Συντηρητική τακτική εν μέσω θέρους στο ΧΑΑ !

Στη συντηρητική τακτική των θεσμικών επενδυτών αποδίδεται το νέο χαμηλό ρεκόρ έτους που κατέγραψαν οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους (38 εκατ. ευρώ). Τακτική που, εκτός της θερινής ραστώνης, σχετίζεται και με την επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής και Eurobank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα πήγαμε καλά, συγκριτικά με τους ξένους, αλλά το ζητούμενο είναι για πόσο ακόμα.

Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται για το αμερικανικό ΑΕΠ αποδίδουν για ορισμένους μέρος του προβλήματος, που είναι σαφώς μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Δικαιολογημένο λοιπόν το αμυντικό παιχνίδι που ακολουθείται στη Σοφοκλέους, αφού σήμερα με τις χαμηλότερες συναλλαγές έτους, στα 38,5 εκατ. ευρώ, ο Δείκτης έκλεισε στις 2.087,52 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,84%.

Παιχνίδι τακτικής που αποσκοπεί κυρίως στη συντήρηση του Δείκτη, εν αναμονή μάλιστα της οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων της Εθνικής, Εurobank, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εντυπωσιακό το ριμπάουντ στο κλείσιμο για τη μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής, οδήγησε το συγκεκριμένο κλαδικό δείκτη 1,67% υψηλότερα, αλλά και των Πετρόλα, ΕΛΠΕ, που έφεραν το δείκτη διυλιστηρίων στο 1,14%.

Σε συνδυασμό με την σταθερή αντίδραση μετοχών, κυρίως θεσμικής επιλογής (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), εξαντλούνται τα ενδιαφέροντα της σημερινής συνεδρίασης. Καταγράφηκαν βέβαια ορισμένες περιφερειακές κινήσεις, όπως για παράδειγμα στην Αστήρ ή τη Δομική Κρήτης την Active, τον Καράτζη και ορισμένους ακόμα τίτλους.

Είναι σημαντικό πάντως, πως και η μετοχή της ΔΕΗ αντιδρά σωστά και στην ώρα της και οι τίτλοι των ΕΥΑΘ, Αστήρ, όπου υπήρχαν τεχνικές ενδείξεις αντίδρασης επιβεβαιώνουν πως αρκεί λογική ζήτηση για να γυρίζουν μερικά χαρτιά.

Από τους FTSE τις μικρότερες απώλειες κατέγραψε ο 20ης με 1,05%, ενώ ο ΜΚ 40 και ο 80αρης υποχώρησαν κατά 1,12% και 1,38% αντίστοιχα.

Τεχνικά, η αγορά παραμένει εντός του πλάνου/ενδεχόμενου ”βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης”, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η υποχώρηση πραγματοποιείται με ακόμα λιγότερες συναλλαγές και σε επίπεδα τιμών όχι χαμηλότερα των 2.080 μονάδων. Αρκεί βεβαίως… να βοηθήσουν αύριο – μεθαύριο οι ξένες αγορές.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: ΝΕΛ, Ανδρομέδα, Ζήνων Ρομποτική, Αγροτική Ασφαλιστική, Πετζετάκις, Διεκάτ, Fitco, Εθνική Ακινήτων, Γαλαξίδι και Μουριάδης.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Ανδρομέδα, Ζήνων Ρομποτική, Αγροτική Ασφαλιστική, Γαλαξίδι, Ιntracom Κατασκευές, Μύλοι Κέπενου, Εικόνα – Ήχος, Info – Quest, Δίας ιχθυοκαλλιέργειες και Άλτερ.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 209.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 10 ευρώ, ένα πακέτο 17.500 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 14,42 ευρώ και ένα πακέτο 600 τεμαχίων της Κλωνατέξ (κοινές) στην τιμή των 3,66 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα πακέτο 85.000 τεμαχίων της Sex Form στην τιμή των 9,22 ευρώ και ένα πακέτο 1.244.692 τεμαχίων της ΑΤΕΜΚΕ στην τιμή των 1,43 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v