Άνοδος με οδηγό τις τράπεζες και ζητούμενη τη συνέχεια. Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν εχθές οι ευρωαγορές, με νέα ιστορικά υψηλά συνέχισαν ο Dow Jones και ο S&P, συμπληρώνοντας το βράδυ ένα βραχυπρόθεσμο σχηματισμό επαναφοράς. Κίνηση που περιλαμβάνει την πλειονότητα των ευρωαγορών, τη Wall Street, με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται ανάλογα.
Στις 1.228,85 μονάδες επανήλθε ο Γενικός Δείκτης, στις 396,52 ο FT 25, με αιχμή τις τράπεζες (στις 171,61 μονάδες ο κλαδικός δείκτης), ενώ το Euro2day από τα πρώτα χθεσινά σχόλιά του εστιάζει στον... αιφνίδιο έρωτα των ξένων -και δη αμερικανικών οίκων- για τις συστημικές τράπεζες.
Τυχαίο; Προφανώς όχι το γεγονός πως σε δύο 24ωρα και τα τέσσερα πανίσχυρα σπίτια ανέβασαν -όλως συμπτωματικώς- τον πήχη υπερθεματίζοντας για την Εθνική και στηρίζοντας Πειραιώς και Alpha Bank.
Θυμίζω πως στον Εκηβόλο της Δευτέρας υποστηρίζαμε πως οι τράπεζες θα κρίνουν το... παιχνίδι (με τη συνδρομή της τεκμηριωμένης «μέτρησης» του Βασίλη Μαρκάκη*), ενώ στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος συμπλήρωνε πως στην πρώτη συνεδρίαση του δεύτερου χρηματιστηριακού εξαμήνου επιχειρήθηκε μία προσπάθεια αλλαγής κλίματος, με επικεφαλής τον τραπεζικό κλάδο, που δέχεται τη μία μετά την άλλη νεότερες θετικές εισαγόμενες εκθέσεις.
Στις 171,61 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, με υψηλό ημέρας τις 172,69 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής στα 2,74 ευρώ (υψηλό ημέρας 2,75 ευρώ) με συναλλαγές 45,7 εκατ. ευρώ (σε σύνολο τζίρου 144,6 εκατ. ευρώ, με το 60% να αλλάζει χέρια στις τραπεζικές μετοχές). Στο 1,65 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς (υψηλό ημέρας το 1,69 ευρώ) που ομολογώ πως με... καρδιοχτύπησε μέχρι να επιβεβαιώσει το πολύ σημαντικό 1,61 ευρώ. Στο 0,685 ευρώ (με υψηλό ημέρας το 0,691 ευρώ) η μετοχή της Alpha Bank, ενώ θεωρώ πως η Eurobank είναι και πάλι «ειδική περίπτωση».
Ούτως ή άλλως, τα... φώτα των JP Morgan, Goldman Sachs, BofA και Morgan Stanley εστιάζουν στην Εθνική κι οι χθεσινές συναλλαγές παραπέμπουν σε άμεση ανταπόκριση τελικών πελατών των εν λόγω οίκων.
Γιατί τράπεζες και γιατί τώρα, μα την απάντηση τη δίνει ο ένας από τους τέσσερις οίκους (JP Morgan) σημειώνοντας πως η πρόσφατη αδυναμία του κλάδου αποτέλεσε ευκαιρία εισόδου από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Πράγματι, η... αδυναμία του κλάδου ήταν της τάξης του -12% σε έναν κύκλο μιας εβδομάδας, δέκα ημερών, θυμίζοντας πως ο κλαδικός δείκτης στις 10 Ιουνίου (περίπου με το... χτύπημα του ΔΝΤ) κορύφωνε στις 191,48 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 197,72 μονάδες. Τα τοπικά χαμηλά για τον δείκτη σημειώθηκαν προχθές στις 166,85 μονάδες.
Εάν «τραβήξουν» οι τράπεζες θα ακολουθήσει η αγορά, καθώς επανατοποθετήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και σε μία εξάδα μετοχών-σηματωρών έχουν γίνει στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης.
Κλειδιά και για τη ΔΕΗ οι εξελίξεις από τον «πόλεμο για τη μικρή ΔΕΗ», με τον Φίλιππο Πανταζή να αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις. Κλειδί ειδικά για τον ΟΤΕ οι συζητήσεις με τη Forthnet για τη Nova, όπως σημειώνουν ο Φώτης Κόλλιας και η Μάρω Τσαντήλα.
(*) Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο και νέα, επικαιροποιημένη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη για τις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη.