Διαθέσεις βελτίωσης έδειξε η Σοφοκλέους

Η τεχνική ανάκαμψη που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές και οι πιθανολογούμενες ανάσες που προβλέπεται (από τα futures) να πάρει η Wall λειτούργησαν ενθαρρυντικά για τη Σοφοκλέους, όπου παρατηρήθηκε αυξημένος (σχετικά) τζίρος, αλλά και αγορές σε επιλεγμένες μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά και το χτεσινό δείγμα γραφής θα εμμείνουμε στη θετική μας εκτίμηση για τη βραχυπρόθεσμη έστω πορεία της αγοράς.

Οι συναλλαγές, στα περίπου 53 εκατ. ευρώ, κρίνονται ικανοποιητικές. Το κλείσιμο του Δείκτη προς τις 2.094 μονάδες είναι υποστηρικτικό της τάσης, που σε συνδυασμό με τα μικρά κέρδη για τους FTSE 20, τραπεζών και τηλεπικοινωνιών δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Διαπιστώθηκε, πως σήμερα, οι αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές, κατά τη διάρκεια του τελευταίου ημιώρου, αφορούσαν αγοραστές κι όχι στήριξη του Δείκτη. Και τα πακέτα άλλωστε, που πραγματοποιήθηκαν, αφορούσαν στους τίτλους των Εθνικής, Εurobank, Cosmote, στοιχείο που ενισχύει περαιτέρω το θετικό σενάριο.

Ο τηλεπικοινωνιακός δείκτης, με την Cosmote στα 10 ευρώ, στηρίχθηκε σημαντικά κι έκλεισε με κέρδη, τη στιγμή που ανάλογα ευεργετική επίδραση είχε η αντίδραση της Alpha, στον τραπεζικό.

Επίσης, ενθαρρυντικό στοιχείο, το γεγονός ότι, οι ”κερδισμένες” μετοχές ήταν περίπου και οι ”καθοδικές”.

Από τους κλαδικούς δείκτες, θετικά έκλεισαν πλην των Τραπεζικού, Τηλεπικοινωνιακού, οι Χονδρικού Εμπορίου, Κλωστοϋφαντουργίας, Μετάλλων, Διυλιστηρίων, Ψυχαγωγίας και με το μεγαλύτερο ποσοστό, 1%, ο Συμμετοχών.

Από τις μετοχές που βρέθηκαν σε διαπραγμάτευση, περί τις 160 με άνοδο και κερδισμένες της ημέρας τις Ελληνική Επενδύσεων, Ξυλεμπορία, Ιμάκο, Επίλεκτος, Μουριάδης. Περί τις 137 κινήθηκαν χαμηλότερα.

Από τις μετοχές του FTSE 20, θα πρέπει να σταθούμε, αφενός μεν στο ριμπάουντ της Alpha και την επαναπροσέγγιση των 10 ευρώ για την Cosmote.

Όμως, επίσης σημαντικό θεωρούμε ότι η μετοχή της Εθνικής κράτησε τα 18 ευρώ, της ΔΕΗ ξεπέρασε τα 14,5 ευρώ και η Intracom ”ξεκόλλησε” από τα 8 ευρώ.

Ανάλογη σημασία δίνεται, όμως και στην αυξημένη εμπορευσιμότητα μετοχών για παράδειγμα, όπως η 3Ε, Πειραιώς, οι 118.000 μετοχές της ΕΤΒΑ και οι 245.000 των ΕΛΠΕ.

Εμμένοντας στη θετική προσέγγιση της αγοράς, θα περιμένουμε τις επόμενες 1 – 2 συνεδριάσεις και στο ενδεχόμενο να βρεθεί η Σοφοκλέους σε ένα συνολικότερα θετικό κλίμα, σαφώς πιο μόνιμο των διεθνών αγορών. Ακόμα κι αν υποχωρήσει και πάλι χαμηλότερα ο Dow σήμερα (λίγο δύσκολο) ή αύριο, το σημαντικό είναι πως οι λίγοι και διορατικοί σε διεθνές επίπεδο ξαναπλησιάζουν τις μετοχές.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Άλτερ, Ιμάκο, Πετζετάκις (κοινές), Intracom Κατασκευές, Alfa Alfa Συμμετοχές, Γενική Τράπεζα, ΕΣΧΑ, ΑΝΕΚ, Πετζετάκις (προνομιούχες) και Νηρέας.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Άλτερ, Ιμάκο, Intracom Κατασκευές, ΑΝΕΚ, Μινωϊκές Γραμμές και Ατλάντικ.

Πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 48.500 τεμαχίων της Εurobank στην τιμή των 13,30 ευρώ, ένα πακέτο 72.800 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 14,28 ευρώ και ένα πακέτο 87.700 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 10 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, ένα πακέτο 45.300 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 13,38 ευρώ, ένα πακέτο 53.200 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 18 ευρώ και ένα πακέτο 6.440 τεμαχίων της Folli Follie στην τιμή των 16,48 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε τέλος, ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Space στην τιμή των 4,62 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v