ΧΑΑ: Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις ξεκινά η νέα εβδομάδα για τη Σοφοκλέους, καθώς η κατάσταση σε Ευρώπη και Αμερική δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Στη ζώνη κινδύνου τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, ενώ ως θετική ένδειξη υπολογίζεται η αντίσταση άνω των 2.100 μονάδων στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μια ”φρικτή” συνεδρίαση στις ΗΠΑ τη Παρασκευή, με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve έως το τέλος του έτους, τις Ευρωπαϊκές αγορές να δέχονται έντονες πιέσεις στο κλείσιμο και μια Σοφοκλέους που δεν πρόλαβε να αφομοιώσει αυτή την αρνητική εικόνα κατά τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν είναι και ότι καλύτερο, δεδομένου ότι, τη Δευτέρα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα κληθεί να αξιολογήσει, και πιθανότατα, να αφομοιώσει, την εν λόγω κίνηση.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, το ότι ο Δείκτης μπόρεσε να κλείσει πάνω από τις 2.100 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής σίγουρα αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, όπως επίσης θετικό είναι το ότι η υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν έγινε αντικείμενο μαζικών πωλήσεων, αντιθέτως είχαμε μια ικανοποιητική αντίδραση.

Αυτονόμηση εν μέσω ενός άκρως δυσμενούς τοπίου δεν μπορεί να υπάρξει, πόσο μάλλον, όταν η στάση των ξένων θεσμικών είναι καθολική ανά την Ευρώπη, με συνέπεια, αν εκδηλώνονται ως ”πωλητές” σε τράπεζες, να το κάνουν ανεξαιρέτως τίτλων και επιμέρους χαρακτηριστικών.

Συνεπώς, με επίκεντρο τις Εθνική, Εμπορική και Eurobank (η Alpha διαφέρει λόγω του ότι η μετοχή της τράπεζας επαναγοράζεται από στελέχη της διοίκησης), θα πρέπει να θεωρηθούν άκρως επιρρεπείς σε μια νέα εκδήλωση πωλητών, όπως άλλωστε και οι τηλεπικοινωνίες, πρωτοστατούντος του ΟΤΕ, στον οποίο η… σόλο προσπάθεια ξένου θεσμικού να οδηγήσει τον τίτλο σε υψηλότερες αποτιμήσεις φαίνεται να αποτυγχάνει.

Με τα επίπεδα ρευστότητας να έχουν μειωθεί και τους μικροεπενδυτές να μην ”πείθονται” από την κίνηση στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ορθώς καθώς φαίνεται, δεν νομίζουμε ότι δύναται να γίνει καμιά πρόβλεψη για δυνατότητα αυτονόμησης της Περιφέρειας, από τη στιγμή που ούτε στην αντίδραση του FTSE-20 είχαμε follow-through.

Σε αντίθεση, και παρά το short-covering της Παρασκευής στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20, αυτά δείχνουν εμφανώς ότι προϊωνίζεται περαιτέρω διόρθωση της υποκείμενης αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v