Θανάσιμα αμαρτήματα

Γιατί κάποιος να βάλει σήμερα τα χρήματά του στην Σοφοκλέους; Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν εμπνέει και ουδείς μπορεί να μας αποκλείσει τα χειρότερα.Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η κατάσταση στις αγορές έχει κατά κάποιο τρόπο παραξηλωθεί.

Θανάσιμα αμαρτήματα
Γιατί κάποιος να βάλει σήμερα τα χρήματά του στην Σοφοκλέους; Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν εμπνέει και ουδείς μπορεί να μας αποκλείσει τα χειρότερα. Επιπροσθέτως, η επένδυση στο χρηματιστήριο αυτή την περίοδο των μεγάλων εντάσεων μπορεί να σημαίνει μεγάλες μεταπτώσεις στην ψυχονευρωτική κατάσταση του ατόμου. Δεν συνίσταται, λοιπόν, σε καρδιακούς και άλλους επενδυτές με σχετικά χαλαρές συναισθηματικές άμυνες.

Καλά όλα αυτά! Μία παλαιά χρηματιστηριακή ρήση λέγει ωστόσο ότι όταν κάποιος δεν γνωρίζει τι πρέπει να πράξει στις αγορές, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ρευστοποιήσει τις θέσεις του. Είναι μία πολύ λογική πρόταση. Εφόσον κάποιος δεν τολμά να αγοράσει, αυτό σημαίνει ότι περιμένει την αγορά να κινηθεί πτωτικά! Το να παραμένεις σε μία αγορά από την οποία δεν περιμένεις κέρδος είναι ανόητο...

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η κατάσταση στις αγορές έχει κατά κάποιο τρόπο παραξηλωθεί. Η κρίση έχει πάρει μία άνευ προηγουμένου κλίση και τείνει να εξομοιωθεί με συνιστώσες που δεν συντάσσονται με την πρόοδο και την ευημερία του καπιταλισμού. Με άλλα λόγια, την στιγμή αυτή δεν ”παίζουμε” το να μειωθούν από λίγο ως πολύ οι ζημίες των ανά τον κόσμο επενδυτών. Αλλά οι αντοχές του ίδιου του συστήματος. Αν η κρίση συνεχιστεί, οι αμερικάνοι θα πάθουν ότι πάθαμε κι εμείς τα τελευταία τρία χρόνια. Η κρίση ξεκίνησε ως χρηματιστηριακή και κατέληξε να διαβρώσει όλους τους ιστούς της πραγματικής οικονομίας.

Ένας παράγοντας της αγοράς έκανε μία τολμηρή, αλλά σωστή, πάντοτε κατά την άποψή μας, παρατήρηση: ”Αν στις μέρες μας αξιωθούμε να δούμε και το τέλος του καπιταλισμού, τότε χαλάλι μας. Αν όμως δεν πρόκειται περί τούτου και κατά την άποψή μου δεν πρόκειται, η μόνη σοβαρή πρόταση είναι αγορές και πάλι αγορές”!

Να πούμε και κάτι άλλο. Ας πούμε ότι εμείς έχουμε αγοράσει στα παρόντα επίπεδα τιμών ή έστω λίγο παραπάνω και ο γενικός δείκτης υποχωρήσει στις 1.800 ή στις 1.700 μονάδες. Ε, και λοιπόν; Τα χρήματα που θα χάσουμε θα είναι πολύ λιγότερα από εκείνους που επένδυσαν στις 6.000 ή στις 4.000 ή στις 3.000 μονάδες. Και σε μία πιθανή αντιστροφή οι απώλειες αυτές εύκολα θα αντισταθμιστούν. Εκτός και αν κάποιος πιστεύει πράγματι στο τέλος του κόσμου. Γι αυτές τις περιπτώσεις ο χρυσός είναι μία πολύ καλή πρόταση...

Θανάσης Μαυρίδης




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v