Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι αναμένεται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους

Με βαριές απώλειες ολοκληρώνει το 2014 το Χρηματιστήριο. Στα χαμηλά έτους και ...βάλε ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδα Μαρτίου 1987 οι τράπεζες. Πώς αναμένεται να κινηθεί σήμερα η αγορά. Στις 15:20 ολοκληρώνεται η συνεδρίαση.

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αλλά και της χρηματιστηριακής χρονιάς η σημερινή και μένει να φανεί αν αυτή θα είναι καθαρά διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, ή αν οι «αντιμαχόμενες πλευρές» θα βάλουν μία τελευταία «πινελιά», είτε για κάποιο μίνι «καλλωπισμό» των αποτιμήσεων, είτε για να βάλουν τις «παρακαταθήκες» προϊδεάζοντας για το κλίμα το οποίο θα επικρατήσει στις πρώτες συνεδριάσεις, και όχι μόνο, του νέου μήνα.

Με τις πολιτικές εξελίξεις μπροστά, ασφαλώς και κανείς δεν πιστεύει στην πιθανότητα του «January effect» και βέβαια τα πράγματα μπορεί να γίνουν ασυγκρίτως χειρότερα, αν για οποιοδήποτε λόγο αναστραφεί το διεθνές κλίμα.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου βρίσκει τον Γενικό Δείκτη, όχι μόνο στα χαμηλά τρέχοντος έτους, αλλά και σε χαμηλά 17 μηνών, να καταγράφει από τις 31/12/2013 αθροιστικές απώλειες 29,8%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται σε χαμηλά 333 μηνών και σε επίπεδα τιμών Μαρτίου 1987.

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει αθροιστικές απώλειες 47,21%. Σαφώς διαφοροποιημένες είναι οι αθροιστικές απώλειες στους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους. Έτσι από τις 31/12/2013, ο τίτλος της Εθνικής σημειώνει απώλειες 62,86%, της Πειραιώς 39,22%, της Alpha Bank απώλειες 27,89%, της Eurobank 66,73%, της Αττικής 81,22% και της Τράπεζας της Ελλάδος απώλειες 39,92%.

Από εκεί και πέρα ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντικά μικρότερης διάρκειας, καθώς οι συναλλαγές ολοκληρώνονται στις 15.20.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το καθαρό ποσό 0,21 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές και ξεκινώντας από την Ασία, η αγορά στο Τόκιο θα παραμείνει κλειστή από σήμερα έως και την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου. Στο Χονγκ Κονγκ και στην Αυστραλία σήμερα είναι ημιαργία, ενώ οι αγορές σε Ν. Κορέα, Ινδονησία, Ταϋλάνδη και Φιλιππίνες θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο.

Στην Ευρώπη, σήμερα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 14.30 ώρα Ελλάδος, ενώ στη Γαλλία και στην Ισπανία οι συναλλαγές τερματίζουν στις 15.00 ώρα Ελλάδος. Η αγορά τόσο της Γερμανίας όσο και της Ιταλίας θα παραμείνουν κλειστές σήμερα.

Κανονικά θα διεξαχθούν οι συναλλαγές, σήμερα, στο NYSE, η αγορά ωστόσο των ομολόγων θα έχει μειωμένο ωράριο συναλλαγών και θα κλείσει στις 21.00 ώρα Ελλάδος. Στην αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου του Σικάγου οι συναλλαγές στα παράγωγα των ισοτιμιών και επιτοκίων ολοκληρώνονται στις 20.00 ώρα Ελλάδος. Στην Νέα Υόρκη, τα ενεργειακά προθεσμιακά συμβόλαια θα σταματήσουν τις συναλλαγές στις 20.30 ώρα Ελλάδος, ενώ τα συμβόλαια του χρυσού και των άλλων μετάλλων ολοκληρώνουν τις συναλλαγές 19.30 ώρα Ελλάδος.

Πρωινός Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), μεταξύ άλλων αναφέρει: Το 2015 ολοκληρώνεται με απώλειες κοντά στο 30% στον Γ.Δ., με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στο ζενίθ της και με τις πρόωρες εκλογές για άλλη μία φορά στο προσκήνιο.

Το 2014 τα είχε όλα μιας και μέχρι το πρώτο τρίμηνο έδειχνε ότι μπορεί να είναι η απαρχή μίας νέας προσπάθειας ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, παρ' όλα αυτά κατέληξε και πάλι να μας ξυπνήσει τις μνήμες του 2012 μιας και οι πολιτικοί μας κατόρθωσαν να πετύχουν το ακατόρθωτο.

Πλέον μένει να δούμε που θα μας βγάλουν οι αποφάσεις μας, μιας και οι εκλογές, αν μη τι άλλο, μας φέρνουν πίσω χρονικά στην καλύτερη των περιπτώσεων, χαλώντας την όποια ψυχολογία και κρατώντας στάση αναμονής σε όποια επένδυση θα μπορούσε να γίνει είτε από ελληνικές είτε από ξένες δυνάμεις.

Μπροστά μας δε, έχουμε εκτός από τη δημιουργία μία νέας κυβέρνησης που μπορεί να μας πάρει χρόνο, να τελειώσουμε και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο θα κρίνει και την συνέχεια.

Το πιο πιθανό η νέα κυβέρνηση είναι να πάρει επιπλέον παράταση στο υπάρχον μνημόνιο, μιας και ο χρόνος είναι πολύ μικρός, οπότε το 2015 τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο φαίνεται να είναι χρόνος διαβουλεύσεων χωρίς ουσιαστικά νέα δεδομένα για την οικονομία. Η ρευστότητα θα συνεχίσει να είναι πολύ περιορισμένη, ενώ θυμίζουμε πως η οικονομία είναι πολύ ευαίσθητη στην παρούσα φάση, κάτι που πρέπει να κάνει τις κινήσεις μας ιδιαίτερα προσεχτικές.

Εν κατακλείδι το 2015 φαίνεται να είναι μία χρονιά που το μόνο σίγουρο θα είναι το μεγάλο volatility και όλα δείχνουν πως η κατάσταση χρηματιστηριακά θα ξεκαθαρίσει μετά το πρώτο τρίμηνο.

Από την άλλη όλα δείχνουν πως το 2015 θα μας δείξει πως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση στην οικονομία με δουλειά και όχι με ευχολόγια, μιας και μεγάλο μέρος του κόσμου πιστεύει πως η κατάσταση μπορεί να επανέρθει στην πρωθύστερη κατάσταση σύντομα και με εύκολους τρόπους. Αντίπαλος μας είναι μόνο ο χρόνος και ο κακός εαυτός μας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v