Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λείπει ο... τζίρος από το Χρηματιστήριο

Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών (με εξαίρεση τη Eurobank), αλλά εμφανής η προσπάθεια αντίδρασης των τραπεζών. Υπερισχύουν ελαφρώς οι αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. "Απουσιάζουν" οι ξένοι, επιφυλακτικοί έως αδιάφοροι οι Έλληνες στην πλειονότητά τους.

Λείπει ο... τζίρος από το Χρηματιστήριο
Συγκρατημένο αρχικά, πιο κινητικό στη συνέχεια, το Χ.Α. επιχειρεί για ακόμα μία φορά να αντιδράσει, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε με αρκετές πωλήσεις από τις 822 προς τις 812 μονάδες με ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν σταδιακά μετά τις 11.40.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδωσαν τη μεταβολή στην πληροφορία, πως οι ανακοινώσεις για ΤΤ και νέα Proton Bank θα γίνουν «σπαστά». Το Ταμείο θα ανακοινώσει σήμερα (αργά το απόγευμα) τα νεότερα για την Proton Bank. Για το ΤΤ αύριο ή ακόμη και Κυριακή απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε η πηγή μας, πως Δευτέρα πρωί ΠΡΙΝ την αρχή της συνεδρίασης θα πρέπει να είναι γνωστό το όνομα και του αγοραστή του Ταμιευτηρίου.

Στην αγορά κερδίζεται χρόνος και πόντοι για τους βασικούς δείκτες και τις λιγοστές μετοχές που εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το περιορισμένο ενδιαφέρον. Στα 4,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 11:20), από τα οποία τα περισσότερα (σχεδόν 1 εκατομμύριο) έχουν αλλάξει χέρια σε μετοχή όχι του 25άρη αλλά του Ft Mid, στον τίτλο της Eurobank. Αυτό από μόνο του δίνει το στίγμα των ημερών, το σημείο όπου επικεντρώνεται το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, όπου παίζονται τα όποια στοιχήματα αυτές τις ημέρες.

Ανοδικά αντιδρούν οι τρεις τραπεζικές μετοχές του FTSE Large Cap, με την Εθνική (*) στα 2,66 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,408 και την Πειραιώς στο 0,88 ευρώ. Ενισχύεται η τιμή του ΑΛΦΑ τπ στο 0,632, υποχωρεί της Εθνικής στο 0,634, ενώ αντιδρά το ΠΕΙΡ τπ στο 0,409 ευρώ.

Με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές η μετοχή της Attica Bank, αντιδρά στο 0,279 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank έχει ανεβάσει τζίρους, συναλλαγές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει αυξημένη μεταβλητότητα και γενικά ελκύει περισσότερους παίκτες ακόμη και βραχυπρόθεσμους. Έτσι κι αλλιώς, ο κλάδος έχει μείνει με μόλις πέντε μετοχές στο ταμπλό.

Μέτριος ο τζίρος εάν αφαιρεθεί της Eurobank και των 3-5 συνήθων επιλογών που παραμένουν μέσα στο επενδυτικό παιχνίδι. Είναι ενδεικτικό της διάθεσης και του κλίματος πως μετά από 50 συνεδριάσεις τρεις τίτλοι του 25άρη, FFG, Eurobank Properties και ΟΛΠ, δεν είχαν ξεπεράσει τις 1.000 μετοχές. Σε άλλες εννέα, δε, ήταν λιγότερες των 10.000 κομματιών.

Ο λόγος, επί της ουσίας, για χρηματιστήριο ούτε καν μετοχών-επιλογών, όπου ανακυκλώνεται περιορισμένη ρευστότητα, με ελάχιστη πλέον τη συμμετοχή των ξένων. Άλλωστε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισροές έχουν περιοριστεί τόσο δραματικά (μόλις 4,7 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο!) όσο η συμμετοχή τους στην αποτίμηση του Χ.Α. (αν και αυτό οφείλεται και στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών τον Ιούνιο).

Πάντως, σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η αγορά «καθρέφτης» της κατάστασης σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο, με τους Financial Times (Peter Spiegel) και την Exotix να καταγράφουν δύο αίτια της παθογένειας.

Συγκριτικά ικανοποιητική σήμερα, και μέχρι τώρα, η εικόνα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με κέρδη Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Intralot, ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.λπ.

Από τον Mid πέραν των Eurobank, Attica Bank, μέτριος τζίρος γίνεται σε ΓΕΚ-Τέρνα, ΣΙΔΕΝΟΡ, Πλαστικά Θράκης.

(*) Στον Εκηβόλο έχει αναρτηθεί διάγραμμα της μετοχής της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v