Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση για... λάτρεις της αδρεναλίνης

Ισχυρή πτώση για το ΓΔ με τους πωλητές να παίρνουν κεφάλι από το μεσημέρι. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Alpha, Coca Cola, Intralot, Jumbo, Frigoglass, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ. Kέρδη 7,84% για την Εθνική. Ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων.

Τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, έδωσε η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε μάλλον φυσιολογικά, με τους αγοραστές, έχοντας σαν κύριο εκφραστή τον τίτλο της Εθνικής, να παίρνουν αρκετά γρήγορα τα ηνία της Αγοράς και να αναλαμβάνουν το θετικό πρόσημο του Δείκτη και με τις Eurobank και Εθνική να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης και μέχρι το τελευταίο κρίσιμο 90λεπτο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έστω και με διαφορετικές κατευθύνσεις, οι μετοχές των Εθνικής και Eurobank ξεκίνησαν με ΑΜΕΜ και έδειξαν από την αρχή της συνεδρίασης ότι θα διεκδικήσουν το σύνολο της προσοχής των traders.

Όσοι δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δρώμενα στους δύο παραπάνω τίτλους, ένιωθαν την γνωστή τάση υπνηλίας των τελευταίων συνεδριάσεων και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν ότι θα παρακολουθήσουν κυριολεκτικά όρθιοι την συνεδρίαση, μετά τις 15.36 όταν ο Δείκτης έφυγε περίπου κάθετα προς χαμηλότερα επίπεδα και αφού αρκετά νωρίτερα είχε "δει" το υψηλό ημέρας των 870,99 μονάδων (+1,47%).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Δείκτης μετά τις 15.47 κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο", στις 17.00 βρέθηκε στις 847,51 μονάδες και βέβαια το "κερασάκι στην τούρτα" το έβαλαν οι τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τον Δείκτη ακριβώς στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 838,29 μονάδες με απώλειες 2,34%.

Μαζί με τον Δείκτη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 14 μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, EEE, Intralot, Jumbo, Frigoglass, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Εμβρόντητοι παρακολούθησαν την τελευταία μιάμιση ώρα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, μην μπορώντας να εξηγήσουν, έστω και λογικοφανώς, την επιθετικότητα που επέδειξαν οι πωλητές στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, καθώς το σύνολο της τρέχουσας ειδησεογραφίας ήταν γνωστό στην Αγορά πολύ νωρίτερα και ο Δείκτης επέμενε να κινείται στο "πράσινο".

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή σημαντική διόρθωση, μπορεί να εξέθεσε τους αρχικούς αγοραστές, όμως από την άλλη "εξαέρωσε" σε σημαντικότατο βαθμό την Αγορά και ταυτόχρονα "αποσυμπίεσε" σημαντικά τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής, που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και δείχνει να βάζει τις τεχνικές βάσεις προκειμένου να διεκδικήσει τιμές κοντά στα 3,00 ευρώ, ενώ αντίθετα δεν "είδαν" θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Μέτκα και Σωλ. Κορίνθου.

Ο τίτλος της Εθνικής αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,82 ευρώ (+10,59%), στην διάρκεια της διόρθωσης υποχώρησε μέχρι τα 2,65 ευρώ (+3,92%) και τελικά έκλεισε στα 2,75 ευρώ με κέρδη 7,84% και συνολικό όγκο 4942791 τεμ.

"Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά" ήταν η σημερινή συνεδρίαση για τον τίτλο της Eurobank που διακίνησε 17191420 τεμ. και το οποίο είναι ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών "ever" (!) Η μετοχή κινήθηκε μεταξύ 0,5800 (-8,37%) και 0,6870 ευρώ (+8,53%) και "κατόρθωσε" να κλείσει αμετάβλητη (!)

Τίποτα το ιδιαίτερο από την Πειραιώς, που έκανε μία προσπάθεια μέχρι τα 0,9500 ευρώ, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, γύρισε και έκλεισε μα αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας. Διαγραμματικά η μετοχή θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται αν δεν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 0,9500 ευρώ (περιοχή που προσέκρουσε και σήμερα), ενώ κοντινή στήριξη είναι 0,8950 ευρώ.

Ηπιότεροι ρυθμοί κίνησης από τον τίτλο της Alpha Bank, όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν από τους "σηματωρούς" της υποχώρησης (για να ακολουθήσει ο ΟΤΕ και οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη), με τους πωλητές να γίνονται κινητικότεροι μετά τις 14.58.

Τέλος και μετά τα χθεσινά σημαντικά κέρδη, σήμερα υπό ασφυκτική πίεση βρέθηκε η μετοχή της Τρ. Αττικής (-21,21%) που κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας, "περιμένοντας" της αυριανή εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ιδιαίτερα ανθεκτική αποδείχτηκε, τελικά, η περιοχή των 800 μονάδων για το Γενικό Δείκτη προκαλώντας μάλιστα με την επαφή της ανοδική "ανάφλεξη", κλείνοντας έτσι τεχνηέντως και από διαγραμματικής απόψεως το βραχυχρόνιο καθοδικό σενάριο προσέγγισης των 760 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος. Ζητούμενο στοιχείο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση σε επίπεδο κλεισίματος του επιπέδου των 850 μονάδων (κάτι που δεν επετεύχθη σήμερα) για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε ως επόμενο ανοδικό στόχο το επίπεδο από όπου διέρχεται ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών, στις 910 μονάδες περίπου.
 
Η επιτυχής λήξη των ανακεφαλαιοποιήσεων των συστημικών Τραπεζών σε συνδυασμό με το "μάζεμα" αρκετών ανοικτών πολιτικοοικονομικών θεμάτων (τρόικα, Eurogroup, πολιτικές εντάσεις) είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου στηρίζοντας έτσι την εκδήλωση ενός ανοδικού κύματος έως τις 920 μονάδες.
 
Ιδανική από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης ήταν η συμπεριφορά του δείκτη FTSE25 λίγο υψηλότερα από την ισχυρή γραμμή στήριξης των 268 μονάδων, του τριγωνικού σχηματισμού, αποτυπώνοντας στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών έναν δεύτερο κατά σειρά βραχυχρόνιο πυθμένα με θετική σκιά ενίσχυσης στα σχηματιζόμενα candlesticks. Πρωταρχικός στόχος και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη είναι η ανοδική κατάκτηση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών, στις 312 μονάδες περίπου, στοιχείο, όπου εάν επιτευχθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα θέση ως στόχο τη "σκληρή" περιοχή αντίστασης των 325 με 330 μονάδων, επισημαίνει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "πράσινα" ταμπλώ, αλλά με σημαντικά ηπιότερους ρυθμούς σε Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, με "καύσιμα" και από τα χθεσινά αποτελέσματα της Alcoa. Πιο συγκεκριμένα, η Alcoa κατέγραψε ζημιές 119 εκατ. δολαρίων ή 11 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 2 εκατ. δολαρίων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, η Alcoa θα εμφάνιζε κέρδη 7 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 5,85 δισ. δολάρια από 5,96 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη της τάξης των 6 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 5,58 δισ. δολαρίων.
 
Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας εξ Ανατολών, στην Κίνα ο κίνδυνος των πληθωριστικών πιέσεων αναζωπυρώνεται και οι ελπίδες αναλυτών και επενδυτών για πολιτική στήριξης της οικονομίας που επιβραδύνεται μειώνονται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Ιούνιο κατά 2,7%, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 2,5%.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ και η ΒοΕ θα προχωρήσουν σε κάποιου είδους νομισματική χαλάρωση. Ο Mario Draghi όσο και ο Mark Canrey, θα κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα που υπάρχει στην Ευρώπη και την Αγγλία. Η πτώση των ομολόγων απελευθερώνει τεράστια κεφάλαια τα οποία μεταφέρονται στις μετοχές.  Εάν κάτι τέτοιο δε συμβεί, ή εάν η προσπάθεια αυτή συναντήσει αξεπέραστα εμπόδια, τότε οι κερδοσκόποι θα εξαπολύσουν νέα νομισματική επίθεση στην Ευρωζώνη και θα επαναφέρουν στο προσκήνιο την κρίση χρέους.
 
Εν τω μεταξύ, η ισοτιμία GBPUSD υποχώρησε κάτω από το 1,4830 μετά τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποιητικής και βιομηχανικής παραγωγής που ανακοινώθηκαν στη Βρετανία για το μήνα Μάιο. Η βιομηχανική παραγωγή διατηρήθηκε αμετάβλητη, ενώ η μεταποιητική συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Ιανουάριο. Παράλληλα, το συνολικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίουγια τον ίδιο μήνα αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα έξι μηνών.
 
Στη μείωση των εκτιμήσεων του για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 και 2014 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, το ΔΝΤ μείωσε την εκτίμησή του για το τρέχον και το επόμενο έτος κατά 0,2% στο 3,1% και 3,8% αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Ταμείο η προοπτική μείωσης από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ του προγράμματος αγοράς ομολόγων επιδεινώνει την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών. Μετά την έκθεση αυτή, νέες πιέσεις δέχθηκαν EUR και GBP, με τους traders να πιέζουν τις οικονομίες που εκτιμούν ότι έχουν σημαντικά προβλήματα και "δείχνουν" με τον τρόπο τους πως ότι έχει γίνει μέχρι τώρα δεν είναι αρκετό. Το EUR/USD σπάει το 1,2800 και οδηγείται προς τα χαμηλά έτους, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ασφαλώς οι "εισαγόμενες" και όχι μόνο, ειδήσεις - εκτιμήσεις, δεν ήταν ότι καλύτερο περίμενε η Αγορά.
 
Στα 6,8 δισ. ευρώ "κλείδωσε" τελικά το πακέτο των δόσεων που θα λάβει η Ελλάδα. Το Eurogroup αποφάσισε την καταβολή 4 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο μετά από την επίτευξη μιας σειράς προαπαιτούμενων δράσεων, δηλαδή μετά τις Γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, οπότε εδώ αρχίζουν και οι δυσκολίες προβλέψεων. Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει στην Ελλάδα την δόση του 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ήταν μια πολιτική απόφαση συνέχισης της βοήθειας, μολονότι η δυσαρέσκεια περίσσευε σε αυτό το Eurogroup για τις καθυστερήσεις στην τήρηση των δεσμεύσεων και κυρίως στα πεδία της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν ήθελαν οι Υπουργοί του Eurogroup, ως πολιτική εκροή από τη συνεδρίασή τους, ήταν ένα κλίμα κρίσης,
 
Σύμφωνα με τη Citi, οι σκληρές αποφάσεις για την Ελλάδα –συμπεριλαμβανομένης της έκτασης της επιπλέον αναδιάρθρωσης χρέους στα επίσημα δάνεια – θα αποφευχθεί μέχρι τις Γερμανικές εκλογές. Οι επερχόμενες Γερμανικές εκλογές πιθανώς λειτουργούν ως αντικίνητρο για τους Ευρωπαίους πιστωτές προκειμένου να ασκήσουν τόση πολύ πίεση στην Ελλάδα και να διακινδυνεύσουν υπερβολική αναταραχή στις Αγορές, εκτιμά ο οίκος.
 
"H Eυρώπη συνεχίζει να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την Αθήνα". Mε τον τρόπο αυτό περιγράφουν οι "Νew York Times" τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να "ανάψει", προς την Ελλάδα, το "πράσινο φως" στην τμηματική καταβολή της δόσης συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Όπως τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα και παρά την εμφανή οργή στους δρόμους της Ελλάδας, η τρόικα συνεχίζει να διαμηνύει προς την Ελληνική Κυβέρνηση πως πρέπει να κάνει περισσότερα, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση και εφησυχασμό. Στον αντίποδα, διαπιστώνονται συνεχείς καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό έργο. "H Eλλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να συμμορφωθεί με τους όρους των δανειστών της" υποστηρίζουν οι "Νew York Times".
 
"Στις Βρυξέλλες ζήσαμε για μια ακόμα φορά την Ελληνική ιεροτελεστία που ζούμε κάθε δυο-τρεις μήνες", σχολιάζει την ίδια ώρα, η Αυστριακή εφημερίδα "Die Presse".
 
"Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίασαν, συζήτησαν την έκθεση της τρόικας, χαιρέτισαν τις «προόδους» και άσκησαν κριτική για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μετά έδωσαν το πράσινο φως στην εκταμίευση. Με μερικά δισεκατομμύρια αγόρασαν και πάλι χρόνο. Διότι πριν τις Γερμανικές εκλογές, το Σεπτέμβριο, δεν θέλουν με κανένα τρόπο να πουν την αλήθεια», καταλήγει η εφημερίδα.
 
Υποβάθμισε σε "neutral" τη σύσταση για το καλάθι (strip) των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων η Morgan Stanley βλέποντας μια δίκαιη τιμή στο 45,8% σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους και στο 47,5% στην περίπτωση που δεν υπάρξει αναδιάρθρωση. O διεθνής οίκος αναφέρει ότι τα πολιτικά προβλήματα αλλά και μια πιθανή παγκόσμια αποστροφή κινδύνου ενδεχομένως να κρατήσουν σε πίεση τις τιμές των ομολόγων. Σε όρους risk/reward η Morgan Stanley "προτείνει" εμπροσθοβαρή (front dated) ομόλογα, αλλά και εκείνα που λήγουν το 2026 και το 2033 αντίστοιχα.
 
Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την Ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ. Εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξης του 4,8%-5%. Η εκτίμηση περιλαμβάνεται στην τετραμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ και είναι χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη οπότε γίνονταν λόγος για ύφεση 4,6%. Tο ΙΟΒΕ αναθεώρησε ελαφρά την πρόβλεψη για την ανεργία στο 27,8% αντί 27,3%.
 
Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,2% όπως και κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
 
Την άρση της απαγόρευσης του short selling στις Τραπεζικές μετοχές από τις 12 Ιουλίου, αντί τις 31ης/7 όπως ισχύει με βάση την ισχύουσα απόφαση, αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίασή της την προσεχή Πέμπτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
 
Με τους πωλητές να δείχνουν ότι "παίζουν καλύτερα στο β΄ ημίχρονο", προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος, βραχυπρόθεσμος, θετικός καταλύτης για την Αγορά, θα είναι οι εξελίξεις που αφορούν το Ταχ. Ταμιευτήριο. Άλλωστε, στάθμιση του Τραπεζικού κλάδου στους δείκτες έχει αυξηθεί σημαντικά, μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων, ενώ σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ όποιος αποκτήσει το ΤΤ θα βελτιώσει αισθητά τον δείκτη καταθέσεων - δανείων, αφού οι καταθέσεις του ΤΤ είναι περισσότερες από τα δάνειά του. Επίσης, θα αποκτήσει ένα ισχυρό δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Χώρα και μάλιστα σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει άλλο Τραπεζικό Ίδρυμα.
 
Μόνος "πράσινος" τίτλος, στο ταμπλώ του 25αρη, αυτός της Εθνικής (+7,84%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Eurobank Properties, Motor Oil.
 
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ (-6,05%). Απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για Σωλ. Κορίνθου και Jumbo, των τεσσάρων για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Frigoglass, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 57 εκατ. ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε και η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών και για 17 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.
 
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6850 ευρώ (-2,14%) με συνολικό όγκο 2152838 τεμ. αυτό της Πειραιώς στα 0,4200 ευρώ με κέρδη 1,18% και συναλλαγές 2690716 τεμ. και της Εθνικής στα 0,8200 ευρώ με απώλειες 2,38%, ενώ διακίνησε 1195763 τεμ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, με σχετικά χαμηλές συναλλαγές συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο Κορρές, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΑΘ, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Χαλκόρ "ντουμπλάροντας" τις θετικές συνεδριάσεις, ξαφνικά αύξησε συναλλαγές η Q&R, στις τελευταίες δημοπρασίες εμφάνισαν "bid" οι αγοραστές στην Compucon που συμπλήρωσε έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ από σήμερα ο τίτλος της ΚΛΜ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
 
Εικόνα επιεικώς απαράδεκτη για ΣΙΔΜΑ (-17,41% με 5 τεμ.), ΓΤΕ (-19,53% με 1 τεμ.), Νάκα (-10% με 20 τεμ.), Ακρίτα (-10% με 20 τεμ.), Euroxx (-9,84% με 20 τεμ.) κ.λ.π.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας, που αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και εντυπωσιακά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.949 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο είχε καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά, αυξάνοντας το premium στο 1,6%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.836 - 6.787 Ιουλίου, 643 Αυγούστου και 406 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 290,25) κινήθηκαν μεταξύ 286,5 και 301,5 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (29.400 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (167), ΟΤΕ (1.200), MIG (644), Μυτιληναίο (284), ΔΕΗ (1.448), Ελλάκτωρα (385), Intralot (467), ΓΕΚ (363), Eurobank (23.713), Alpha Bank (3.136), Εθνική (5.874), Πειραιώς (3.305), Ελ. Πετρέλαια (202), ΕΧΑΕ (191), Βιοχάλκο (112), Τέρνα Ενεργειακή (108).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 45% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 791 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (416 δικαιώματα αγοράς και 375 δικαίωμα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.271.588 τεμ.), Εθνική (2.297.791 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v