Ένας ΟΠΑΠ δεν φέρνει την άνοιξη... στο ΧΑΑ

Εαν χθες ο ΟΠΑΠ κατάφερε να δημιουργήσει θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους, αυτό σήμερα φαίνεται πως δεν αρκεί, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός δείκτης υποχωρεί προς τις 980 μονάδες και ο τραπεζικός προς τις 3.330, ακολουθώντας το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών. Στις 275 οι πτωτικές μετοχές, στις 23 οι ανοδικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η προσδοκία για ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από την πλευρά ορισμένων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κρατά σε θετικό έδαφος, ακόμη, τη Φρανκφούρτη. Έχει υποχωρήσει όμως το Παρίσι, μεταβολή που αναδεικνύει και τη διάσπαση του προβλήματος των διεθνών χρηματιστηρίων.

Αρχικά, οι πιέσεις στι Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ διαμορφώθηκαν λόγω της υποχώρησης της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ, για να ακολουθήσει η περαιτέρω υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη. Λογικά ο ΟΤΕ θα πρέπει να ενσωματώσει τη ζημιά που υφίσταται από την ξένη του συμμετοχή, ενδεχόμενο που πρακτικά σηματοδοτεί την περαιτέρω πίεση σε επίπεδα χαμηλότερα και των 15 ευρώ. Η τιμή της μετοχής θα μπορούσε να διαμορφωθεί –με βάση τις εκτιμώμενες ζημιές- προς τα 14,6 ευρώ.

Με τον τηλεπικοινωνιακό δείκτη να υποχωρεί προς τις 980 μονάδες και τον τραπεζικό προς τις 3.330, θα ήταν υπερβολή να περιμέναμε περισσότερα από το υπόλοιπο της αγοράς. Ο FTSE 20 υποχωρεί προς τις 1.070 καταγράφοντας απώλειες 1,7%%, ο δε ΜΚ 40 προς τις 235 (απώλειες 0,9%).

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές του FTSE 20, όλες ανεξαιρέτως εμφανίζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες με τον ΟΤΕ, βεβαίως, να κατέχει την πρώτη θέση. Ακολουθεί η Εθνική, η μετοχή της οποίας πιέζεται και προς τα 18,5 ευρώ, ενώ ασθενέστερες είναι σήμερα –μέχρι στιγμής- οι ρευστοποιήσεις στην Alpha (προς τα 12,7 ευρώ).

Η μετοχή της Coca Cola βρίσκεται σε διαπραγμάτευση υψηλότερα των 17 ευρώ, στα 9,90 η μετοχή της Cosmote, και με απώλειες (μέχρι και 2,23%) προς τα 8,75% ο τίτλος της Ιντρακόμ.

Για την επόμενη ώρα, ζητείται η πέριξ των 2.125 μονάδων σταθεροποίηση, ίσως και αντίδραση του Δείκτη, προκειμένου να δοθούν και οι απαραίτητες ”ανάσες” στη ”μεσαία κεφαλαιοποίηση”. Μέχρι στιγμής πάντως, ένας ΟΠΑΠ δεν αρκεί να φέρει την άνοιξη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v