Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη

Προς τις 300 μονάδες στα υψηλά της 20ής/6 προσπαθεί να επανέλθει ο FTSE Large Cap. Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της Εθνικής, κινητικότητα με πολλά κομμάτια στη Eurobank. Κέρδη για ΕΛΠΕ, Frigoglass, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χ.Α., στον ρυθμό ανάλογης κίνησης που είχε προηγηθεί στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια και του χθεσινοβραδινού eurogroup.

Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 865 μονάδες, τον FTSE Large Cap προς τις 295, τις τράπεζες να συνεχίζουν βραχυπρόθεσμα (κυρίως λόγω της Εθνικής), αλλά με τον Ft Mid σε ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ενδιαφέρουσα η αύξηση των συναλλαγών σε σχέση με τον χθεσινό χαμηλότατο τζίρο, και μάλιστα με υψηλή συναλλακτικότητα σε κομμάτια κυρίως λόγω της Eurobank. Στα 2,67 ευρώ συνεχίζει η μετοχή της Εθνικής, σε μία γενναία κίνηση από τα χαμηλά των 2,09 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας, στο 0,43 της Alpha Bank, στο 0,930 της Πειραιώς και με τη Eurobank να έχει συναλλαγές 8,6 εκατ. τεμαχίων στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης.

Θυμίζουμε πως στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειωνόταν: «...Βεβαίως νέα βουτιά για τον τίτλο της Eurobank, που μόνο τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις μετράει ισάριθμα 20άρια στο μείον. Δεδομένης της συμμετοχής ποσοστού του ΤΧΣ (98,56%), κυκλοφορεί ένα free float της τάξεως του 1,5%, ήτοι περί τα 60 εκατ. μετοχές. Άξια αναφοράς και προσοχής η πορεία της μετοχής από την επομένη κιόλας της ακύρωσης της συμφωνίας με την Εθνική, συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 8/4. Τρεις περίοδοι χρήζουν αναφοράς: η πρώτη στις 8-11/4 με ακραία άνοδο, η δεύτερη στις 13-17/5 με επίσης ακραία αντίδραση και η τρίτη και τελευταία στις 29/6-8/7, δηλαδή εχθές. Αυτά και τίποτε περισσότερο και ο νοών νοείτω».

Στην τελική ευθεία η κρίσιμη φάση του διαγωνισμού για το νέο Τ.Τ., με τον Χρ. Κίτσιο να αναφέρεται στις συνέργειες, στις λεπτομέρειες και στις ισορροπίες της τελευταίας στιγμής. Από το ΤΧΣ νωρίτερα το πρωί δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το όνομα του «νικητή» να ανακοινωθεί ίσως την Παρασκευή, ενώ διευκρίνιζαν πως δεν τίθεται θέμα παράτασης πέραν της 15ης Ιουλίου. Με τη διαγωνιστική διαδικασία στη φάση της λήξης της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, είναι σαφές πως η αγορά έχει ένα διάστημα 2-3 συνεδριάσεων να... ποντάρει και να διακινδυνεύσει, καθώς από το βραδάκι θα αρχίσουν τα ανεπίσημα σχόλια, αναφορές και εκτιμήσεις για τον επικρατέστερο. Αρκεί αυτό για μία σύντομη μόχλευση, μάλλον ναι σε μία τόσο ρηχή αγορά, όπως άλλωστε αποδείχτηκε και εχθές κυρίως στα τελευταία 45΄ της συνεδρίασης.

Από τις μετοχές του 25άρη η Τέρνα Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Πετρέλαια κι η Frigoglass συνεχίζουν, ενώ ορισμένες που έφθασαν εχθές στα επίπεδα της... δεύτερης αντίστασής τους διορθώνουν ελαφρώς.

Από τεχνική πλευρά, η προσπάθεια αντίδρασης του FTSE Large Cap πέραν των 295 προς τις 300 μονάδες θα θεωρούνταν ενθαρρυντική βραχυπρόθεσμα. Κι αυτό γιατί θα τείνει να καλύψει έναν κυματισμό του δείκτη που θα τον επανέφερε στα επίπεδα της 20ής/6, οπότε, θυμίζουμε, ο δείκτης έγραψε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 310,19 μονάδες (αυτό ήταν και το άνοιγμα της συνεδρίασης), για να υποχωρήσει σε κλείσιμο στις 297,08 μονάδες. Αυτό όσον αφορά τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, γιατί για τον Γενικό Δείκτη ανεβάσαμε νωρίτερα στον Εκηβόλο μία επίσης ενδιαφέρουσα μέτρησή του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v