Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα «παιχτεί» η τάση για τον Γενικό Δείκτη

Από την περιοχή των 1.200 μονάδων η εκκίνηση για τον Ιούλιο με πολλές ορατές παγίδες και αρκετές κρυφές ευκαιρίες. Παραμένουν κλειδί οι τράπεζες, σημείο αναφοράς οι 165-160 μονάδες. Βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΗ.

Καλό μήνα να έχουμε! Ιούλιος «φωτιά», όπως προοιωνίζονται η επικαιρότητα και οι εξελίξεις, με το Χρηματιστήριο Αθηνών σε χαμηλότερη σημείο εκκίνησης απ' ό,τι τον περασμένο μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης από τις 1.214,31 μονάδες, ο FT 25 από τις 392,05, οι τράπεζες κοντά στις 165 μονάδες και ο FT Mid γυρίζει βραχυπρόθεσμα χαμηλότερα των 1.150 μονάδων.

Με μέτριες συναλλαγές ενδεικτικές της στάσης των ξένων παικτών, της διάθεσης των εγχώριων και προφανώς της απουσίας κινήτρου για μία συντονισμένη προσπάθεια.

Στο πολιτικό πεδίο θα παιχτούν αρκετά, με τον Φίλιππο Πανταζή να εστιάζει στην πολιτική κόντρα «υψηλής τάσης» για τη ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δίνουν το στίγμα των προθέσεών τους ανεβάζοντας τους τόνους.

Το Χ.Α. στον δικό του ρυθμό προεξοφλεί, ενισχύεται όταν τρέχουν «ιδιωτικοποιήσεις», όταν υπογράφονται συμφωνίες, όταν γίνονται... business. Το χθεσινό ανοδικό γύρισμα της μετοχής της ΔΕΗ και το κλείσιμό της στο υψηλό ημέρας των 11,29 ευρώ είναι δείγμα γραφής των λεγόμενων «ισχυρών χεριών». Προσβλέπουν πως όπως και να έχει το σχετικό ν/σ θα περάσει από τη Βουλή, έστω με τις συνοπτικές διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση.

Όμως το Χ.Α. και τα «ισχυρά χέρια» θέλουν «ιδιωτικοποιήσεις» και ποντάρουν στην «αναδιάρθρωση» κλάδων της οικονομίας και στο άνοιγμα επαγγελμάτων.

Ο Ιούνιος έκλεισε με διόρθωση -συνολικά-, το 6μηνο με κέρδη. Όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος η λήξη του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου βρίσκει τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 4,44%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης, παρά και τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, σημειώνει απώλειες 6,1%. Μετοχή του α΄ εξαμήνου η Spider με κέρδη 316,67%.

Από τεχνική πλευρά οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κερδίζουν ακόμα χρόνο, όσο τουλάχιστον ο Γενικός Δείκτης αναπνέει υψηλότερα των 1.210 μονάδων και ο FT 25 άνω των 390 μονάδων, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν θα μπουν σε δοκιμασία οι αποφασιστικές στηρίξεις στις 1.195 και στις 386 μονάδες, αντίστοιχα.

Από την άλλη, ανακωχή στο πλαγιοκαθοδικό σενάριο θα δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 1.260 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και άνω των 403 μονάδων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα συνοδευτούν από αξιοπρόσεκτη αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Θα σταθώ στην όποια παρακαταθήκη της χθεσινής συνεδρίασης, στα κλεισίματα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ στα υψηλά ημέρας, στην υπέρβαση του κρίσιμου 1,61 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς και στη βραχυπρόθεσμη δυναμική που αναπτύσσεται για τη μετοχή της Εθνικής.

Ιούλιος μήνας με πολλές ορατές παγίδες αλλά και κρυφές ευκαιρίες. Με πολλές μάχες σε όλα τα επίπεδα, η πρώτη στο πολιτικό πεδίο, και με τους παίκτες να λαβαίνουν εκατέρωθεν θέσεις.

Καλή αρχή για έναν μήνα που θα μας απασχολήσει στη διάρκειά του και θα μας αφήσει έντονο το στίγμα του στο κλείσιμό του στη συνεδρίαση της Πέμπτης 31 Ιουλίου.

Άντε να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v