Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα επιχειρεί το ΧΑ

Ανοδική προσπάθεια στο Χ.Α. μετά τη χθεσινή βροχή. Αντιδρούν οι τραπεζικές μετοχές, ενισχύεται η Coca Cola, μικρά κέρδη για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ. Επιχείρηση ανάσυρσης από το χθεσινό «πυθμένα» για τη Eurobank. Μικρός ο τζίρος.

Ακόμα μία συνεδρίαση με αποκαρδιωτική εικόνα στο ξεκίνημα. Μόλις στα 2,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο μετά τις 10.55, από τα οποία σχεδόν τα μισά σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Διακυμάνσεις... αδράνειας στα πρώτα 25΄-30΄ για τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 826,16 - 815,12 μονάδων, με το τοπικό υψηλό να σημειώνεται περίπου στις 10.35, στην αρχή της συνεδρίασης.

Ωστόσο λίγο πριν από τις 12:00 επιχειρήθηκε ανοδική αντίδραση με το Γενικό Δείκτη να κινείται στις 830 μονάδες, με άνοδο 1,3%.

Αντίστοιχα, o FTSE Large Cap κινείται υψηλότερα των 280 μονάδων (κάτι είναι κι αυτό, μετά το χθεσινό νέο άδειασμα), ενώ ο FT Mid γυρίζει με αφορμή την προσπάθεια αντίδρασης κυρίως των δύο τραπεζικών μετοχών του δείκτη, Eurobank και Attica Bank.

Η παρουσία αυτών των δύο μετοχών έχει ενισχύσει τον δείκτη (μετά την αναβάθμιση στον 25άρη των ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Σωληνουργείων Κορίνθου κ.λπ.) όπως και η σταθεροποίηση της Attica Bank (μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ), σε σημείο που αρκετοί διορατικοί παίκτες στρέφονται διερευνητικά σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Κατά την εκτίμησή τους θα ήταν ενθαρρυντικό εάν δημιουργούνταν σταδιακά ένας θύλακας «μόχλευσης» μετοχών πέραν των Fourlis, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Intracom. Το θετικό είναι πως η Eurobank και η Attica Bank πραγματοποιούν καθημερινά αυξημένες συναλλαγές, παρουσιάζουν σχετική μεταβλητότητα και διευκολύνουν πρακτικά το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, ενίοτε δε το ενδοσυνεδριακό.

Στη μεγάλη κατηγορία, η αναστροφή της τάσης για την Εθνική και την Alpha Bank και η κίνηση των Ελληνικών Πετρελαίων προς τα 6,95 ευρώ, σε συνδυασμό με το 1,55% της μετοχής της CC HBC, ωθούν τους άλλους τρεις βασικούς δείκτες υψηλότερα.

Ήπιες κινήσεις, μικρές διακυμάνσεις, αλλά προτιμότερες από τη χθεσινή απαξιωτική εικόνα της αγοράς, που στάθηκε αφορμή για την ενίσχυση των θέσεων «πώλησης» στο ΧΠΑ, με «προβλέψεις» για περαιτέρω υποχώρηση στις 270-268 μονάδες.

Μέχρι τώρα η μετοχή της Εθνικής κινείται στα 2,57-2,65 ευρώ, η Πειραιώς στο 0,863-0,878 ευρώ και η Alpha Bank στο 0,405-0,413 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα στον κλάδο αρκετά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του διαγωνισμού για το νέο Τ.Τ. (και την Proton Bank), ενώ όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος «...προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καταβάλλονται από όλες σχεδόν τις εμπλεκόμενες πλευρές μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση ηγεσίας στο ΤΧΣ, την ώρα που απαιτείται η ολοκλήρωση της πώλησης για την εκταμίευση της δόσης».

Πάντως, όπως αναφέρεται στο ίδιο θέμα, προς την κατεύθυνση συμβιβασμού βοηθά και το γεγονός ότι από την πρώτη ανάγνωση των προσφορών, αυτή της Eurobank δείχνει να είναι η καλύτερη, με βάση τις συνέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνητική αξία που μπορεί να προκύψει για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε βάθος μερικών ετών από τη συγχώνευση Eurobank - T.T. ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέγεθος πολλαπλάσιο των τιμημάτων που έχουν προσφέρει σε μετρητά η Alpha Bank και η Πειραιώς και υψηλότερο και από την προσφορά με χαρτιά που έχει κάνει η Εθνική.

Νεότερα που εξηγούν και την προσπάθεια αντίδρασης της μετοχής της Eurobank μετά το χθεσινό νέο άδειασμα (με υψηλότατο τζίρο για ακόμη μία συνεδρίαση).

Στα 5,81 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με επιστολή του προς την ΕΧΑΕ στις 9/7/2013, γνωστοποίησε ότι, ως αποτέλεσμα συναλλαγής στις 3/7/2013, κατέχει πλέον έμμεσα μέσω των ελεγχόμενων από αυτό εταιριών το 5,90% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ - από 3,40% προ της συναλλαγής.

Στην περιοχή των 5,70 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 4,26 του Μυτιληναίου, στα 2,04 ευρώ των Σωληνουργείων Κορίνθου, σε μάλλον συντηρητική - σταθεροποιητική κίνηση.

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις έως 0,75% επικρατούσαν νωρίτερα στα τρία κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, σε μια συγκυρία όπου «...διατήρηση της "πολιτικής στήριξης" υπόσχεται ο Bernanke για το "άμεσο μέλλον". Διχασμένα τα στελέχη της Fed για το πώς, αλλά και για το πότε θα γίνει η έξοδος από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική και τις μαζικές αγορές τίτλων».

Και η JPMorgan στη Μηνιαία Ανασκόπησή της βλέπει στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων που διατηρούνται ισχυρά σε σχέση με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος και τουλάχιστον ουδέτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Σημειώνεται, τέλος, πως περίπου στις 11.18 οι συναλλαγές μόλις ξεπερνούσαν τα 6,8 εκατ. ευρώ με 5,6 εκατ. τεμάχια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v