Στα «κόκκινα» το χρηματιστήριο

Απώλειες σημειώνει το XA, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει πτώση 2,5%. Διατηρείται το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τα warrants, κυρίως των Alpha Bank και Πειραιώς. Υποχωρούν Coca Cola, Folli, ΟΠΑΠ. Κέρδη για ΟΤΕ, MIG.

Πτώση καταγράφει το χρηματιστήριο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 1.311 μονάδων και τον FTSE 25, στις 423.

Μετά και τη χθεσινή... εκρηκτική εμφάνιση του τραπεζικού κλάδου και δη της Πειραιώς και της Alpha Bank πείθεται και ο πλέον «αφελής» για το τι αναμένεται στη συνέχεια.

Περισσότερες από τις μισές χθεσινές συναλλαγές -των 206 εκατ. ευρώ- άλλαξαν χέρια στις μετοχές και στα warrants αυτών των δύο εισηγμένων ομίλων. Οριακά χαμηλότερα των 200 μονάδων ο κλαδικός δείκτης, με τον Γενικό στο +0,21% και στις 1.331,96 μονάδες και τον FT 25 στο +0,31% και τις 429,85 μονάδες.

Απλά πράγματα, ο... σφοδρός έρωτας των «ξένων κεφαλαίων» για τις τράπεζες και το ελληνικό χρηματιστήριο αποτυπώνεται εύγλωττα στη χθεσινή προσέγγιση του LEX (Financial Times/euro2day.gr), στη βραδινή υπερθετική αναφορά του Bloomberg και στη διαδρομή που κάνουν εδώ και έναν χρόνο αρχικά τα hedge funds και τελευταία τα -ας τα πούμε- πιο «συντηρητικά»-«ποιοτικά» χαρτοφυλάκια.

Πού ποντάρει τώρα η Λεωφόρος Αθηνών είναι εμφανές, καταγράφεται δε σχετικά από τον Γιώργο Α. Σαββάκη, αλλά το... μυστικό του «σφοδρού έρωτα» βρίσκεται στο εκ νέου ποντάρισμα και των hedge funds στις μετοχές των τραπεζών.

Πράγματι δεν είναι λίγο να βγάζεις απόδοση έως και 82% μέσα σε έναν χρόνο (σύμφωνα με το χθεσινό άρθρο του LEX) ή να αποκτάς πρόσβαση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (με όσα συνεπάγεται βέβαια αυτό) σε τιμές 0,65-1,70 ευρώ ανά μετοχή και να έχεις μπροστά σου και τη δύναμη και την ευχέρεια να διπλασιάσεις ή να τριπλασιάσεις τη θέση σου σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πόσο; Σε 6-9-12 μήνες, ποιος αμφιβάλλει για τα επίπεδα που μπορούν να φτάσουν τις τραπεζικές μετοχές οι ξένοι εάν το επιδιώξουν και εάν όλα κυλήσουν όπως τα σχεδιάζουν.

Πλέον, όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, η αναθεώρηση του πήχη για τις τράπεζες από τους ξένους (σε ορίζοντα μηνών, βεβαίως) θέτει σε υψηλότερα επίπεδα ευρύτερα την αγορά και προφανώς το μεγαλύτερο μέρος των δεικτών FT 25 και FT Mid. Άλλωστε η μακρά διαδρομή ανάκαμψης που έχει ξεκινήσει από τα ιστορικά ελάχιστα των αρχών Ιουνίου του 2012 βλέπει πολύ μακρύτερα, πολύ υψηλότερα.

Αυτή είναι εδώ και μήνες η μακροπροσέγγισή μας, ωστόσο καθημερινά είμαστε υποχρεωμένοι να εστιάζουμε στη βραχυπρόθεσμη τάση, στην εξέλιξη του τελευταίου «κυματισμού» που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και που με την απαραίτητη υποχώρηση συνέχισε εκ νέου από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου. Θυμίζουμε, σημείο εκκίνησης το διήμερο 29-30 Ιανουαρίου οι 368 και οι 377 μονάδες αντίστοιχα και σε δεύτερη φάση το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου και οι 394 και 395 μονάδες.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά δοκιμάζει την πολύ σημαντική στήριξη για τον FΤ 25 στην περιοχή των 420 μονάδων και εν μέσω ανακοινώσεων για αυξήσεις κεφαλαίων σε Πειραιώς και Alpha Bank η στήριξη αντέχει. Εάν όντως η περιοχή-στήριξη των 420 μονάδων αποδειχθεί ανθεκτική και με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των δύο τραπεζών, τότε για τον κλαδικό δείκτη ενεργοποιείται η δυναμική υπέρβασης των 212-215 μονάδων που μπορεί να ωθήσει πολύ πιο ψηλά τράπεζες, FT 25 και ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.

Από τις 10/3 το euro2day.gr (Εκηβόλος) σημειώνει πως παίζουν τα... ρέστα τους οι τράπεζες, εστιάζοντας στα δύο άκρα του κλαδικού δείκτη. Το χαμηλό κάτω άκρο εκτιμάται πως το έχει αποφύγει ο κλαδικός δείκτης και ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση του ανοδικού σεναρίου, της πειστικής ανοδικής διάσπασης των 212-215 μονάδων.

Η χθεσινή εικόνα της αγοράς στα warrants κατέδειξε πως τα «ισχυρά χέρια» έχουν τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν στο... παιχνίδι συμμετέχουν παίκτες του μεγέθους των Baupost, Marathon, York Capital, Paulson Co, Third Point. Είναι, όπως παρατηρούσε έμπειρος παίκτης, ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία 25-30 χρόνια που παρατηρείται τόσος... συνωστισμός κάθε λογής ξένων στην Αθήνα, πρωτοφανής κινητικότητα για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, επίμονη «ανίχνευση» για ευκαιρίες και πονταρίσματα σε σημείο που να απορεί κανείς για την εξέλιξη που έχει πάρει το... στοίχημα των ξένων.

Μέχρι και η Deutsche Bank έχει μεταλλαχθεί σε έναν από τους πιο ένθερμους διαφημιστές του «ελληνικού εγχειρήματος».

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης ,τα warrants παραμένουν και για σήμερα - αύριο σημαντικό εργαλείο αντιστάθμισης, με ενδεικτική την ψαλίδα μεταξύ του ΑΛΦΑΤΠ (στο 1,77 ευρώ) και της μετοχής (στο 0,73 ευρώ) και της τιμής της ΑΜΚ (στο 0,65 ευρώ). Ανάλογα λειτουργεί και για την Πειραιώς (στο 0,978 το ΠΕΙΡΤΠ, στο 1,90 ευρώ η μετοχή, στο 1,70 ευρώ η τιμή της ΑΜΚ).

Σ' αυτές τις συνεδριάσεις «χρήσιμο εργαλείο» είναι η ανάλυση των Στέφανου Κοτζαμάνη - Γιώργου Α. Σαββάκη για το τι φέρνει το success story στις τράπεζες, ειδικότερα στις αναφορές για μετοχές και warrants.

Εστιάζουμε στις τράπεζες γιατί ο κλάδος υστερούσε έναντι της αγοράς, καθώς πλειάδα μετοχών του FT 25, του FT Mid αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών έχει βρει εδώ και μήνες τον δρόμο της ανάκαμψης. Από τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ή τις Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FFG, Τιτάν κ.λπ., μέχρι τις Autohellas, Κυριακίδη, Σαράντη κ.λπ., ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εισηγμένων επανακάμπτει σε επίπεδα τιμών του 2011 και παλιότερα.

Προφανώς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πονταρίσματα για σήμερα η μετοχή της Lamda Development. Για τις τελευταίες εξελίξεις και το... παρασκήνιο μας ενημερώνει ο Φώτης Κόλλιας, ενώ στο «χαρτί» μαζεύτηκαν εχθές άλλα 83.499 κομμάτια στο εύρος των 6,33-6,66 ευρώ. Υψηλή τιμή τα 6,99 ευρώ από τη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου.

Τις καλημέρες μου...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v