ΧΑΑ: Ο ΟΠΑΠ διαμόρφωσε το κλίμα στη Μεσαία

Η αντίδραση της μετοχής του ΟΠΑΠ (9,5%) την επομένη ημέρα από την επιτυχή διάθεση του 19% (σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στον ΟΤΕ) δημιούργησε θετικό κλίμα στο ΧΑΑ, το οποίο επεκτάθηκε κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ οι τράπεζες κράτησαν σε αρνητικό πρόσημο το FT 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλοδεχούμενη, πλην όμως, σε καμμία περίπτωση αρκετή, η σημερινή πρώτη θετική ένδειξη.

Εν πάση περιπτώσει, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε στις 2.146,7 μονάδες (+0,44%) με χαμηλές συναλλαγές που δεν ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Εκτίμηση μας είναι, πως δεδομένης της συγκυρίας, ο χαμηλός τζίρος αποτελεί πλεονέκτημα παρά μειονέκτημα για την αγορά.

Από τους βασικούς δείκτες εξάγεται το συμπέρασμα, πως μια πρώτη προσπάθεια να κρατηθεί ο τραπεζικός καταβλήθηκε και σήμερα (3.350 μονάδες), πλην όμως το σημείο αναφοράς για τον κλάδο είναι οι 3.400 μονάδες.

Κλάδοι που αντέδρασαν ήταν αυτοί των κλωστοϋφαντουργικών, κατασκευαστικών, τηλεπικοινωνιών, ενώ τα μεγαλύτερα σε ποσοστό κέρδη με 7,95% σημείωσε ο κλάδος ”ψυχαγωγίας”. Λόγω ΟΠΑΠ, βεβαίως, καθώς η μετοχή του Οργανισμού κατέγραψε κέρδη περίπου 9,5% για να κλείσει στα 9,44 ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι για ακόμα μια φορά η μετοχή της ΕΥΔΑΠ αντέδρασε στην περιοχή των 4,7 ευρώ, το θετικό κλείσιμο της 3Ε στα 17,14 ευρώ, των ΕΛΠΕ στα 6 ευρώ, αλλά και η σχετικά σταθερή συμπεριφορά μετοχών όπως για παράδειγμα ο Τιτάν.

Η εκτίμηση, πάντως και από τη σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι η υγιής μεσαία κεφαλαιοποίηση αντιδρά τελευταία σαφώς καλύτερα της τραπεζοβαρούς υψηλής. Με απώλειες 0,31% ο FTSE 20 και κέρδη 0,35% ο ΜΚ 40, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Από τις 117 μετοχές που κατάφεραν να αποκομίσουν σήμερα κέρδη, στην πλειονότητα πρόκειται για μεσαίας και λιγότερο χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Μετοχές των Επίλεκτου, Σπύρου, Λαζαρίδη, Ευρωσυμβούλων, ΚΑΕ, ΑΤΕΜΚΕ, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πλέον κερδισμένων της ημέρας. Αυτό που φαίνεται με αφορμή και τον ΟΠΑΠ, είναι πως η αγορά ψάχνει εναγωνιώς… κίνητρο για να κρατηθεί. Δεν είναι τυχαίο πως η θετικότατη συμπεριφορά της μετοχής του Οργανισμού διαμόρφωσε τάση ανάλογη στις μετοχές για παράδειγμα των ΚΑΕ, της Olympic Catering ή ακόμα και της ΕΥΔΑΠ.

Θα φανεί πάντως σήμερα/αύριο από την αντίδραση της Νέας Υόρκης – ενόψει της ομιλίας του αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη – πως διαμορφώνεται η τάση από Νέα Υόρκη… μέχρι Αθήνα.

Ενδείξεις περιμένουν και οι ξένοι προκειμένου να ασχοληθούν με το προσφιλές τους τις θερινές περιόδους, κερδοσκοπικό βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Datamedia, Info – Quest, Alpha Bank, Βερνίκος, Βιοσώλ (κοινές), Cyclon, Υγεία, Χατζηιωάννου Holdings, Plias, Κλωστήρια Ναούσης.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Υγεία, Info – Quest, Datamedia, Aγροτική Ασφαλιστική.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Χάλυψ

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο του ΟΤΕ 267.800 τεμαχίων στη τιμή των 15,5 ευρώ, δύο πακέτα του ΟΠΑΠ (165.000 και 99.270) στην 9,36 και 9,38 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο της Θεμελιοδομή 140.000 τεμαχίων στην τιμή των 5,08 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης τρία πακέτα της Εγνατία (191.173, 204.475, 200.764) στην τιμή των 3,38 ευρώ και ένα πακέτο της Αλλατίνη (κοινές) στην τιμή των 1,86 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα πακέτο 195.000 τίτλων της Nτεσπέκ στην τιμή των 3,18 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Sex Form στην τιμή των 9,92 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v