Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβληματίζουν και τα μη τραπεζικά χαρτιά

Ούτε οι ενθαρρυντικές εξελίξεις από το μέτωπο του "νέου ΤΤ", ούτε οι διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων φαίνεται να μπορούν να...αφυπνίσουν το ΧΑ. Σταθερή διολίσθηση συνεπεία της προεξόφλησης για επιδείνωση (και) του πολιτικού κλίματος. Ψυχολογικό όριο οι 800 μονάδες.

Στη σκιά του φόβου ενός νέου μνημονίου, το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στις πολιτικές εξελίξεις και στη ρευστότητα, που κυριαρχεί σε πολλά επίπεδα. Στο χρηματιστηριακό... ταμπλό, η ενσωμάτωση και η αφομοίωση όσων συμβαίνουν κι η προεξόφλησή τους αποτυπώνονται στη σταθερή υποχώρηση των βασικών δεικτών και στις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών από όλο και περισσότερους κλάδους.

Την ίδια στιγμή που ο τραπεζικός παραμένει κολλημένος με τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 110-125 μονάδων (στην καλύτερη περίπτωση). Άλλη μία πτωτική συνεδρίαση την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη στις 804,19, τον Ftse Large Cap στις 273,40 και τον Ft Mid σταθερά κάτω από τις 1.000, στις 937 μονάδες.

Η αγορά δεν δείχνει να πολυεμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου περί μη λήψης νέων μέτρων κ.λπ. και βιώνει το δικό της δράμα εδώ και μήνες. Στεγνή από ρευστότητα, με τις τράπεζες εκτός παιδιάς, παρ' όσα λέγονται για άμεση επαναχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, χάνει καθημερινά, από εβδομάδα σε εβδομάδα, πόντους, μερίδια και αντοχές. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο από το ταμπλό, καθώς μετοχές σηματωροί χάνουν σημαντικές στηρίξεις και κινδυνεύουν με κλίση προς χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Πρόσκαιρη η όποια μόχλευση στις τράπεζες, λόγω νέου Τ.Τ. και διαγωνισμού με τη Eurobank να αποκτά το Ταμιευτήριο με την "προίκα" του. Μέτριες αποδόσεις και εγκλωβισμοί από ένα ποντάρισμα που σε άλλες εποχές θα είχε αφήσει διψήφιες αποδόσεις.

Χαμηλότερα του 0,40 στο 0,398 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,53 όλο και χαμηλότερα η ΕΤΕ μετά τη βραχύβια αντίδραση από τα χαμηλά των 2,09 ευρώ. Προσπάθεια αντίδρασης στην Πειραιώς έως το 0,93 ευρώ. Και από τη μεσαία η μετοχή της Attica Bank κινητικότατη τις τελευταίες εβδομάδες χαμηλότερα στο 0,267 ευρώ, με σημαντικές πιέσεις, απώλειες της Eurobank στο 0,612, με συναλλαγές 7,2 εκατ. μετοχών.

Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις τράπεζες, όπως εδώ και καιρό είναι εμφανές, καθώς έχει διαχυθεί σε ένα όλο και πιο ευρύ μέρος της αγοράς. Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. από την περίοδο της επικοινωνιακής πολιτικής του Grecovery και των πανηγυρικών δηλώσεων στο περιθώριο του Roadshow της Νέας Υόρκης, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου - αρχές Ιουνίου διορθώνει από την τοπική κορυφή των 1.150 μονάδων προφανώς και είναι ενισχυτικό κι επιβεβαιωτικό της πραγματικής κατάστασης στην οικονομία και στην αγορά. Και το αποθαρρυντικό πως όλο και λιγότεροι εμπιστεύονται τις καλών προθέσεων εξαγγελίες των κυβερνώντων, τους (ατυχείς) χειρισμούς, τη δυστοκία και την αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων υπουργών.

Σταθερές οι ρευστοποιήσεις λ.χ. στη μετοχή-σηματωρό του Μυτιληναίου, με την τιμή να έχει υποχωρήσει προς τα 4,05 ευρώ, όπως και οι πωλήσεις στην Τέρνα Ενεργειακή, υποχώρηση των Ελληνικών Πετρελαίων στα 6,53 ευρώ. Αλλά και από τον Ft Mid σταθερή η διολίσθηση τίτλων εταιρειών όπως η ΓΕΚ-Τέρνα πλέον κάτω από τα 2 ευρώ ή του Φουρλή, του Νηρέα, της Χαλκόρ κ.ά. από αυτήν την κατηγορία. Ενδεικτικό και το ότι από τον δείκτη η ενίσχυση της μετοχής της ΕΥΑΘ κατά 3,42% στα 5,75 ευρώ πραγματοποιήθηκε με μόλις 100 κομμάτια! Σημάδι των καιρών, θα πείτε, και έτσι δείχνει.

Κατά συνέπεια, όσο δεν αλλάζει θεαματικά το κλίμα σε κεντρικό επίπεδο, όσο η πραγματική οικονομία παραμένει όμηρος της κεφαλαιακής στεγνότητας και δεν πείθεται από τις προσπάθειες των κυβερνώντων τόσο η όποια προσπάθεια θα περιορίζεται στο να μη διορθώσει μη ελεγχόμενα το Χ.Α. χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v