Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θέλει να προσπαθήσει για τις 950

Ένα μέτωπο κλείνει η κυβέρνηση, δύο «σκάνε» (ένα εντός και ένα εκτός). Ζητούμενη η διατηρησιμότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης για επαναφορά του Χ.Α. προς τις 950 μονάδες. Κλειδί τα αποτελέσματα 6μήνου. Κινητικότητα στα warrants.

Τρία μέτωπα θα κρίνουν την τάση, αναφερόταν στο τελευταίο σχόλιο του Σαββατοκύριακου. Ένα τέταρτο όμως κάποιοι αναζητούν με προσχήματα να το ανοίξουν(;), ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις αγορές.

Αφήνοντας εκτός το... τέταρτο, περιοριζόμεθα -μέχρι νεωτέρας- στην εικόνα του Χ.Α. προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, στη συζήτηση που άνοιξε αίφνης(;) για το χρέος και στην προσπάθεια κυβέρνησης - οικονομικού επιτελείου να χαμηλώσουν τους τόνους.

Στις 924,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κι η τεχνική ανάλυση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 950 μονάδων, που για πολλούς αποτελούσε έναν πρώτο και εφικτό στόχο. Αναφερόμαστε σε όσους -από τα τοπικά χαμηλά της περασμένης εβδομάδας- μάζεψαν λίγες θέσεις.

Να συνεκτιμηθεί πως για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις (Τρίτη 20 - Πέμπτη 22/8) τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του Γ.Δ. σημειώνονταν στις 889-891 μονάδες. Κατά συνέπεια, βραχυπρόθεσμα έχει διαμορφωθεί μια μικρή βάση 3 «κλεισιμάτων», που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Επίσης, θυμίζουμε το -2,95% του Γ.Δ. την προηγούμενη Δευτέρα (από τις 949,18 μονάδες με κλείσιμο στις 927) με αφορμή κυρίως τις εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στις 316,10 μονάδες ο FTSE Large Cap, με περιθώριο προς τις 325 και σημαντικό σημείο αναφορά τις 310/305 μονάδες. Στενό το εύρος, θα δοκιμαστεί και θα επιβεβαιωθεί άμεσα είτε ως προς το άνω όριο είτε ως προς το κάτω.

Στις 1.032,69 μονάδες ο FT Mid, που για πολλοστή φορά λειτούργησε ως σηματωρός κι αποδείχθηκε διορατικό το ποντάρισμά του (για όσους το τόλμησαν), κι ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.050 μονάδων ενεργοποιεί την επαναφορά προς τις 1.100. Το διάγραμμα του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι ξεκάθαρο και κατανοητό.

Το μάζεμα στα σχεδόν... 23 χαρτιά του Large Cap υπό προϋποθέσεις αφήνει ουρά για 1-3 συνεδριάσεις ακόμη, εκτός εάν επιβαρυνθεί δραματικά και άμεσα το τέταρτο μέτωπο που προαναφέρθηκε. Εάν όχι, τότε στόχευση των αγοραστών στις 22 και 23/8 είναι η επαναφορά του Χ.Α., κατ' αρχάς προς τις 950 μονάδες.

Στο επίκεντρο βεβαίως και τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων. Στις 29/8 ανακοινώνει ο ΟΠΑΠ, με την Piraeus Sec. να προβλέπει μείωση κερδών κατά 77% σε ετήσια βάση, στα 29,1 εκατ. ευρώ από τα 126 εκατ., για το β΄ τρίμηνο του έτους. Η Piraeus Securities προβλέπει μείωση εσόδων του Οργανισμού κατά 13% στα 856,8 εκατ. ευρώ και EBITDA 47,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα και αυτά κατά 70%.

Αιτία για τα αναιμικά αυτά αποτελέσματα είναι η συνεχιζόμενη ύφεση, καθώς και η εισαγωγή του νέου φόρου 30% επί των ακαθάριστων εσόδων των τυχερών παιγνίων, εκτιμά η χρηματιστηριακή. Η Piraeus Sec. διατηρεί σταθερή τη σύστασή της σε «neutral», όπως επίσης την τιμή-στόχο των 7,50 ευρώ. Τιμή κλεισίματος τα 7,56 ευρώ, με σερί επαναφοράς προς τα 7,64 ευρώ της 16ης/8.

Ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση ανοίγει τον δρόμο προς τα τοπικά υψηλά των 8,24 ευρώ της 20ής/5 (θυμίζουμε το καθοδικό σερί 9 ή 10 πτωτικών συνεδριάσεων, που ακολούθησε μέχρι τα τέλη Μαΐου).

Επίσης την Πέμπτη αποτελέσματα ανακοινώνουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή τους, στα 7,30 ευρώ από τα 8,50 ευρώ, προχώρησε η IBG. Παράλληλα, διατήρησε σταθερή τη σύστασή της σε «hold». Η μείωση των περιθωρίων κέρδους μεσοπρόθεσμα, εξαιτίας του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος και του υψηλότερου κόστους του αργού πετρελαίου, οδήγησε σε αυτήν την κίνηση, σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Αποτιμά θετικά το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ θα λάβουν 200 εκατ. ευρώ ως αντίτιμο για την πώληση στη SOCAR του μεριδίου που κατείχαν στον ΔΕΣΦΑ. Η IBG μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του 2013 του τμήματος διύλισης των ΕΛΠE στα 224 εκατ. ευρώ και συνολικά για τον όμιλο στα 320 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες (στις 139 μονάδες και πάλι ο κλαδικός δείκτης) η επαναμόχλευση των warrants από τα χαμηλά στις 22-23 Αυγούστου μπορεί να έχει συνέχεια μόνο με ένα ευρύτερα ανοδικό κλίμα. Ειδάλλως οι αγοραστές της Πέμπτης-Παρασκευής θα αναζητήσουν λίγο υψηλότερες τιμές για να κατοχυρώσουν θέσεις τους (κυρίως Τ+3). Οι 128 μονάδες παραμένουν σημείο βραχυπρόθεσμης στήριξης για τον δείκτη των τραπεζών.

Από τον κλάδο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις σε δραστηριότητες-κλειδιά των ομίλων. Για την Alpha Bank σημείο αναφοράς παραμένει η Ιονική Ξενοδοχειακή και η προσπάθεια εύρεσης αγοραστή για το Hilton Αθηνών.

Για την Εθνική ο Χρ. Κίτσιος αναλύει την περίπτωση της Πανγαίας. Σε συζητήσεις με σχήμα επενδυτών για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία ΑΕΕΑΠ βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, αναφέρει, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του euro2day.gr για την προτεραιότητα της Πανγαία στο χρονοδιάγραμμα πωλήσεων του ομίλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Εθνική βρίσκεται σε συζητήσεις με σχήμα ενδιαφερόμενων επενδυτών, το οποίο αποτελείται από αμερικανικό fund που ειδικεύεται στη διαχείριση επαγγελματικών ακινήτων και από επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η ολοκλήρωση του due diligence για να διευθετηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες που σχετίζονται τόσο με τη χρηματοδότηση όσο και με τη διάρθρωση του deal.

Στο 0,501 ευρώ η τιμή της μετοχής της Alpha Bank, στο 0,958 ευρώ το warrant της, στα 3,05 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,974 ευρώ το ΕΤΕΤΠ, στο 1,03 ευρώ της Πειραιώς και στο 0,678 ευρώ το ΠΕΙΡΤΠ. Επίσης, στο 0,638 ευρώ η μετοχή της Eurobank (642.761 τεμάχια στις 23/8) και στο 0,284 της Attica Bank με 1.084.990 τεμάχια. Στα υπόψη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v