Με τη βοήθεια του ΟΤΕ η προσπάθεια αντίδρασης

Το θετικότερο στοιχείο της μέχρι τώρα συνεδρίασης, είναι η αντίδραση των μετοχών του FTSE 20, που είχαν πιεστεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις, και μάλιστα με αυξημένο τζίρο, δηλ. τράπεζες και τηλεπικοινωνίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και όμως αντιδρούν… διεθνώς οι αγορές, καθώς το ”τσουνάμι” των προηγούμενων ημερών διαδέχεται η ιδιότυπη σήμερα ηρεμία, πριν την επόμενη θύελλα ή όχι, θα φανεί σήμερα – αύριο, καθώς οι αγορές χρειάζονται μία ή δύο συνεδριάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί και σε ποιο βαθμό, το περιεχόμενο των χθεσινών δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ.

Θα φανεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος από την καταγραφή των αποτελεσμάτων αρκετών μεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, κατά πόσο μπορεί να στηριχθεί μια αντίδραση διεθνώς.

Στα καθ’ ημάς, επιβεβαιώνεται με θετικό τρόπο σήμερα, η καλύτερη κατάσταση της Σοφοκλέους, έναντι των ξένων αγορών. Ο Γενικός Δείκτης προς τις 2.140 μονάδες, με τον FTSE 20, επιτέλους να αντιδρά λόγω κυρίως του τραπεζικού και τηλεπικοινωνιακού κλάδου, προς τις 1.095 μονάδες.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι περί τις 150 μετοχές εμφανίζουν κέρδη, ενώ άξια αναφοράς εμπορευσιμότητα – ζήτηση, διαμορφώνεται σταδιακά στις ΕΤΕΒΑ, Space, Ολυμπιακή Τεχνική, Κλωνατέξ, Κορασίδη κ.α.

Το θετικότερο όμως, μέχρι στιγμής στοιχείο, είναι η αντίδραση της μετοχής της Εθνικής προς τα 19 ευρώ, της Alpha προς τα 13, της Ιντρακόμ προς τα 9 ευρώ, της Eurobank προς τα 13, της Cosmote προς τα 10 ευρώ και της Εμπορικής προς τα 20 ευρώ. Παρατηρείται δηλαδή ότι, κυρίως σε μετοχές κυρίως του FTSE 20, που είχαν πιεστεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις (με αυξημένο μάλιστα τζίρο) επιχειρείται μια επαναφορά προς επίπεδα μεσοπρόθεσμης ”στήριξης”.

Θα έχει ενδιαφέρον για αυτό το κομμάτι της αγοράς να ευοδωθεί η προσπάθεια, να κρατηθεί ο FTSE 20 κοντά σε μακροπρόθεσμο σημείο αναφοράς – ισορροπίας, να διαμορφωθούν δηλαδή ασφαλιστικές δικλίδες ικανές να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο επόμενο πτωτικό κύκλο.

Θα επιμείνουμε στο προηγούμενο σχόλιο, με βάση το οποίο και υπό κανονικές συνθήκες, τα τεχνικά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης του Γενικού Δείκτη δεν ξεπερνούν το 3 – 4% και εν πάση περιπτώσει δεν τον οδηγούν χαμηλότερα του 2.000λιαρου. Λεπτομέρειες, θα πείτε, το ενδεχόμενο να υποχωρήσει 50 ή 100 μονάδες χαμηλότερα η αγορά μας, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι, η υπερίσχυση εκείνων που φρονούν εκείνων πως επιλεκτικά θα πρέπει να επενατοποθετούνται σε μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v