Μπορεί η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής χρονιάς να έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 16 μηνών (η αμέσως χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών στις 28/8/2013, με 30 εκατ. ευρώ), όμως οι λίγοι αγοραστές αντλώντας αισιοδοξία από το πουθενά έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά και αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους στα υψηλά ημέρας, δημιουργώντας ένα "ανοδικό μαξιλαράκι" που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τις "δύσκολες" μέρες που έρχονται.
Το κλίμα αυτό εκμεταλλεύτηκαν και αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να φθάσει το 2 προς 1, ενώ 30 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Ήταν κυριολεκτικά ένα "window dressing", στο παρά ένα, με το Χ.Α. να αγοράζει χρόνο και αρκετές μετοχές έδαφος, πριν οι πωλητές επιστρέψουν δριμύτεροι, στις πρώτες συνεδριάσεις του καινούργιου χρόνου.
Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν τόσο οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων που διεύρυναν την υπάρχουσα υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον πρώτο μήνα, όσο και τα μηνύματα από την Αγορά Παραγώγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων να "απλώνουν" κι άλλο.
Έτσι, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του Ελληνικού 10ετους διαμορφώνεται στο 9,46%, του 5ετους στο 10,98% και του 3ετους στο εντυπωσιακό 13,5%.
Από την άλλη, το "φτιασίδωμα" των αποτιμήσεων άφησε ανεπηρέαστα τα Τραπεζικά warrants, με αποτέλεσμα ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής να κλείσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ πολύ κοντά στο χαμηλότερο, ιστορικά, κλείσιμο, τερμάτισε την χρηματιστηριακή χρονιά και το warrant της Πειραιώς.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα, αλλά και του χρόνου και ουκ ολίγα στατιστικά είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Ξεκινώντας από τον καταστροφικό Δεκέμβριο, αυτός αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 14,22% και από τον Τραπεζικό δείκτη 21,48%.
Η ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, όχι μόνο διέκοψε το θετικό σερί των δύο προηγούμενων ετών, αλλά συνοδεύτηκε και από τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας τριετίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 28,94% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 46,53% (σε επίπεδα Μαρτίου 1987), παρά τις δεύτερες κεφαλαιακές ενισχύσεις που έλαβαν οι συστημικές Τράπεζες μέσα στο 2014.
Ετήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Οι φετινές απώλειες του Γενικού Δείκτη είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων τριών ετών, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί το 2011, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 51,88%.
"Μετοχή της χρονιάς", παρά τις ελαχιστότατες συναλλαγές η Σφακιανάκης με ετήσια απόδοση 307,58%, ενώ τις μεγαλύτερες, ετήσιες, απώλειες τις σημείωσε η Compucon (-96,7%).
Στην "μάχη" για τις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., το "φώτο φίνις" ανέδειξε "γκανιάν" την Alpha Bank (5,975 δισ) και "στο δίδυμο" την ΕΕΕ (5,766 δισ). "Πλασέ" οι Πειραιώς (5,552 δισ) και Εθνική (5,193 δισ ευρώ).
Από εκεί και πέρα, με τις πολιτικές εξελίξεις μπροστά, ασφαλώς και κανείς δεν πιστεύει στην πιθανότητα του "January effect" και βέβαια τα πράγματα μπορεί να γίνουν ασυγκρίτως χειρότερα, αν για οποιοδήποτε λόγο αναστραφεί το διεθνές κλίμα.
Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς
Με απώλειες κοντά στο 30 % έκλεισε οι Γενικός Δείκτης το 2014, κυρίως λόγω του πολιτικού ρίσκου και της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.
Όπως είχαμε αναλύσει και παλαιότερα, οι εισηγμένες που επηρεάζονται περισσότερο από την αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογική αναμέτρηση (πέρα από την αύξηση του κινδύνου Χώρας) είναι:
Οι Τράπεζες οι οποίες παρά το γεγονός ότι πέρασαν ανώδυνα τα "stress tests", καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Ο ιδιωτικός, ή μη, χαρακτήρας των Τραπεζών, η εξάρτηση από την ΕΚΤ, η ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια αλλά και πιθανές εκροές καταθέσεων λόγω του πολιτικού ρίσκου είναι θέματα που θα απασχολήσουν στις αρχές του 2015 τις Τραπεζικές εισηγμένες.
Οι εισηγμένες ΔΕΚΟ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που συμπυκνώνει το Ελληνικό πολιτικό ρίσκο είναι η ΔΕΗ. Η πιθανή αναβολή της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ, η μη πώληση του ΑΔΜΗΕ, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών και το πώς θα χρησιμοποιηθεί γενικότερα από μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζουν έντονα την Αγορά. Τα γεγονότα αυτά επισκιάζουν τη μείωση λειτουργικού κόστους από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.
Ταυτόχρονα , τα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένουν την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ αλλά και την τύχη της δικής τους ιδιωτικοποίησης, ενώ αντίστοιχες εκκρεμότητες εμφανίζουν οι ΟΛΠ, ΕΥΑΘ , ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ.
Εισηγμένες του Εμπορίου που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών του τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου, καθώς είναι λογικό πολλές αγορές ή επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό να αναβληθούν.
Η μετοχή της Lamda Development καθώς μια πιθανή αλλαγή Κυβέρνησης ενισχύει την πιθανότητα εμπλοκής στο project του Ελληνικού.
Κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες πιθανώς να κληθούν να επαναδιαπραγματευθούν συμβάσεις παραχώρησης αλλά και γενικότερα εισηγμένες στις οποίες μπορεί να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς τους ( π.χ.ΟΠΑΠ).
Όλα αυτά δεν είναι σίγουρο πως και σε ποιο βαθμό θα αλλάξουν και αυτή είναι και η έννοια της αβεβαιότητας αλλά και της δυνητικής απόδοσης.
Τεχνικά σημεία θα παίξουν ρόλο στο να συγκρατήσουν την Αγορά από φήμες αλλά και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που πλέον θα επιτρέπονται σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wealth Financial Services, στηρίξεις εντοπίζονται στις 800 μονάδες και 750 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 830 μονάδες και 880 μονάδες.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του 2014 οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +2,18% για την Shanghai. Στο Τόκυο η Αγορά παρέμεινε κλειστή (και στις 2 Ιανουαρίου), όπως και οι Αγορές σε Ν. Κορέα, Ινδονησία, Ταϋλάνδη και Φιλιππίνες, ενώ Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία σήμερα είχαν ημιαργία.
Υποτονικές κινήσεις στην Ευρώπη. Σήμερα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 14.30 ώρα Ελλάδος, ενώ στην Γαλλία και Ισπανία οι συναλλαγές τερματίστηκαν στις 15.00 ώρα Ελλάδος. Η Αγορά τόσο της Γερμανίας όσο και της Ιταλίας παρέμειναν κλειστές, όπως και οι Αγορές σε Ελβετία και Σκανδιναβικές Χώρες.
Κανονικά θα διεξαχθούν οι συναλλαγές, σήμερα, στο NYSE, η Αγορά ωστόσο των ομολόγων θα έχει μειωμένο ωράριο συναλλαγών και θα κλείσει στις 21.00 ώρα Ελλάδος.
Στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου του Σικάγου οι συναλλαγές στα παράγωγα των ισοτιμιών και επιτοκίων ολοκληρώνονται στις 20.00 ώρα Ελλάδος. Στην Νέα Υόρκη, τα ενεργειακά προθεσμιακά συμβόλαια θα σταματήσουν τις συναλλαγές στις 20.30 ώρα Ελλάδος ενώ τα συμβόλαια του χρυσού και των άλλων μετάλλων ολοκληρώνουν τις συναλλαγές 19.30 ώρα Ελλάδος
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, εμφανίζονται ελεγχόμενες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ πιέζεται και κάτω από τα $53, το US Oil.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική της Fed για τα επιτόκια, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan, επισημαίνοντας ότι η δομή της Αγοράς πετρελαίου έχει αλλάξει, τονίζοντας πως ο ΟΠΕΚ έχει πάψει να λειτουργεί. Ο κ. Greenspan απέδωσε αυτήν την δομική αλλαγή στην παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο.
Ξεκινώντας από την Ασία, στην Κίνα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης CSI 300 όπου απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Σαγκάη και Σενζέν σημείωσε κέρδη της τάξης του 50% από την αρχή του έτους, τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις κυριότερες Αγορές του Κόσμου. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου, προήλθε το τελευταίο δίμηνο εν μέσω προσδοκιών ότι η Κίνα θα προσφέρει πιο επιθετική νομισματική χαλάρωση για να τονώσει την οικονομία της.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, αυξήθηκε κατά 17.000 την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 298.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 290.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Το τελευταίο πράγμα που ήθελαν οι Αγορές τα Χριστούγεννα ήταν εκλογές στην Ελλάδα", σημειώνει το Marketwatch. Ωστόσο, αναφέρει το άρθρο, στην πραγματικότητα οι εκλογές ενδέχεται να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνους τους επενδυτές που διαθέτουν γερά νεύρα.
Αυξημένη μεταβλητότητα στην Αγορά, δεδομένης της υψηλότερης αβεβαιότητας αναφορικά με το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και την στάση που θα τηρήσει η νέα Κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει ποτέ, βλέπει η Barclays, επισημαίνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο/εταίρους, με κάποια μέλη του ΠΑΣΟΚ ή και του Ποταμιού.
"Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά δεν είναι αδύνατο" δήλωσε ο David Gordon, πρόεδρος της International Capital Strategies μιλώντας το CNBC.
Αξίζει να διακρατήσει κανείς σε μια περίοδο αστάθειας –εν όψει τον εκλογών του επόμενου μήνα- τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα πιο μακροπρόθεσμης λήξης, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (-3,31%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το καθαρό ποσό € 0,21 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, όλα δείχνουν πως η κατάσταση, χρηματιστηριακά, θα ξεκαθαρίσει μετά το πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" για τους "short" έχει κατέβει στις 269 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το 257 είναι κοντινή στήριξη, ενώ μία διάσπαση του 269 μπορεί να μας δώσει το 273.
Ο Γενικός Δείκτης, αφού αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων και "είδε" το χαμηλό ημέρας στις 810,4 μονάδες (-0,70%), μετά τις 14.31 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 15.00 βρέθηκε στις 822,67 (+0,8%), μέσω των δημοπρασιών έγραψε το υψηλό ημέρας στις 826,32 (+1,25%) και τελικά έκλεισε στις 826,18 μονάδες με κέρδη 1,23%.
Ο εντυπωσιακά χαμηλός τζίρος συρρικνώθηκε στα 29,3 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΦΟΡΘ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΚΥΠΡ).
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι MIG, Folli Follie Group. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και Μέτκα.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τίτλους του 25αρη, ξεχωρίζει η MIG, η οποία σε δύο συνεδριάσεις αθροίζει κέρδη 21,02%, έστω και αν σήμερα υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 0,1990 ευρώ (+13,07%).
Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντική κινητικότητα στον Fourli, επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,2820 ευρώ (κλείσιμο 11/12), ενώ ξαφνικός πωλητής προέκυψε στην Centric.
Στα 3,69 ευρώ άλλαξαν χέρια 70000 τεμ. για την Κορρές, ενώ στις δημοπρασίες άλλαξαν χέρια 250000 τεμ. για την Καθημερινή.
Το warrant της Alpha Bank ξεκίνησε με "ανοιχτή" εντολή πώλησης που το έστειλε μέχρι τα 0,7800 ευρώ (-13,33%), ενώ με "το καλημέρα" εμφανίστηκε εντολή πώλησης 26296 τεμ. για την Ίντεργουντ (-9,94%), η οποία δεν απορροφήθηκε μέχρι τέλους.
--ΧΠΑ
Απόλυτα επιφυλακτική η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την νέα βύθιση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.529 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.967, 2.744 για τον Ιανουάριο, 223 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 254,25) κινήθηκε μεταξύ 252 και 258 μονάδων αυξάνοντας την υποτίμηση στο 3,8% (αιφνιδιαζόμενο και από τις τελικές δημοπρασίες), αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα. Μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount 3,5%.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.099 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (256), ΔΕΗ (181), Alpha Bank (636), Εθνική (1.170), Πειραιώς (888), Eurobank (315), MIG (3.286), ΓΕΚ (260), Motor Oil (158).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 56%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα μόλις 213 δικαιώματα (100 calls και 113 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (39.199.799 τεμ.), Eurobank (9.538.590 τεμ.), Εθνική (2.738.425 τεμ.), Πειραιώς (25.842.542 τεμ.).
***Ευχές για μία χρονιά με υγεία και περισσότερες ευχάριστες εκπλήξεις στην καθημερινότητά σας.