Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κατηφορικά με τζίρο... πρωτοχρονιάς

Απουσία αξιόλογων συναλλαγών ο ΓΔ κινείται στη ζώνη 810-820 μονάδων. Σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Eurobank η μεγαλύτερη πτώση, σε ιστορικό χαμηλό οδεύει η ΕΤΕ. Μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται στην αγορά παραγώγων.

Περισσότερες πρωτοβουλίες παίρνουν οι πωλητές αναγκάζοντας τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να αναζητήσει στηρίξεις σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα. Το «ticker» των πράξεων κινείται οριακά γρηγορότερα, όμως αυτό δεν δείχνει να είναι για καλό, καθώς οι πρώτες πρωτοβουλίες των πωλητών είχαν σαν στόχο την Εθνική και την Alpha Bank, με την πρώτη να οδεύει προς νέα ιστορικά χαμηλά.

Και οι δύο τίτλοι, όχι μόνο μηδένισαν τα αρχικά τους κέρδη, αλλά γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο και σε συνδυασμό με τις βαριές απώλειες του ΟΠΑΠ (-3,3%) στέλνουν τον Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σημαντικά αρνητικό ρόλο παίζει και η αρνητική εμφάνιση της Πειραιώς (-4,15%), που σήμερα δείχνει να «πληρώνει» μέρος της χθεσινής «ανάδυσης» και το κλείσιμο με θετικό πρόσημο. Σταθερά αρνητική η Eurobank (-4,19%) οδεύει, ολοταχώς, προς κλείσιμο σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό.

Αδυνατεί να δώσει θετικές βοήθειες ο ΟΤΕ (-1,73%), οριακές είναι οι κινήσεις στη ΔΕΗ (0,37%), ενώ απώλειες που πλησιάζουν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει η μετοχή του ΟΛΠ (η αγορά σταθμίζει τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, με τα σενάρια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού), παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 3.500 τεμάχια.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες που ακουμπάνε της τάξης του 0,5-1%, ενώ περίπου ισοβαρής κρίνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (43) - πτωτικών (39) μετοχών.

Ο τζίρος πλησιάζει τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ χαμηλότερα του 25άρη οι Ευρωσύμβουλοι, Υγεία, Intracom και Κύπρου δίνουν τη δική τους μάχη προκειμένου να μην υποκύψουν στο γενικότερα αρνητικό περιβάλλον.

Καμία διαφοροποίηση στη μέχρι στιγμής εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ αντίθετα περισσότερο κινητικοί δείχνουν οι εμπλεκόμενοι στην εγχώρια αγορά Παραγώγων.

Πιο συγκεκριμένα, σαφώς κινητικότεροι οι «short» απλώνουν το discount στο συμβόλαιο του δείκτη για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος) και αυτό μπορεί να αποτελέσει «σηματωρό» για την υπόλοιπη κίνηση και στη spot αγορά. Ειδικότερα, την ώρα που ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο ΧΠΑ, βρίσκεται στις 261,81 μονάδες, το συμβόλαιο του δείκτη διαπραγματεύεται στις 253 μονάδες και μάλιστα με πωλητές, ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Έστω και αν οι συναλλαγές στο ΧΠΑ είναι εντυπωσιακά χαμηλότερες των χθεσινών, η νέα διεύρυνση της υποτίμησης για το συμβόλαιο του Ιανουαρίου, όχι μόνο δείχνει την κρατούσα άποψη στην αγορά Παραγώγων, αλλά πολύ περισσότερο καταδεικνύει τις εκτιμήσεις των εκεί εμπλεκομένων για τον μήνα που έρχεται και τι θα συμβεί όταν επιστρέψει το σύνολο των ξένων διαχειριστών από τις χειμερινές διακοπές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v