Πλησιάζει χαμηλά έτους η Σοφοκλέους

Η κατά 40% απαξίωση της επένδυσης του ΟΤΕ στη RomTelecom, αλλά και η διάρκεια των πιέσεων στις τράπεζες ωθούν το Γενικό Δείκτη προς τις 2.100 μονάδες και 311 μετοχές σε αρνητικό πρόσημο. Μόνον 14 μετοχές διασώζονται μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΠ, που καταγράφει ιστορικό υψηλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με βάση την προσαρμογή, κατά 256,3 εκατ. ευρώ χαμηλότερα της συμμετοχής του ΟΤΕ στη Rom Telecom, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι στα 14,9 ευρώ αποσβένεται πλήρως, ισόποσα, η συγκεκριμένη ζημιά. Τιμή που ”έγραψε” ενδοσυνεδριακά η μετοχή για να αντιδράσει στη συνέχεια και πάλι υψηλότερα των 15, στα 15,06 – 15,10 ευρώ.

Η αντίδραση αυτή από μόνη της, στάθηκε ικανή να επαναφέρει το Δείκτη από τις 2.106 στις 2.115 μονάδες, αν και εν τω μεταξύ, περιορίστηκαν κάπως οι ζημιές των Εθνικής, Eurobank.

Και σήμερα όπως διαπιστώνεται ότι η Σοφοκλέους ακολουθεί συγκριτικά καλύτερη πορεία από άλλες ευρωπαϊκές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Φρανκφούρτης.

Σε ό,τι αφορά στην έντονη φημολογία, που αναπτύχθηκε εν μέρει αυτές τις ημέρες, για την απρόσμενα ακραία διακύμανση της μετοχής του ΟΠΑΠ, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν διάφορες παράμετροι. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κερδοσκοπικό trading εν όψει και της εισαγωγής των νέων μετοχών του Οργανισμού, θα μπορούσε να είναι ακριβή και αληθή.

Δεν θα πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής μας, πως ισχυρότατοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, μακροπρόθεσμης λογικής, του μεγέθους για παράδειγμα μιας Fidelity, μπορεί να μην αποκόμισαν από τη δημόσια εγγραφή όσα σχεδίαζαν. Γιατί συλλήβδην διαγράφεται το ενδεχόμενο να υπήρξε και υπάρχει ισχυρότατο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή του Οργανισμού, αφ’ ης στιγμής παραμένει ένας από τους τρεις πλέον κερδοφόρους και με ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης όμιλος στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα φειδωλός στις θετικές του εκτιμήσεις, ο γράφων, πόσο μάλλον προς τον αρμόδιο υπουργό και τον κύριο ανάδοχο, θεωρεί μικροψυχία τη μη απόδοση ευσήμων σε μια κατά γενική εκτίμηση θετική μετοχοποίηση. Επιμένουμε ότι η μετοχοποίηση αυτού του ποσοστού του ΟΠΑΠ είναι και το μόνο θετικό στοιχείο – εξέλιξη στη χώρα μας, με το οποίο ασχολήθηκαν (και θα ασχολούνται) οι ξένοι, μεγάλοι, παίκτες. Ας μην είμεθα μεμψίμοιροι ακόμη και για τα αυτονόητα θετικά βήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v