Θετικά επιδρούν οι τράπεζες στην αγορά

Απόλυτα ικανοποιημένη εμφανίζεται η αγορά από τα αποτελέσματα της Eurobank τη στιγμή που ορισμένοι επιχειρούν να ”κερδοσκοπήσουν” με το ποσοστό υποχώρησης των κερδών της Εθνικής. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για θετικότερη εικόνα του κλάδου από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η επισήμανση των ξένων πως ”τα αποτελέσματα των τραπεζών οδηγούν τις ελληνικές μετοχές υψηλότερα” αποδίδει εύγλωττα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Σοφοκλέους.

Άλλωστε, το θετικό κλίμα που συντηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να αναδειχθεί στον καλύτερο σύμμαχο της Σοφοκλέους με την προϋπόθεση ότι το αργότερο μέχρι τις 13.00 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατοχύρωσης θέσεων – ρευστότητας (βάση στήριξης οι 2.105) και ο Δείκτης θα έχει ξανατεθεί σε τροχιά επαναπροσέγγισης των 2.125 μονάδων.

Οι μέχρι στιγμής συναλλαγές, κυρίως σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank επιβραβεύουν τα αποτελέσματα της δεύτερης και συντηρούν μια επιφυλακτικότητα για την πρώτη. Το χρησιμότερο όμως συμπέρασμα που εξάγεται είναι αυτό που αφορά στα βασικά αποτελέσματα των τραπεζών, την καρδιά δηλαδή της λειτουργίας τους, που φαίνεται ότι ”κρατά” παρά το αντίξοο περιβάλλον.

Εάν μάλιστα προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, επιβεβαιωθεί η εκτίμηση καλά πληροφορημένης πηγής, πως τα αποτελέσματα της Εθνικής θα είναι καλύτερα των αναμενόμενων, θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε... καλύτερες ημέρες για τον κλάδο.

Είναι προφανές ότι γύρω από τη μετοχή της Εθνικής, και για όσο δεν θα οριστικοποιούνται τα μεγέθη εξαμήνου, επιχειρείται να στηθεί ένα ”παιχνίδι” πίεσης του FTSE 20 προκειμένου να ”κλείσουν” ορισμένες ”θέσεις πώλησης”.

Θα πρέπει για την επόμενη ώρα ο Δείκτης να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.105 μονάδων, και να αντιδράσει στη συνέχεια προς τις 2.125 με αιχμή την Alpha.

Αναφορικά με τη μετοχή της τελευταίας, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως δεν αγοράζει μόνο ο πρόεδρος του Ομίλου, αλλά και ορισμένοι άλλοι ”ισχυροί” παίκτες που είτε θεωρούν ελκυστική την τιμή, είτε εκτιμούν πως οι εξελίξεις στον κλάδο θα είναι ταχύτερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Τεχνικά, θα επιμείνουμε στην αρχική μας εκτίμηση πως η τιμή στόχος, στην τρέχουσα φάση, για τη μετοχή είναι τα 14,6 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v