Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τέλμα το Χρηματιστήριο

Ένα θετικό σοκ χρειάζεται το Χρηματιστήριο μπας και... συνέλθει. Διορθώνει περίπου 30% από τις 1.150 μονάδες στα μέσα Μαΐου. Στην επόμενη φάση αναδιάρθρωσης του κλάδου περνούν οι τράπεζες. Στο επίκεντρο και η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στο... χείλος των 800 μονάδων το Χ.Α., με την πραγματική οικονομία να μην ακούει τις πρωθυπουργικές προτροπές στους τραπεζίτες να ρίξουν χρήμα στην αγορά. Η κοινωνία εκτός ορίων και οι όποιες ελπίδες για ανάσες εναποτίθενται στην ομολογουμένως εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στο Χ.Α., που εδώ και εβδομάδες προεξοφλεί την επιδείνωση της κατάστασης, των μεγεθών και της στάσης των ξένων, οι βασικοί δείκτες μετρούν απώλειες που ξεπερνούν πλέον το 30% από την περίοδο όπου ο Αντώνης Σαμαράς ευαγγελιζόταν το Grecovery. Από τα μέσα Μαΐου και τα τοπικά υψηλά των 1.150 μονάδων του Γενικού Δείκτη έχουν αλλάξει πολλά, τα περισσότερα προς το χειρότερο. Σε σημείο που εχθές ο Γ.Δ. διασώθηκε κυριολεκτικά στο κλείσιμο, ο FTSE Large Cap κύλησε χαμηλότερα προς τις 274 μονάδες, ενώ οι τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες στη ζώνη των 100-125 μονάδων (στην καλύτερη περίπτωση). Και ο Ft Mid δείκτης σηματωρός από τα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012 διολισθαίνει προς τις 928 μονάδες.

«Ρίξτε χρήμα στην αγορά» ήταν κοντολογίς το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ο Αντ. Σαμαράς μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους τραπεζίτες, το ΤΧΣ, με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Η αγορά ξέρει πολύ καλά πως οι πρωθυπουργικές προτροπές, όσο καλή διάθεση και εάν έχει προφανώς ο κ. Σαμαράς, όσο και να το επιθυμούν διακαώς οι τραπεζίτες, δεν μπορούν να εισακουσθούν και να υλοποιηθούν πριν περάσει εύλογος χρόνος.

Χρόνος που θα πρέπει να εκτείνεται μετά τα stress tests - όποτε και εάν γίνουν οι έλεγχοι, φθινόπωρο ή χειμώνα- μετά τους πολύ πιθανούς ελέγχους (τύπου BlackRock), δηλαδή μετά από αρκετά... φεγγάρια.

Μακάρι να γινόταν αλλιώς, η ουσία όμως είναι πως επαναχρηματοδότηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει σύντομα. Από αυτήν την άποψη θα εξετάζαμε με περισσότερη προσοχή όσα αναφέρει η Αλεξάνδρα Γκίτση για τους 2+1 όρους που θέτουν οι Γερμανοί για το Ταμείο Ανάπτυξης.

Στον τραπεζικό κλάδο, περνούν στην επόμενη φάση της αναδιάρθρωσης του συστήματος και ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στις συμφωνίες της επόμενης ημέρας. Θα συμβεί και αυτό, αλλά χρηματιστηριακά δεν είναι της ώρας να αποτυπωθεί θετικά και ανοδικά στο... ταμπλό.

Στο 0,40 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,50 της ΕΤΕ που διολισθαίνει πάλι, στο 0,919 της Πειραιώς με τη διοίκηση να εξετάζει ενδιαφέροντα σχέδια λ.χ. σε αυτήν τη φάση για τη Geniki Bank.

Από τον Ft Mid, η Eurobank αντέδρασε εχθές, ενδοσυνεδριακά υψηλότερα, σε κλείσιμο στο 0,661 ευρώ. Στο 0,26 ευρώ η μετοχή της Attica Bank. Ωστόσο μετοχές-σηματωροί του δείκτη έχουν πάρει την κατιούσα εδώ και καιρό, με ενδεικτική την περίπτωση της ΓΕΚ-Τέρνα στο 1,88 ευρώ, του Φουρλή στα 2,26, της ΣΙΔΕΝΟΡ στο 1,40 ευρώ.

Κλίση έχουν πάρει και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Μυτιληναίου, που χάνει τα 4 διολισθαίνοντας προς τα 3,95 ευρώ.

Στα 6,57 τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται για ΟΤΕ (στα 5,74), ΟΠΑΠ (στα 5,84) και στα 5,98 ευρώ για τη ΔΕΗ.

Αφήνουμε τελευταίες τις μετοχές των Τιτάν (12,35) και ΒΙΟΧΑΛΚΟ (στα 3,94) καθώς παράγοντες της διοίκησης αμφοτέρων των ομίλων έχουν θέσει εδώ και καιρό, και μάλιστα επανειλημμένα, την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προ των ευθυνών τους για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί (σε κόστος χρήματος, φοροπλαίσιο, κίνητρα ανάπτυξης, τραπεζική χρηματοδότηση κ.λπ.).

Από τη διοίκηση τόσο της Τιτάν όσο και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ πιο πρόσφατα όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, που κινδυνεύουν να καταστήσουν την επιχειρηματικότητα... κενό γράμμα, έχουν τεθεί και κατ΄ ιδίαν στον πρωθυπουργό αλλά και από το βήμα γ.σ.

Αντί έργων και ουσίας η κυβέρνηση απηύθυνε εχθές έκκληση για ενίσχυση της ρευστότητας. Δύο μήνες μετά τις εξαγγελίες περί Grecovery η κυβέρνηση ρίχνει ακόμη ένα... βεγγαλικό και όσο κρατήσει. Περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, παρά ουσιαστικού ή υλοποιήσιμου, δυστυχώς.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το Χ.Α. και πάλι καλά να λέμε που λόγω κυρίως της ρηχότητάς του διολισθαίνει... αδρανές και χωρίς κίνητρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v