ΧΑΑ: Θετικός ο πρώτος γύρος, απομένουν άλλοι τρεις

Άκρως ικανοποιητικές κρίνονται οι ενδείξεις που προκύπτουν από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, η οποία συνεπικουρείται από την τεχνική ανάκαμψη σε Παρίσι και Φρανκφούρτη. Ο τζίρος είναι ενισχυμένος, ενώ οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινούνται θετικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ενδείξεις της πρώτης ώρας είναι άκρως ικανοποιητικές, δεδομένης μάλιστα της συγκυρίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με περισσότερες, των χθεσινών, συναλλαγές στα περίπου 8,5 εκατ. ευρώ (έναντι 6 εκατ. ευρώ στη χθεσινή πρώτη ώρα), ο Γενικός Δείκτης αντιδρά, δίνοντας το πρώτο δειλό σήμα μια συνολικότερης κίνησης σε μεγάλο μέρος της αγοράς.

Θα επιμείνουμε σε αυτό που από χθες εκτιμάται, ότι υπάρχει ”ανοδική διάθεση” και θεωρούμε πως μόλις εξομαλυνθεί λίγο το κλίμα στα ξένα, η πρώτη αγορά που θα αντιδράσει αυτή τη φορά θα είναι η Σοφοκλέους.

Θετικοί στο σύνολό τους οι κλαδικοί δείκτες, ικανοποιητικά τα ποσοστά ανόδου αρκετών μετοχών, με χαμηλό μάλιστα τζίρο – ζήτηση, στοιχείο που τεχνικά προοιωνίζεται άνοδο. Άλλωστε η διάθεση των γνωστών αγνώστων της αγοράς, καταγράφεται ήδη μέσω της κίνησης, που διαμορφώνεται σε μετοχές όπως για παράδειγμα η Axon, η Κλωνατέξ, και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Το θετικό είναι πως εξ’ αρχής συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, με αιχμή τη ΔΕΗ και τις τηλεπικοινωνιακές, συνέβαλαν στην αρχικά εξισορρόπηση, αντίδραση όμως στη συνέχεια του FTSE 20.

Ως θετικό δείγμα καταγράφεται η μέχρι στιγμής αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών, Λιβάνης, Κανάκης, καθώς αναζωπυρώνεται το βραχυπρόθεσμο έστω ενδιαφέρον κύκλων της αγοράς, για την καλούμενη ”κατηγορία νεοεισηγμένων”.

Είναι αλήθεια ότι από τη σημερνή συνεδρίαση θα είχαμε σαφώς περισσότερες απαιτήσεις, αλλά παρακολουθώντας το ανηλεές σφυροκόπημα διακυμάνσεων – shortάρισμα που κυριαρχεί σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, λέμε και πάλι καλά.

ΥΓ. Άλλωστε, η πλειονότητα των όσων παραμένουν ενεργοί και παρακολουθούν τα της αγοράς, ομολογεί εν μέσω σοβαρού και αστείου πως δείκτες αγορών μεγέθους μιας Γερμανίας, Γαλλίας ή Ν. Υόρκης, θυμίζουν ”γιο – γιο” και... Λαύριο.

Στις διακυμάνσεις ποντάρουν βέβαια οι άνθρωποι και το συνεχές shortάρισμα δεικτών και μετοχών, κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στην ακραία διακυμανσημότητα των δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v