματιστηριακό θεώρημα, όταν είναι "επί θύραις" σημαντικές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και κάποιοι συνεχίζουν να παραμένουν εντός Αγοράς, είναι σαν να "έχουν ανοίξει την πόρτα σε σκοτεινό δωμάτιο" χωρίς να ξέρουν τι υπάρχει μέσα.

Έτσι, παρά το γενικότερο κλίμα επιφύλαξης, το οποίο επιβεβαιώθηκε, σήμερα και από την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων), συνεχίζονται οι "ασκήσεις ψυχραιμίας" στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο έχει "παραμερίσει" την παραδοσιακή "εορταστική ραστώνη" και έχει επικεντρώσει την προσοχή του στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, έστω και αν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών θεωρεί περισσότερο "τυπικής διαδικασίας" τις δύο ψηφοφορίες που απομένουν για ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμέσως επόμενες δύο συνεδριάσεις θεωρούνται απόλυτα "ειδικών συνθηκών", ιδιαίτερα αν και η τρίτη ψηφοφορία στην Βουλή διεξαχθεί ώρα που θα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται άμεση αντίδραση της Αγοράς στην συνεδρίαση της Τρίτης 30/1, όταν και θα έχουν ξεκαθαρίσει οι επόμενες πολιτικές εξελίξεις, όπου και θα σημειωθεί έντονη κίνηση εκτόνωσης, μετά την φαινομενική συσσώρευση των τελευταίων ημερών.

Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του έτους που θα ακολουθήσουν την τρίτη ψηφοφορία θα χαρακτηριστούν από ιδιαίτερα έντονες κινήσεις, ανάλογες βέβαια της ερμηνείας του αποτελέσματος που θα προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αυριανή συνεδρίαση στο Χ.Α., κατά την διάρκεια της οποίας θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή, για Πρόεδρο Δημοκρατίας ακολουθούν έξι ημέρες ημέρες αργιών, με το Χρηματιστήριο να επαναλειτουργεί στις 29/12, ανήμερα της τελευταίας και καθοριστικής ψηφοφορίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος, έντονης επιφυλακτικότητας και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών που μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Τα ρίσκα που αναλαμβάνονται σε μία τέτοια κατάσταση είναι αισθητά μεγάλα. Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και ρευστή και οι πιθανότητες για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανέρχονται στο 80%".

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν κατόρθωσε να "απεξαρτηθεί" από την μεταβλητότητα που χαρακτήρισε τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη (βλέπε σχετικό διάγραμμα) να κινείται μεταξύ 883,02 (+2,39%) και 856,31 μονάδων (-0,71%) και τον Τραπεζικό δείκτη μεταξύ 105 (+2,7%) και 101,36 μονάδων (-0,86%).

Παρά το γεγονός ότι Εθνική (+3,95%), ΕΕΕ (+2,19%), ΟΤΕ (+4,31%), ΟΠΑΠ (+6,11%) και Τιτάνας (+2,35%) σήκωσαν το μεγαλύτερο "βάρος" του Δείκτη, για μία ακόμα συνεδρίαση δεν έλειψαν οι σημαντικές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι συνέχισαν να κινούνται στην "λογική της ακραίας Περιφέρειας" (!)

Έτσι, ο τίτλος της Πειραιώς κινήθηκε μεταξύ 1,02 (+4,08%) και 0,9700 ευρώ (-1,02%), της Alpha Bank μεταξύ 0,4980 (+1,63%) και 0,4710 ευρώ (-3,88%) και της ΕΥΔΑΠ μεταξύ 7,47 (+16,72%) και 6,50 ευρώ (+1,56%). Να σημειωθεί ότι στα 7,47 ευρώ άνοιξε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, μετά από ΑΜΕΜ, με "ανοιχτή" εντολή αγοράς και συνολικό όγκο 20000 τεμ.

Επίσης, ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου κινήθηκε μεταξύ 7,80 (+1,30) και 7,20 ευρώ (-6,49%), του ΟΠΑΠ μεταξύ 9,55 (+6,11%) και 9,00 ευρώ (0%), του Ελλάκτωρα μεταξύ 2,58 (+4,03%) και 2,39 ευρώ (-3,63%) και του Τιτάνα μεταξύ 20,60 (+5,23%) και 19,60 ευρώ (+0,15%).

Ακόμα μία ενδεικτική περίπτωση αυτή του ΟΤΕ, ο τίτλος του οποίου ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 9,05 ευρώ (0%), στις 17.00 βρέθηκε στα 9,22 ευρώ (+1,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στα 9,44 ευρώ με κέρδη 4,31%, βάζοντας ένα ακόμα "λιθαράκι" στην στήριξη των βασικών δεικτών του Χ.Α., αλλά και δημιουργώντας και τα απαιτούμενα "μαξιλάρια" πριν αλλάξουν, άρδην, τα δεδομένα (!)

Αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στην Αγορά Παραγώγων, όπου το συμβόλαιο του δείκτη, για τον μήνα Ιανουάριο, επέδειξε επιθετικότερες διαθέσεις και υψηλότερα κέρδη, όμως το υπάρχον discount παραμένει τουλάχιστον ευδιάκριτο.

Νέα μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να περιορίζεται στο 8,06%, του 5ετους στο 8,30% και του 3ετους στο 9,10%.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς, αλλά και η μετοχή της Τρ. Αττικής.
Συνεχίζοντας την εξέταση της τεχνικής εικόνας, μόνο με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" για τους "long" παραμένει στις 275 μονάδες, ενώ το 284 είναι το επίπεδο εκείνο που ουσιαστικά μπορεί να κάνει την διαφορά στην διάσπαση με επόμενο στόχο το 295.

Κοντινή στήριξη οι 275 και κύρια οι 271 μονάδες, ενώ το 280 είναι κοντινή μας αντίσταση. Γιατί κάθε άλλη εξέλιξη με πτωτικό αποτέλεσμα "βαρύ", δηλαδή τιμές κάτω από τις 260 μονάδες ανοίγει ο δρόμος για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

H εικόνα στις ξένες αγορές

Απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν το +1,21% για τον δείκτη Sensex 30, ΤΟ +1,26% για τον Hang Seng και το +1,94% για τον δείκτη ASX 200. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακά κέρδη 0,08% σε μία συνεδρίαση με ήπιες συναλλαγές, ενώ αύριο η Αγορά θα είναι κλειστή για τον εορτασμό των γενεθλίων του Αυτοκράτορα.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενα θετική διάθεση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να προσφέρει στη Ρωσία βοήθεια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. "Αν η Ρωσική πλευρά το ζητήσει, τότε θα προσφέρουμε την απαιτούμενη βοήθεια εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων μας" δήλωσε. Σημαντικά κέρδη για το ρούβλι και για τον Ρωσικό χρηματιστηριακό δείκτη RTS.

Αύξηση παρουσίασαν τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό, για όγδοο συνεχή μήνα, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει διεθνή αποθέματά της σε χρυσό για να στηρίξει το ρούβλι, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, που είναι τα πέμπτα μεγαλύτερα στον Κόσμο, ανήλθαν την 1η Δεκεμβρίου σε 38,2 εκατ. ουγκιές από 37,60 εκατ. ουγκιές τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας.

Πιέζονται τα πολύτιμα μέταλλα, ενώ δείχνουν να επιστρέφουν δριμύτερες οι πιέσεις και στο πετρέλαιο.
Μένοντας στην Ευρώπη, οι μικρές Επιχειρήσεις ξεπερνούν την μείωση της Τραπεζικής χρηματοδότησης, αυξάνοντας τον εξω-τραπεζικό δανεισμό σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte LLP.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η οικονομική ανάπτυξη βελτιώθηκε αισθητά τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed. Ο δείκτης που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα του Σικάγο, ανήλθε στο 0,73 τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με 0,31 τον Οκτώβριο.

Επίσης οι μεταπωλήσεις κατοικιών σημείωσαν βουτιά 6,1% το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,93 εκατ. όπως ανακοίνωσε σήμερα η "National Association of Realtors. 

Οι πρωταγωνιστές στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τίτλοι τέλους πέφτουν στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις οποίες καθιερώθηκε στην Ελλάδα -η άγνωστη σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο- έννοια του "επαγγελματία επενδυτή". 
 
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και πολύ γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 883,02 μονάδων (+2,39%), για να ακολουθήσει κάθετη πτώση μέχρι τις 856,31 μονάδες (-0,71%). Ο Δείκτης συνέχισε με εναλλαγές προσήμων, ενώ μετά τις 14.33 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 865,36 μονάδες (+0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 867,84 μονάδες με κέρδη 0,63%.
 
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 65 εκατ. από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΚΥΠΡ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ άλλαξαν χέρια συνολικά 87227585 τεμ.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν και MIG.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οιGrivalia, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Μυτιληναίος.
 
Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, χρειάστηκε "σκληρό φώτο φίνις" για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., με την πρώτη τετράδα να διαμορφώνεται ως εξής: Alpha Bank (6,103 δισ), Πειραιώς (6,101 δισ), ΕΕΕ (5,839 δισ) και Εθνική 5,582 δισ ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και χρήζουν υποσημείωσης οι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τρ. Κύπρου με αθροιστικά κέρδη 27,68% και η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για τηνFrigoglass από το πρόσφατο χαμηλό των 1,41 ευρώ (κλείσιμο 11/12).
 
Δεύτερη μέρα αξιοπρόσεκτων συναλλαγών για την ModaBagno, που προσπαθεί να αντιδράσει από τα ιστορικά χαμηλά.    

Τι σχολιάζουν αναλυτές 

Πλέον μένουν πολύ λίγες συνεδριάσεις τόσο για το τέλος του χρόνου, όσο και για το την τρίτη ψηφοφορία στις 29 του μήνα για την εκλογή Προέδρου, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το γεγονός από μόνο του μπορεί να δώσει σημαντική κίνηση στην Αγορά, με αποτέλεσμα το ρίσκο να είναι αυξημένο. Καλώς η κακώς, η Αγορά είναι "short", ενώ είναι ισχυρή η πιθανότητα να βγει μεγάλη κίνηση μετά το αποτέλεσμα.

Σε τέτοιες φάσεις, ή περιόδους, δεν υπάρχει λόγος κάποιος να παίρνει τα ρίσκα, μιας και εύκολα μπορεί να χαθούν χρήματα χωρίς λόγο. Από την άλλη όσοι νομίζουν ότι οι τιμές fundamental είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις αξίζει να το κάνουν σε πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ακόμα καλύτερα θα ήταν κάποιος να περιμένει αγοραστικά σήματα να μπει στην Αγορά και ας είναι και σε υψηλότερες τιμές.

Αν τώρα κάποιος θέλει να παίξει το "στοίχημα" της θετικής εξέλιξης στις 29 του μήνα, μπορεί να το πραγματοποιήσει με στρατηγικές στα options με το ρίσκο πολύ συγκεκριμένο σύμφωνα με την δυνατότητες του. Πάντως η Αγορά των Παραγώγων συνεχίζει να τιμολογεί πολύ χαμηλές τιμές με σημαντικό discount, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιστάθμιση στα χαρτοφυλάκια λόγω σημαντικής ζήτησης.

Πολιτικά δεν έχει νόημα να αναφερθούμε ιδιαίτερα, μιας και στην παρούσα φάση δυστυχώς οι πολιτικοί νοιάζονται πολύ περισσότερο για την καρέκλα και όχι για το Κράτος και τους πολίτες του. Αρκεί να πούμε πως το πρόβλημα της Χώρας στην παρούσα φάση, δεν είναι ποιος κυβερνάει, ή τουλάχιστον είναι σε μικρό βαθμό, αλλά τι πρέπει να κάνουμε Εθνικά για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από την πολυετή κρίση και ύφεση. Στην παρούσα φάση είμαστε "εύθραυστοι", κάτι που ξέρουν και οι επενδυτές που σκέφτονται να ασχοληθούν με την Ελλάδα και το μόνο που δεν θέλουν είναι τέτοιου είδους καταστάσεις.

Τεχνικά η Αγορά, σε μεγάλη εικόνα, παραμένει σε μεσοπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα των 1100 μονάδων. Σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα κάποιος να κοιτάει ποιοι τίτλοι είχαν την μεγαλύτερη πτώση, για να πάρει απόφαση να επενδύσει ή έστω και να κάνει trading στις μετοχές αυτές. Οι αποτιμήσεις σε αρκετούς τίτλους δείχνουν δελεαστικές, παρόλα αυτά όσοι αγοράζουν fundamental πρέπει να έχουν μετρητά σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχιστεί, τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

ΧΠΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, όμως οι συναλλαγές κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.325 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 5.516, 4.862 για τον Ιανουάριο, 477 για τον Φεβρουάριο και 177 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 272,75) κινήθηκε μεταξύ 262 και 274,25 μονάδων και περιόρισε την υποτίμηση στο 2,46%.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (10.200 Τιτάν, 170.000Alpha Bank, 15.000 Jumbo, 70.000 ΟΠΑΠ, 800.000Eurobank, 131.500 ΟΤΕ, 201.500 Εθνική, 8.256 Ελλάκτωρ, 95.000 Πειραιώς, 100.000 MIG, 50.000 ΔΕΗ, 10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (583), ΔΕΗ (932), Alpha Bank (1.393), Εθνική (2.931), Πειραιώς (1.404), Eurobank (249), Μυτιληναίο (159), ΟΠΑΠ (485),MIG (402), Ελλάκτωρα (226).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς σημειώθηκαν μόλις 406 τεμάχια (302 δικαιώματα αγοράς και 104 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 69%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTCκαθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (37.083.881 τεμ.), Eurobank (9.538.590 τεμ.), Εθνική (2.617.509 τεμ.), Πειραιώς (26.679.586 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v