Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ανακόπηκε η αντίδραση έως τις 830 μ. για το Γενικό Δείκτη. "Διατήρηση" δυνάμεων στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25 και του FT Mid. Έως 9,64% υψηλότερα στο 0,614 ευρώ η Eurobank. Περιορισμένος ο τζίρος δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, λόγω και του χαμηλού τζίρου, η προσπάθεια αντίδρασης πάνω από τις 825 μονάδες για το Γενικό Δείκτη.

Με την αξία των συναλλαγών περιορισμένη, αφού λίγο μετά τις 13.30 ξεπέρασαν τα 18 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ πέρασε ξανά σε αρνητικό πρόσημο. 

Αντίθετα, ανοδικό είναι το κλίμα και οι δείκτες στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια (όχι πως η ρηχή αγορά μας χρειάζεται τα ξένα για να διορθώσει ή να αντιδράσει), απλώς διευκολύνουν την προσπάθεια που καταβάλλεται από την αρχή της συνεδρίασης στο Χ.Α.

Εμφανής από εχθές το βράδυ η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων να πέσουν οι τόνοι, να εξομαλυνθεί η κατάσταση, να συνεχίσει το Δ.Σ. του ΤΧΣ (για όσο θα συνεχίσει) με αυτήν τη σύνθεση. Το μήνυμα των δανειστών το έλαβαν πρωτίστως το Μαξίμου, το Ταμείο, οι ίδιοι οι τραπεζίτες και έτσι σήμερα από την αρχή οι αγοραστές έχουν «γήπεδο» να βγουν μπροστά.

Η κίνηση αντίδρασης που επιχειρείται στη μετοχή της Eurobank (την οποία έχουν «δείξει» ως προτιμητέα εδώ και καιρό οι δανειστές) είναι ενδεικτική του μέχρι τώρα κλίματος. Στις 13.05 η τιμή της κυμαίνεται έως 7,8% υψηλότερα στο 0,603 ευρώ, χωρίς αυτό να μειώνει και πολύ το άδειασμα των τελευταίων ημερών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει 52,87% σε διάστημα εβδομάδας (είχε φτάσει σχεδόν στο 70%).

Μικρά κέρδη για Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, αλλά με μέτριους τζίρους, όπως άλλωστε και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Η μετοχή της Εθνικής μετά την αντίδραση προς τα 2,65 γύρισε λίγο στα 2,62 ευρώ, παραμένοντας σε στενό εύρος διακύμανσης. Για την Alpha Bank ζητούμενη είναι η διατήρηση της τιμής κοντά στα επίπεδα της ΑΜΚ (του 0,44 ευρώ), κάτι που μέχρι τώρα επιτυγχάνεται. Στο 0,881 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του δεύτερου να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συναλλαγές 1,3 εκατ. ευρώ στον τίτλο του ΟΠΑΠ έναντι περίπου 700 χιλιάδων στου ΟΤΕ και 550 χιλιάδων στη μετοχή της Επιχείρησης. Πάντως, τίποτα ιδιαίτερο -κυρίως από τεχνική πλευρά- δεν σημειώνεται μέχρι τώρα.

Συγκροτημένη η προσπάθεια στην Jumbo, με τη μετοχή να... ανταποκρίνεται στα αποτελέσματα της επιχείρισης. Θετικά τα μεγέθη, στα 7,50 ευρώ η τιμή της μετοχής. Και με κεφαλαιοποίηση μόλις 26 εκατ. ευρώ λιγότερα του 1 δισ. ευρώ.

Στα 4,22 ευρώ με μικρή πίεση -έως τα 4,20 ευρώ- ο τίτλος του Μυτιληναίου, στα 10,04 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.

Ζωηρότερη η μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς, εκτός από τις Eurobank και Attica Bank, σχετική κινητικότητα σημειώνεται στις μετοχές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ισχυρότερη η βραχυπρόθεσμη τάση των Ελληνικών Καλωδίων προς το 1,48 ευρώ). Και στις μετοχές σηματωρούς Fourlis, Υγεία, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Πλαστικών Θράκης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v