Όλοι οι δρόμοι οδηγούν το ΧΑΑ στις 2.000 μονάδες

Κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι η διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία, με το ΧΑΑ να δείχνει ωστόσο ότι έχει ακόμη αντοχές, κινούμενο βάσει των προθέσεων ορισμένων θεσμικών. Οι ξένοι θεσμικοί προβλέπεται ότι θα περικόψουν περαιτέρω τις θέσεις τους, ενώ όλοι οι δρόμοι φαίνεται να οδηγούν στις 2.000 μονάδες.

Πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις στη Wall Street, το σύνολό των ευρωπαικών δεικτών σε χαμηλά πενταετίας, κι όμως ο πάτος δεν έχει προσεγγιστεί.

Συνυπολογίστε και το γεγονός ότι ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης με τον οποίο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ έχει τη μεγαλύτερη θετική συσχέτιση, ”κατάφερε” χθες να καταγράψει νέες απώλειες 4,5% παρά το γεγονός ότι είχε ήδη απολέσει 11% μέσα σε δύο μέρες, και αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάθε άλλο παρά ”ρόδινη” είναι η διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία.

Μεσούσης(;) της κρίσης, το ΧΑΑ δείχνει να έχει ακόμα αντοχές, αφού η ελληνική κεφαλαιαγορά, όντας πλέον εξαιρετικά ρηχή και απαξιωμένη σε βαθμό που η μέση συναλλακτική δραστηριότητα της ημέρας δεν ξεπερνά το τζίρο του πρώτου… πενταλέπτου στο Λονδίνο, κινείται με βάση τις προθέσεις συγκεκριμένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, που προς το παρόν τουλάχιστον δεν επιδεικνύουν τάσεις αυτοκαταστροφής.

Ωστόσο, οι ξένοι θεσμικοί, έχοντας βιώσει την μετοχοποίηση-εξπρές του ΟΤΕ και την λογιστική αναμόρφωση που ακολούθησε, δείχνουν διατεθιμένοι να περικόψουν περαιτέρω τις θέσεις τους στο ΧΑΑ, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και ο τραπεζικός κλάδος αφού χθες η μεγαλύτερη τράπεζα της υφηλίου, Citibank, απώλεσε 15% (ρεκόρ ημερήσιων απωλειών από το 1987 και δη τη Μαύρη Δευτέρα), δείχνοντας ότι η χρηματιστηριακή κρίση επικεντρώνεται εφεξής στο χρηματοπιστωτικό τομέα, καθότι η ”νέα” τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες, μετά τη πτώχευση της WorldCom, εκλαμβάνονται ως μια ανοιχτή πληγή, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα (ήτοι την κεφαλαιακή επάρκεια) και των πλέον καταξιωμένων χρηματοοικονομικών οργανισμών της υφηλίου, τάση που φυσικά δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη Σοφοκλέους.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις 2.000 μονάδες, αφού δύσκολα θα μπορέσει ο Δείκτης μεσοπρόθεσμα να συσσωρεύσει πιο ψηλά, άποψη που υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η άνοδος της υποκείμενης αγοράς χθες σηματοδότησε μαζικές πωλήσεις στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20, ενδεικτικό της διάθεσης προεξόφλησης χαμηλότερων αποτιμήσεων από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ανοδικές εξάρσεις δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, ακόμα και μια επαναπροσέγγιση των 2.100 μονάδων, εν τούτοις ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο Δείκτης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μπορέσει να αναρριχηθεί και να κρατηθεί εκ νέου πάνω από το εν λόγω επίπεδο στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v