Θετικό σημείο: Ολα συνηγορούν προς... τα κάτω!

Μπορεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και η πλειοψηφία των εγχώριων επενδυτών να απολαμβάνει τα... μπάνια της, πλην όμως, ο Warren Buffet, όπως αναφέρει το CNNfn, βγαίνει ως αγοραστής, ενώ οι αναλυτές της CSFB ευελπιστούν πως μία συμμαχική επίθεση στο Ιράκ θα δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στις αγορές.

Θετικό σημείο: Ολα συνηγορούν προς... τα κάτω!
Για άλλη μια φορά η Σοφοκλέους ξεκινάει τη μέρα της με μια σιγουριά: ότι το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα από κακό γίνεται χειρότερο μέρα με την ημέρα και ο εδώ προβληματισμός αποτελεί πλέον κοινότοπη ρουτίνα για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το ”άθλημα” ή επιμένουν να επενδύουν εκτιμώντας ότι ”κάπου εδώ είναι κι ο πάτος του βαρελιού”.

Βέβαια ο ”πάτος” έχει εξευρεθεί πολλάκις στο παρελθόν και με μεγάλη συχνότητα για να διαψευσθούν, κάθε φορά εκ των πραγμάτων, όσοι αποτόλμησαν να...αισιοδοξήσουν!

Η σημερινή μέρα ξεκινάει με την εικόνα σφαγής που στη χθεσινή τους συνεδρίαση οι μεγάλες διεθνείς αγορές άφησαν σαν αποτέλεσμα. Ο Dow Jones κάτω 3,24% κι ο χιλιοταλαιπωρημένος Nasdaq επίσης κάτω με 3,36% συμπληρώνοντας έτσι την εικόνα της Αμερικής και το ”ντόμινο” δεν θα μπορούσε παρά να έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη με τους Γερμαούς να χάνουν 5,66%, τους Βρετανούς (μόνο!) 1,96%, τους Γάλλους 4% και τους Ελβετούς κατά τι καλύτερα περιορίζοντας τις απώλειές τους στο μείον 3,73%.

Ετσι, μ’ αυτά τα δεδομένα κατά νού οι Έλληνες θα πρέπει να είναι σχετικά ευχαριστημένοι που οι εδώ απώλειες περιορίσθηκαν κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας και μάλιστα με όγκο συναλλαγών σε χαμηλό ρεκόρ ενδεικτικό της εξάντλησης των πωλητών, της έλλειψης βεβαιότητας για το πόσο ακόμα ”κάτω” έχει η αγορά μας και, τέλος, της συνειδητοποίησης ότι σε αρκετές εισηγμένες οι αξίες που αποτυπώνονται στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις υπολείπονται της λογικής αξίας των επιχειρήσεων.

Ο διεθνής κύκλος απαξίωσης όμως φαίνεται να τροφοδοτείται καθημερινά με αρνητικά νέα απ’ όλο τον κόσμο και στα τελευταία περιλαμβάνεται η γιγαντούμενη αμφισβήτηση για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, χωρίς να έχει ”αποτραβηχτεί” από την επικαιρότητα και το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Γι αυτό το τελευταίο είναι ενδιαφέρουσα η ανάλυση σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του οικονομικού ενθέτου των κυριακάτικων Sunday Times που υιοθετούν προβλέψεις της Credit Suisse First Boston που αρκετά ”ωμά” λένε ότι η καλύτερη αφορμή για ”γύρισμα” των χρηματιστηριακών αγορών θα είναι η έναρξη μιας συμμαχικής επίθεσης στο Ιράκ.

Χθεσινό δημοσίευμα του CNNfn αναφέρει ότι αυτός που αγοράζει μανιωδώς τις τελευταίες μέρες είναι ο Warren Buffet, που εκμεταλλεύεται τον φόβο των επενδυτών και αποκτά σημαντικά μερίδια σε μετοχές εταιριών που έχουν τα fundamentals με το μέρος τους και απλά είναι θέμα χρόνου η επάνοδος των ισορροπιών στις αγορές και η ανάδειξη των αξιών.

Για τη Σοφοκλέους βέβαια όλα αυτά ακούγονται ωραία πλην φαίνονται πολύ μακρυά και αδιάφορα μια που η δική μας ”διόρθωση” κλείνει σε λίγο τριετία με άγνωστο ακόμα το τέλος της. Μια μικρή μειοψηφία μόνο έχει πλέον απομείνει που ενδόμυχα πιστεύει ότι ”το κακό έχει παραγίνει εδώ” και οι αγορές θα γυρίσουν όταν δεν το περιμένει κανείς.

Η πλειοψηφία είτε έχει σταματήσει να κοιτάει το (ηλεκτρονικό) ταμπλό είτε έχει πάει για... μπάνια! Ετσι και σήμερα, οι τάσεις μάλλον θα είναι συνέχεια των χθεσινοβραδυνών εξελίξεων στη Ν.Υόρκη, αλλά και θα εξαρτηθούν άμεσα (και με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα) από το πώς θα κινηθεί σήμερα η Ευρώπη με λιγότερη σημασία να δίδεται πλέον στις χώρες της Απω Ανατολής...

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v