ΧΑΑ: Η καλύτερη επίθεση είναι η... άμυνα

Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έχει η αγορά μας έναντι των ξένων, αυτό του χαμηλού τζίρου, το οποίο αποδίδουν αρκετοί στην περίδο των θερινών διακοπών. Η καλύτερη τακτική που μπορεί να ακολουθηθεί είναι αυτή των επιλεκτικών κυρίως περιφερειακών κινήσεων αμυντικού χαρακτήρα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της αγοράς μας, θα πρέπει να αναζητηθεί στον χαμηλό τζίρο, σε αυτό που αποδίδουν δηλαδή αρκετοί την… περίοδο διακοπών.

Η καλύτερη τακτική που μπορεί να ακολουθηθεί είναι και η μόνη που μέχρι στιγμής αποδίδει, των περιφερειακών δηλαδή και άκρως επιλεκτικών κινήσεων. Ούτως ή άλλως μέχρι μεθαύριο θα έχουν οριστικοποιηθεί και τυπικά οι αντοχές –σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια υποχώρησης- του τραπεζικού κλάδου.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει τόσο τα αποτελέσματα της Εθνικής, όσο και της Eurobank με την τιμή της μετοχής της πρώτης να προσεγγίζει τον στόχο αγοράς, που εδώ και ενάμιση μήνα έχει τεθεί από δύο συγκεκριμένους ξένους οίκους, στα 18 ευρώ.

Εάν μάλιστα σήμερα – αύριο, επιτευχθεί εξισορρόπηση της τάσης στη μετοχή του ΟΤΕ, και ακολουθήσει σε κάποιο βαθμό η Cosmote την Panafon, δεν αποκλείεται η στήριξη στον FTSE 20, να δοθεί από τις τηλεπικοινωνίες. Στα υπόψιν το ιδιότυπο arbitrage θέσεων αρκετών εγχώριων θεσμικών στο δίδυμο των ΟΠΑΠ – ΔΕΗ, η σταθερή κίνηση του Τιτάνα, οι ενδείξεις επαναπροσέγγισης των 17 ευρώ για τη μετοχή της 3E και ορισμένες επιμέρους μικρότερες λεπτομέρειες.

Ενδεικτικά όσο και χαρακτηριστικά αναφέρονται η περίπτωση της ΕΥΑΘ, της Δομικής Κρήτης, αλλά και ορισμένων απόλυτα δικαιολογημένων αναλαμπών, όπως για παράδειγμα συνέβη χθες με την Εθνική Ασφαλιστική, τον Αστέρα και κάποιες άλλες λίγες μετοχές, όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συσσώρευσης και ”τα χαρτιά έχουν στερέψει”.

Θα επιμείνουμε αμυντικά γιατί προσβλέπουμε ανοδικά σε αυτό που διαμορφώνεται έστω και βραχυπρόθεσμα και μπορεί να ακολουθήσει στη Σοφοκλέους. Αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνεκτιμάται με την κίνηση του Dow που πιθανότατα επαναπροσεγγίζει το τελευταίο ”χαμηλό” του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v