Ανοδος - έκπληξη για ΟΠΑΠ στο ΧΑΑ !

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί για το ΧΑΑ ο χαμηλός τζίρος και η περαιτέρω αυτονόμηση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κλειδί της τάσης παραμένουν οι τράπεζες, ενώ μονόδρομος για τους θεσμικούς καθίσταται η μετοχή του ΟΠΑΠ (+9%), μετά και την επιτυχή διάθεση του 19% σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πρόσφατα με τη μετοχή του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συγκριτικό πλεονέκτημα ο χαμηλός τζίρος και η περαιτέρω αυτονόμηση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη Σοφοκλέους. Αποτελεί μια πρώτη, ισχνή, θετική όμως ένδειξη, η μέχρι στιγμής συγκράτηση του δείκτη μεταξύ 2.125 – 2.140 μονάδων, με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα περίπου 30 εκατ. ευρώ (στις πρώτες δυόμισι ώρες συνεδρίασης).

Κλειδί της τάσης, κατά μείζονα λόγο, ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Alpha να πετυχαίνει –επιτέλους- την ανατροπή και υπέρβαση των 13 ευρώ, εξέλιξη που μέχρι στιγμής έχει θετικές επιδράσεις στη συμπεριφορά και των υπόλοιπων ισχυρών του κλάδου. Η τιμή της μετοχής της Εμπορικής, κυμαίνεται στα 19,9 – 20 ευρώ (χρειάζεται να κρατήσει τα 20 ευρώ), η μετοχή της Εθνικής προς τα 19 ευρώ και της Eurobank που υποχωρεί στα 13,2 ευρώ.

Η άμβλυνση των πιέσεων σε τραπεζικούς τίτλους έχει ως αποτέλεσμα να φανεί και σε επίπεδο Δείκτη η προσπάθεια που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις καταβάλλεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από κάθε κλάδο, ανεξαρτήτως χρηματιστηριακής αξίας, συνεχίζεται η συγκέντρωση θετικών ενδείξεων. Χρήσιμη αναμφίβολα εξέλιξη για τη συνέχεια, καθώς επιμένουμε ότι επιχειρείται εν μέρει αυτονόμηση ενός τμήματος της αγοράς.

Βεβαίως, η μετοχή του ΟΠΑΠ κερδίζει ένα ακόμη ”Στοίχημα” με διορατική κίνηση εγκλωβισμού των ”υποτιμητών” και ειδικότερα όσων είχαν ποντάρει σε πίεση, για σήμερα, λόγω προμετόχων. Επιμένουμε, πως πέριξ του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται αργά αλλά σταθερά ένας αξιόμαχος πόλος και ”παικτών” και εταιριών.

Εάν μάλιστα, τελεσφορήσει έστω μια από τις σε εκκρεμότητα κινήσεις των ημερών (Olympic Catering, ΚΑΕ) τότε η ομάδα αυτή μπορεί να διευρυνθεί περισσότερο. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, είναι η επόμενη… ΔΕΗ, το χαρτί που θα συμπεριληφθεί στην αμέσως επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών στον FTSE 20, αλλά και σε άλλους διεθνούς προσανατολισμού δείκτες.

Μονόδρομος λοιπόν για τους εγχώριους θεσμικούς, αλλά και για τους ξένους, η ενίσχυση της θέσης τους στον Οργανισμό. Ειδικά για τους ξένους ”παίκτες” θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ”γλυκάθηκαν” περισσότερο και από ότι στην περίπτωση της λονδρέζικης William Hill.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιτυχής διαδικασία μετοχοποίησης του 18,9% των μετοχών του ΟΠΑΠ και η άκρως ικανοποιητική σήμερα αντίδραση της μετοχής, αποτελούν τον καλύτερο διαφημιστή της αγοράς μας, κυρίως στο Λονδίνο, αλλά και σε ορισμένους ”ψαγμένους” ξένους διαχειριστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v