Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο

Κινητικότητα στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, ιδιαίτεα περιορισμένος όγκος συναλλαγών και μικρές μεταβολές σε ΓΔ και FTSE 25 στη σημερινή -τελευταία- συνεδρίαση του έτους. Διψήφια κέρδη για MIG, πτώση για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ. Νωρίτερα το κλείσιμο.

Με βήμα σημειωτόν η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, καθώς είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει διάθεση καταγραφής κάποιας ιδιαίτερα δυνατής κίνησης προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Το ουδέτερο, μέχρι στιγμής, κλίμα δείχνουν να "εκμεταλλεύονται" ελάχιστοι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό" επιχειρείται κάποιος "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων, ακριβώς την τελευταία στιγμή, ο οποίος δεν αποκλείεται να ενταθεί αν δεν υποτροπιάσει το γενικότερο κλίμα.

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό και στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όσα από αυτά είναι σήμερα ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστές είναι οι Αγορές σε Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Σκανδιναβικές Χώρες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., είναι εμφανής η έλλειψη διάθεσης ανάληψης πρωτοβουλιών από τους τίτλους του 25αρη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Εξαίρεση, μέχρι στιγμής, αποτελεί η MIG (+9%), Folli Follie (+3,8%) και ΟΠΑΠ (+2,2%).

Από το "στρατόπεδο των κόκκινων" ξεχωρίζουν οι Ελ. Πετρέλαια (-3,07%, απέκοψε ποσό € 0,21 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών), Πειραιώς (-2,04%) και ΕΥΔΑΠ (-1,44%), καθώς οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι που σημειώνουν σχετικές απώλειες, αυτό είναι αποτέλεσμα ελαχιστότατων συναλλαγών και άρα εύκολα αναστρέψιμο.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζει η διάθεση αντίδρασης που καταγράφεται σε Fourli (+11,72%), Υγεία (+4,49%), Ευρωσυμβούλους (+3,66%) και Lamda Development (+2,69%)

Ο τζίρος μετά από τέσσερις ώρες συναλλαγών και λίγο πριν το κλείσιμο (στις 15:20) διαμορφώνεται μόλις στα 16,6 εκατ. ευρώ. 

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 810,4 (-0,70%) και 819,97 μονάδων (+0,47%).

Εννοείται ότι με τόσο χαμηλές συναλλαγές, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, ενώ στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία καταστρώνονται τα πρώτα σχέδια για την επόμενη χρηματιστηριακή, με την περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας να επιστρέφει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Είναι περισσότερο από πασιφανές ότι οι περισσότεροι εγχώριοι επαγγελματίες έχουν στρέψει την προσοχή τους για την "επόμενη μέρα" και βέβαια τι θα φέρει στο Χ.Α. ο πρώτος μήνας της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, με τους απαισιόδοξους να είναι συντριπτικά περισσότεροι.

Ελαχιστότατες οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να κάνουν "επίδειξη απαισιοδοξίας", καθώς την ώρα που ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στην spot Αγορά σημειώνει απώλειες 0,73%, το συμβόλαιο του δείκτη για τον μήνα Ιανουάριο σημειώνει απώλειες 2,03% (!)

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v