ΧΑΑ: Αντίδραση εάν το επιτρέψουν οι ξένοι

Υπό κανονικές συνθήκες, οι τεχνικοί συντελεστές δικαιολογούν και προδιαγράφουν αντίδραση, αρχικά προς τις 2.180 μονάδες. Χρειαζόμαστε όμως και τη συνδρομή, την ανάλογη αντίδραση των ξένων, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραφράζοντας τον τίτλο του πρωινού εγερτηρίου, ”η νύχτα δεν είναι αιώνια”, του φίλου Θανάση Μαυρίδη, θα συμφωνούσαμε απολύτως, αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αναφέρεται στη μεσογειακή ή την πολική νύχτα, που έχει διάρκεια έξι μήνες.

Διατηρούμε την αισιοδοξία μας, καθώς η Σοφοκλέους μας δίνει κάποιες θετικές ενδείξεις, μέσα στο γενικότερο ορυμαγδό των ημερών και γι’ αυτό επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τους καθημερινούς μας φίλους με μια αίσθηση καλόπιστου χιούμορ. Άλλωστε, όσο βιαιότερα και εντονότερα υποχωρούν οι αγορές και ειδικότερα τελευταία ο S&P 500 και εσχάτως ο Dow, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε προς τον πυθμένα, διεθνώς.

Το ζητούμενο για τη δική μας αγορά είναι εάν θα καταφέρει να αντέξει για μερικές ακόμη συνεδριάσεις, στις επιθέσεις του παλιρροϊκού κύματος που κατακλύζει τις διεθνείς αγορές. Τεχνικά, εάν θεωρούσαμε ότι σήμερα – αύριο, εξομαλύνεται η κατάσταση στη Ν. Υόρκη, θα λέγαμε ότι τα περιθώρια υποχώρησης για τον Γενικό Δείκτη δεν ξεπερνούν τις 3 – 4 ποσοστιαίες μονάδες. Επίπεδα που αντιστοιχούν και σε ιστορικές στηρίξεις, για παράδειγμα του τραπεζικού κλάδου, ή του FTSE 20.

Απλά χρειαζόμαστε αντοχές για λίγες ακόμη συνεδριάσεις, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις ξένες αγορές είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Για σήμερα, θα χρειαστεί μια ακόμη επιβεβαίωση της ”στήριξης” των 14,9 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, η έστω και τεχνική, ενδοσυνεδριακή, αντίδραση της Εθνικής, και η ανάδειξη της επόμενης ”στήριξης” για τη μετοχή της Eurobank.

Προβληματίζει βέβαια, η υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Ιντρακόμ χαμηλότερα των 9 ευρώ, η άτακτη υποχώρηση του Αλουμινίου της Ελλάδος στα 25 ευρώ, αλλά από την άλλη υπάρχουν οι αντιστάσεις των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ορισμένων ακόμη, όπως για παράδειγμα των ΕΛΠΕ, Panafon, 3E και τελευταία των Ηρακλή και ορισμένων ακόμη.

Ενδιαφέρον για σήμερα αποκτά η συμπεριφορά της μετοχής των ΚΑΕ λόγω της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Μένει επίσης να φανεί κατά πόσο θα επηρεαστεί η προσφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά την πίστωση και των νέων μετοχών. Τεχνικά πάντως, η αγορά χρωστά μια αντίδραση, έστω προς τις 2.180 μονάδες… και σε αυτήν θα πρέπει να ποντάρουμε για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας, θεωρώντας ως πιθανή μια αναλαμπή της Ν. Υόρκης μέχρι την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v