Δεν μας επισκέφτηκε ακόμη ο πανικός

Η μία αγορά μετά από την άλλη καταγράφουν καθημερινά νέα χαμηλά και επιστρέφουν σε επίπεδα τιμών στα 1996. Η Σοφοκλέους έχει πάψει πλέον να είναι ”φθηνή” με αυτά τα νέα δεδομένα.

Δεν μας επισκέφτηκε ακόμη ο πανικός
Ο πανικός δεν είναι ίσως αρκετή ως λέξη για να περιγράψει τα όσα συνέβησαν χτες στις αγορές. Αργά το βράδυ η Wall Street κατόρθωσε να ανακάμψει και να κλείσει με μικές απώλειες. Δεν θα θέλαμε να σκεφτούμε τι θα γινότανε σήμερα στην περίπτωση εκείνη που ο Dow Jones έκλεινε τελικά με απώλειες της τάξης του 5%!

Η μία αγορά μετά από την άλλη καταγράφουν καθημερινά νέα χαμηλά και επιστρέφουν σε επίπεδα τιμών στα 1996. Η Σοφοκλέους έχει πάψει πλέον να είναι ”φθηνή” με αυτά τα νέα δεδομένα. Ή τουλάχιστον δεν δικαιούμαστε να χρησιμοποιούμε πλέον αυτό το επιχείρημα...

Η Σοφοκλέους είναι αρκετά ρηχή. Αγοραστές και πωλητές έχουν μετακομίσει στις παραλίες και προσπαθούν να ”ξεχάσουν” και αυτήν ακόμη την ύπαρξη του χρηματιστηρίου. Και μπορεί ο πανικός να μην έχει ακόμη κάνει την εμφάνισή του στην Σοφοκλέους, αλλά δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε τι μπορεί να συμβεί αν εξακολουθήσει η κρίση στις διεθνείς αγορές. Μία πώληση μερικών εκατοντάδων μετοχών μιας εταιρίας είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει τους χρηματιστηριακόύς δείκτες σε ”αχαρτογράφητες” περιοχές και να σκορπίσει την απελπισία στους τελευταίους πιστούς επενδυτές.

Κι εδώ ακριβώς χρειάζεται να σημειώσουμε ότι μία περαιτέρω πτώση του γενικού δείκτη θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που ίσως θα σημαίνε μία οποιαδήποτε άλλη χρηματιστηριακή πτώση. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο το θέμα των μετοχοδανείων και οι χρηματιστηριακές εταιρίες το μέλλον τους...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v