ΧΑ: Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας στα blue chips

Πίσω από τις ήπιες μεταβολές του Γενικού Δείκτη κρύβονται κρίσιμες δοκιμασίες για τα blue chips. Ποιες μετοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίσιμα όρια, ποιες βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Η εικόνα στα παράγωγα και τι σηματοδοτεί για τη συνέχεια.

Η χθεσινή ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας σε συνδυασμό ότι απέμεναν μόλις 1,5 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 29,49% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 45,85%, έκανε κάποιους ελάχιστους να πιστέψουν ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, για την "τιμή των όπλων".

Πράγματι, μετά την αρχική διστακτικότητα ο Γενικός Δείκτης έδωσε μία "φουριόζικη" ανοδική αντίδραση μέχρι τις 830,23 μονάδες (+1,27%), έχοντας σαν επικεφαλής τις Εθνική και Alpha Bank, με τον τίτλο της πρώτης να αναρριχάται μέχρι τα 1,47 ευρώ (+2,8%) και την μετοχή της δεύτερης μέχρι τα 0,4720 ευρώ (+2,83%). Από κοντά και ο Τραπεζικός δείκτης που "είδε" τις 98,96 μονάδες (+1,59%), ενώ σημαντικές βοήθειες έδιναν ΔΕΗ και Motor Oil. Ο τίτλος της πρώτης αναρριχήθηκε μέχρι τα 5,59 ευρώ (+3,52%) και της δεύτερης μέχρι τα 6,28 ευρώ (+4,67%).

Αυτά μέχρι τις 11.04, καθώς από εκεί και μετά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι Εθνική και Alpha Bank ήταν οι πρώτες που "έδωσαν το σύνθημα υποχώρησης" χάνοντας τα αρχικά κέρδη.

Με αυτά τα δεδομένα και τις πιέσεις να είναι σημαντικότερες για Eurobank (εμφανής η επιθετική αποχώρηση ξένου χαρτοφυλακίου που πουλάει Χώρα) και Πειραιώς ("πλήρωσε" μέρος της χθεσινής αντεπίθεσης), ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 333 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/3/1987 (94,75 μονάδες, με τη σύνθεση του Τραπεζικού δείκτη στο εν λόγω διάστημα να είναι εντυπωσιακά διαφορετική από ότι σήμερα).

Με το μόνο βέβαιο για την βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., την αβεβαιότητα και τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο "πρώτος στόχος" των εν δυνάμει πωλητών και τον τίτλο της ΔΕΗ να αποτελεί τον επόμενο "σάκο του μποξ", μοιραία το ενδιαφέρον μεταφέρεται στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, οι πολύμηνες ζώνες στήριξης των οποίων θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την πορεία των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Σημειώνοντας ότι τα "πατώματα αρχίζουν να τρίζουν", ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα κάτωθι:

Η Jumbo έχει μία σημαντική στήριξη στην ζώνη 8,70 - 8,00 ευρώ και αν αυτή διασπαστεί καθοδικά θα "ανοίξει η καταπακτή" για την επόμενη ισχυρή στήριξη που εντοπίζεται στην ζώνη 5,40 - 5,00 ευρώ.

Τα 24,00 - 22,00 αποτελούν, θεωρητικά, μία σχετικά ισχυρή ζώνη στήριξης για την Folli Follie Group. Καθοδική διαφυγή θα "ανεβάσει τα μποφόρ των βόρειων ανέμων" και ο τίτλος θα κινηθεί "νοτιότερα" προς την επόμενη και ισχυρότερη ζώνη στήριξης που οριοθετείται μεταξύ των 16,00 και 14,00 ευρώ.

Τα 8,00 ευρώ αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Καθοδική διάσπαση πιθανόν να βάλει σε δοκιμασία τα 6,40 ευρώ για τον ΟΤΕ και τα 6,00 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

Τα 15,00 ευρώ, που είναι και το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο για την "νέα" ΕΕΕ, είναι το τελευταίο "προπύργιο", προκειμένου ο τίτλος να μην δοκιμάσει την αντοχή των 13,00 ευρώ.

Η ζώνη 4,00 - 3,90 ευρώ, θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για τον Μυτιληναίο, αν δεν θέλει να επαναπροσεγγίσει τα 3,00 ευρώ.

Θα πρέπει να αντέξουν τα 17,50 ευρώ για τον Τιτάνα, αν δεν θέλει να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη των 15,00 ευρώ.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η τελευταία ζώνη στήριξης των 5,50 - 5,00 ευρώ για την Motor Oil. Καθοδική διαφυγή θα δημιουργήσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις προκειμένου ο τίτλος να ξαναδοκιμάσει την στήριξη των 3,80 - 3,55 ευρώ.

Άλλη μία περίπτωση τίτλου του 25αρη που χρήζει αναφοράς είναι αυτή του ΟΛΠ, έστω και αν η εν λόγω μετοχή δεν είναι ιδιαίτερα Δεικτοβαρής. Ο τίτλος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς βρίσκεται σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 15,46 ευρώ (κλείσιμο 5/12) και βρίσκεται σε χαμηλά 27 μηνών (έστω και με σχετικά λίγες συναλλαγές), καθώς η Αγορά σταθμίζει τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, με τα σενάρια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Αν δεν αντέξει η στήριξη των 10,50 ευρώ, είναι θέμα χρόνου να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 9,42 ευρώ.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η εικόνα παραμένει εντυπωσιακά επιβαρυμένη με τις επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη να εντοπίζονται στις 790, 750 και 650 μονάδες και για τον FTSE25 να εντοπίζονται στις 250, 240 και στις 207 - 200 μονάδες.

Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, κοντινή αντίσταση είναι το 270 και κύρια το 275, ενώ στήριξη έχει στις 258 - 255 μονάδες.

Το "stop" μας στο "short" είναι στις 285 μονάδες, ενώ σε ωριαίο γράφημα το "stop" του "short" κατεβαίνει στις 269 μονάδες.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές δηλώσεις που σχετίζονται με την Οικονομία, ενώ πληροφορίες που έφτασαν στην στήλη αναφέρουν ότι σε αρκετές ΑΧΕ έχουν επιστρέψει οι σκέψεις για σημαντικές περικοπές στο κόστος λειτουργίας.

Χωρίς ιδιαίτερους "προβληματισμούς" παρακολουθούν τα δρώμενα οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων και ομολόγων.

Παραμένει το "ευδιάκριτο" discount στο συμβόλαιο του δείκτη για τον μήνα Ιανουάριο, ενώ νέα αύξηση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, μικρότερης διάρκειας.

Έτσι, ενώ η απόδοση του Ελληνικού 10ετους παρέμεινε στο 9,3%, του 5ετους αυξήθηκε στο 10,6% και του 3ετους στο 12,6%.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 28 συνεδριάσεων), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Eurobank, κάτι που απέφυγε για την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής, αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,39 ευρώ (-2,8%). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας δεν ασκήθηκε κανένα Warrant επί μετοχών έκδοσης της Τράπεζας και κατοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνεπώς, τα εκδοθέντα Warrants τα οποία παραμένουν σε ισχύ ανέρχονται σε 245.748.459, ενώ οι μετοχές της Τράπεζας επί των οποίων σύρονται και τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέρχονται σε 2.022.322.834.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H χθεσινή 3η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε στην πιθανολογούμενη εξέλιξη, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25/1, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αναπόφευκτα, η αυξημένη αβεβαιότητα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία των επενδυτών προκαλώντας νέο κύμα ρευστοποιήσεων, οδηγώντας ενδοσυνεδριακά το Γενικό Δείκτη σε ακραίες επιδόσεις, καθώς ο φόβος απέτρεπε την εκδήλωση επαρκούς αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Όμως, το ένστικτο αυτοσυντήρησης της Αγοράς λειτούργησε και οδήγησε στη μεταστροφή του καταστροφικού -11% στο "αξιοπρεπές" υπό τις περιστάσεις -3,91%.

Deja - vu όμως (!)

Το "έχουμε ξαναδεί δηλαδή το έργο" στην πολύπαθη και ρηχή Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, όπου στις καλές ημέρες αρκεί και η μικρή εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για να αυξηθεί η μεταβλητότητα. Αντιστοίχως στις κακές ημέρες μικρός όγκος πωλουμένων μετοχών είναι αρκετός για να κατρακυλήσουν οι τιμές.

Ωστόσο, η άμεση έναρξη της προεκλογικής περιόδου συνιστά πλέον μια πραγματικότητα. Οι αποδόσεις των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων κινούνται πλέον στην περιοχή του 9,5%, δίνοντας το μήνυμα ότι ουδείς επιθυμεί να τοποθετηθεί σε Ελληνικούς τίτλους όσο παραμένει αδιευκρίνιστη η σύνθεση της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές και η οικονομική ατζέντα της.

Επί πλέον, η διατήρηση των μετοχικών θέσεων των διεθνών funds συνιστά ένα μάλλον υπεραισιόδοξο σενάριο, καθώς ουδείς επιθυμεί τον εγκλωβισμό του σε επιλογές υπό την ομηρεία του πολιτικού κινδύνου.

Εν όψει λοιπόν της μεγιστοποίησης του Ελληνικού "country risk", μόνο περαιτέρω κινήσεις αποεπένδυσης αναμένουμε από τους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που αναπόφευκτα θα πιέσουν περαιτέρω τις τιμές Δεικτοβαρών και μη, μετοχών.

Η εκδήλωση ωστόσο τέτοιων κινήσεων θα γίνεται σε στοχευμένες συνεδριάσεις, ώστε να καθίσταται δυνατή η ικανοποιητική απορρόφηση τίτλων αφήνοντας τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους να εξελιχθούν με μάλλον διεκπεραιωτική διαδικασία και το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ετήσιες απώλειες της τάξης του 30%.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η παρούσα φάση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που προσομοιάζει με εκείνη του Ιουνίου 2012, αγνοεί τα θεμελιώδη των εταιρειών και επηρεάζεται καθοριστικά από το ενδεχόμενο του αρνητικού σεναρίου (διατήρηση της αβεβαιότητας μέχρι το Μάρτιο σε συνέχεια της διενέργειας επαναληπτικών εκλογών).

Αντιθέτως, η διαμόρφωση ισχυρής Κυβέρνησης μετά τις 25/1, με εμφανή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα άρει την αβεβαιότητα και θα επαναφέρει τη διάθεση για επανεξέταση του ακραία υψηλού σήμερα Ελληνικού επενδυτικού κινδύνου. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, δεν χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω επιδείνωσή του. "Ξεχάστε, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα το παραδοσιακό 'January effect' για το 2015" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Sensex 30 (+0,03%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν για ASX 200 (-1,04%), Hang Seng (-1,14%) και Nikkei (-1,57%). Στην περίπτωση του τελευταίου οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα υποτονικές, καθώς πολλοί διαχειριστές επέλεξαν να κλείσουν τα βιβλία τους, εν όψει της αυριανής και μεθαυριανής αργίας στην Ιαπωνία. Ο Ιαπωνικός δείκτης έκλεισε σε χαμηλό 2,5 εβδομάδων, αλλά με άνοδο 7,1% από την αρχή του έτους.

Αξιοπρόσεκτες πιέσεις και στην Ευρώπη, ενώ διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται και στην αρχή της συνεδρίασης στο NYSE.

Προσπαθεί να αντιδράσει από τα χαμηλά 5,5 ετών το πετρέλαιο, ενώ ο χρυσός δοκίμασε, εκ νέου, τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των $1200, αλλά για πολλοστή φορά η κίνηση τείνει να αποδειχθεί "fake".

Στην περίπτωση του "μαύρου χρυσού" σημαντική θεωρείται η στήριξη στα $53.00 καθοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεγάλη τεχνική και ψυχολογική περιοχή των $50.00/βαρέλι.

H παραγωγή αργού πετρελαίου από τις Χώρες Μέλη του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 270.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Ειδικότερα η παραγωγή υποχώρησε στα 29,98 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 30,25 εκατ. τον Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο που διολισθαίνει κάτω από τον στόχο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, με επιτυχία στέφθηκε η δημοπρασία ομολόγων της Ιταλίας, παρά τη νευρικότητα που έχει δημιουργηθεί στην Αγορά ομολόγων του Νότου με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο ανώτερο εύρος του στόχου της ενώ το κόστος δανεισμού για τα 10ετή χαρτιά υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Συγκεκριμένα, η Ιταλία άντλησε 2,996 δισ. ευρώ από 10ετείς τίτλους, με μέση απόδοση 1,89% έναντι 2,08% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που είχε γίνει στα τέλη Νοεμβρίου. Από τη σημερινή δημοπρασία, η Ιταλία άντλησε επίσης 2,846 δισ. ευρώ από 5ετή ομόλογα με μέση απόδοση 0,98% και 1,5 δισ. ευρώ από ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου λήξεως το Δεκέμβριο του 2020.

Νέα συρρίκνωση καταγράφηκε στο δανεισμό του Ιδιωτικού Τομέα της Ευρωζώνης κατά το Νοέμβριο, εξέλιξη που υποδεικνύει πως τα μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει η ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας δεν αποδίδουν και εντείνει τις πιέσεις, ενόψει της συνεδρίασης της 22ας Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε το Νοέμβριο κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ τον Οκτώβριο είχε επίσης μειωθεί κατά 1,1%. Σε μηνιαία βάση, ο δανεισμός προς Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά της Ευρωζώνης μειώθηκε το Νοέμβριο κατά 0,2%.

Τα στοιχεία για τα Τραπεζικά δάνεια προς Επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας ήταν απογοητευτικά. Ο εταιρικός δανεισμός μειώθηκε κατά 11,4% στην Ιρλανδία, κατά 8,5% στην Ισπανία, κατά 6,5% στην Πορτογαλία και κατά 3,2% στην Ελλάδα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με πιο αργό ρυθμό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 4,6% σε ετήσια βάση από 4,8% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την μικρότερη αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 4,7%.

Στις 92,6 μονάδες αυξήθηκε, τον Δεκέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του CBO από 91 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 93 μονάδες. Η μέτρηση του Δεκεμβρίου ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην περίοδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πίσω μόνο από τις 94,1 μονάδες που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις αναπροσαρμογές στο χαρτοφυλάκιο με τις κορυφαίες επιλογές της (top pick portfolio) παρουσίασε η Εurobank Equities στο Greek Equity Strategy. 

Το Χρηματιστήριο αλλά και η Αγορά ομολόγων "αναγνώρισαν" από το Δεκέμβριο το εκλογικό ρίσκο τονίζει η NBG Sec. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι οι επενδυτές θα έχουν ως βασικό σενάριο μια ήπια διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε η Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα κεφάλαια για την Οικονομία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, θα υπάρχουν διάφορες "παρεκκλίσεις" στις σκέψεις των επενδυτών σε σχέση με τα βασικό σενάριο.

Η ΑΧΕ δηλώνει αγοραστής στην αδυναμία (buyer on weakness) σε μετοχές με διεθνή προσανατολισμό και συγκεκριμένα τις ΜΕΤΚΑ, Folli Follie και Μotor Oil. Παράλληλα προτιμά εταιρείες που έχουν έκθεση στην Ελλάδα και διαθέτουν ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο, αναφέροντας τις ΟΤΕ, Grivalia, Jumbo. Σε ότι αφορά τις Τράπεζες εκτιμά ότι θα υποαποδώσουν.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποιεί ότι με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα αυξάνεται ο κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας. Η Fitch τονίζει ότι η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, παγώνοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και την πρόσβαση της Χώρας στις Αγορές.

Στην έκθεση της Goldman Sachs αναφέρεται πως υπάρχουν τρία σημεία στα οποία ο ρόλος της ΕΚΤ μπορεί να αποδειχθεί καίριος για τη στήριξη της Ελλάδας.

Η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί στην Αγορά λόγω του πολιτικού ρίσκου εκτιμά η BETA Sec. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν σε ποιοτικές εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές όπως οι ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Folli Follie και ΕΧΑΕ. Με βάση το κύριο σενάριο της ΒΕΤΑ ή νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έλθει σε ευθεία σύγκρουση με την τρόικα. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της χρηματιστηριακής, η Αγορά θα υποχωρήσει κατά 25% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επιστρέφοντας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και όπως προαναφέρθηκε, μετά τις 11.04 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 811,4 μονάδες (-1,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 817,28 (-0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 816,15 μονάδες με απώλειες 0,45%.

Απογοητευτικός ο τζίρος, συρρικνώθηκε στα 52,8 εκατ. από τα οποία, μάλιστα, πρέπει να αφαιρεθούν τα 14,2 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ).

Άλλαξαν χέρια 127271322 τίτλοι.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών, 27 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, όμως στους περισσότερους ο όγκος συναλλαγών μόνο "πειστικός" δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι MIG, Motor Oil, Μέτκα και ΕΧΑΕ. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Jumbo και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τιτάν και Motor Oil και στα χαμηλά ημέρας οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η πρώτη 4αδα στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Alpha Bank (5,809 δισ), EEE (5,766 δισ), Πειραιώς (5,674 δισ) και Εθνική (5,052 δισ).

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, έστω και με σημαντικά ηπιότερους ρυθμούς, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή καθίζηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.335 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.696, 3.610 για τον Ιανουάριο, 86 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 256,75) κινήθηκε μεταξύ 252,25 και 264 μονάδων μειώνοντας την υποτίμηση στο 2%, αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα. Μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount 1,10%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.423 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (355), ΔΕΗ (808), Alpha Bank (1.793), Εθνική (1.699), Πειραιώς (963), Eurobank (821), Μυτιληναίο (113), ΟΠΑΠ (292), MIG (1.676), ΓΕΚ (272), Jumbo (161).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large διαμορφώθηκε στο 74% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 571 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (433 δικαιώματα αγοράς και 138 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (39.199.799 τεμ.), Eurobank (9.538.590 τεμ.), Εθνική (2.704.835 τεμ.), Πειραιώς (25.842.542 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v