Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντίδραση τα είχε όλα εκτός από... τζίρο

Ισχυρά κέρδη για το ΧΑ στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά με χαμηλό τζίρο. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ. Άνοδος για ΕΤΕ, Alpha, OTE, Coca Cola. Πτώση για Eurobank και Intralot. Εβδομαδιαίες απώλειες 0,78% για τον Γενικό Δείκτη.

Ανοδική αντίδραση επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με πλουραλισμό στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, όσον αφορά τις μετοχές του FTSE25, όμως κυριολεκτικά στο παρά ένα απεφεύχθη ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το τρέχον έτος.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή εικόνα της Αγοράς, παραπέμπει περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο και πολύ λιγότερο σε επιστροφή αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σημαντικό ρόλο για το κλείσιμο του Δείκτη έπαιξαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties, Intralot.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank Properties δεν "είδε" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ αντίθετα δεν "ακούμπησαν κόκκινο" οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Frigoglass.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε βρήκε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 0,78% και τον Τραπεζικό με εβδομαδιαίες απώλειες 14,81%. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 7,38% και ο Τραπεζικός κατά 49%.

Σημαντική η συρρίκνωση του τζίρου, που είχε σαν αποτέλεσμα η μέση εβδομαδιαία μικτή αξία συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 50 εκατ. μειωμένη κατά 23% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Σαν "τίναγμα της ψόφιας γάτας" χαρακτήρισαν την σημερινή συνεδρίαση οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά θετικό και ότι το θετικό πρόσημο στον Δείκτη μπορεί να διατηρηθεί μόνο με την "ανοχή" των εν δυνάμει πωλητών.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, Εθνική και Πειραιώς προσπάθησαν να αναδυθούν από τα χαμηλά δεκαετιών, με την πρώτη να έχει πιο "πειστική" εικόνα αντίδρασης, έστω και αν υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 2,24 ευρώ (+9,8%).

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής που δείχνει να επιστρέφει ταχύτατα εκεί από όπου ξεκίνησε την ανοδική της αντίδραση, ενώ τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Eurobank που έκλεισε σε ιστορικά χαμηλά και στο χαμηλό ημέρας των 0,9030 ευρώ με απώλειες 30% και ανεκτέλεστο προς πώληση 19514908 τεμ. (!)

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 205.804.664 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 1,54091078902977.

Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 4.050.416.865.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7090 ευρώ (+1,29%) με όγκο 1005999 τεμ. αυτό της Εθνικής στα 0,8350 ευρώ με απώλειες 0,6% και συναλλαγές 2301823 τεμ. και το warrant της Πειραιώς στα 0,4290 ευρώ (-0,22%) διακινώντας 3255890 τεμ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η διαφαινόμενη λύση στο θέμα της δόσης του Ιουλίου περιόρισε το βαθμό πίεσης στην εγχώρια Αγορά η οποία επηρεάστηκε, ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση με την είσοδο προς διαπραγμάτευση των μετοχών και Warrants που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου ολοκληρώθηκε στις 800 μονάδες, όχι τόσο άσχημα τηρουμένων των συνθηκών της άντλησης των 3,3 δισ ευρώ που προηγήθηκαν σε διάστημα ενάμιση μήνα. Αν η πίεση που ασκήθηκε στην Αγορά σε αυτό το διάστημα, αποδίδεται κατά τα 2/3 στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και το υπόλοιπο στις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο τέλος Ιουνίου, τότε μάλλον η Αγορά έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό σκόπελο για το υπόλοιπο της χρονιάς χωρίς να έχει χάσει την επαφή της με άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις ή την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
 
Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον έπεσε απότομα αφού οι ημερήσιοι τζίροι της αγοράς επέστρεψαν κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας ενδεχομένως την έλλειψη ισχυρότερων εναυσμάτων που θα δημιουργούσαν μια δυναμική είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
 
Ενδεχομένως η ολοκλήρωση της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η οποία είναι προγραμματισμένη έως τις 12 Ιουλίου να δώσει κάποια "καύσιμα" ανόδου επηρεάζοντας περισσότερο τον Τραπεζικό κλάδο, αφού η απόκτηση του από την Alpha Bank ή την Εθνική Τράπεζα θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις.
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης πλήρωσε τιμές νέων χαμηλών υπό την πίεση της προσφοράς του Τραπεζικού κλάδου, την περασμένη Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να μείνει προσκολλημένος σε αυτά. Η ανοδική διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πολύ καλές προϋποθέσεις να αλλάξει ιδιότητες και να αποκτήσει χαρακτηριστικά κύριας τάσης αφού ξεκινάει από υποτιμημένες ζώνες τιμών αναφορικά με τους ταλαντωτές αλλά και από ένα επίπεδο αναλογίας διόρθωσης από τα χαμηλά του περυσινού Ιουνίου που μόνο τυχαίο δεν είναι: Οι 796 μονάδες αποτελούν διόρθωση της τάξης του 50% από την άνοδο που μεσολάβησε από τις 476 μονάδες του περυσινού Ιουνίου έως τις 1.159 μονάδες του φετινού Μαΐου βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσουν τα φετινά χαμηλά του Γενικού Δείκτη.
 
Η πορεία της Αγοράς, περισσότερο παραπέμπει σε φάση συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα παρά σε επέκταση της πτωτικής κίνησης, το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών έχει υποστεί διόρθωση που έχει αποφορτίσει την ανοδική τεχνική υπερβολή του Μαΐου ενώ σταδιακά οι "ηγετικές" δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) αρχίζουν να δίνουν τα πρώτα σήματα αγορών από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους. Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει η συμμετοχή στην Αγορά, καθώς οι τζίροι είναι υποτονικοί και υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανασταλτικός παράγοντας για το ανοδικό περιθώριο της αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διατηρούμε την θετική μας οπτική για την Αγορά παρά την αναιμική συναλλακτική δραστηριότητα αναμένοντας περισσότερη συμμετοχή όταν ο Δείκτης επιβεβαιώσει κάποια κομβικά σημεία τιμών (870 – 890 μονάδες).
 
Στις 8 Ιουλίου ξεκινούν επισήμως οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου στις ΗΠΑ με πρώτη την Alcoa το βράδυ της ίδιας ημέρας. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Ε.Ε. για τα VLT’s ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή της σύμβασης των λαχείων μεταξύ ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος τεχνικής ανάλυσης της Beta Sec.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με ισχυρά κέρδη ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "κόκκινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, χάνουν τον αρχικό "ενθουσιασμό τους" οι αγοραστές στην Wall Street, καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αύξησαν τις ανησυχίες για την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed. Το γεγονός αυτό ωθεί τις αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να φτάνει στο 2,67% επίπεδο το οποίο είναι υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Την ίδια ώρα σημαντικές πιέσεις ασκούνται και στα συμβόλαια του χρυσού.

Η Αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον Ιούνιο 195.000 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας της Χώρας. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου προσθέτοντας άλλες 70.000 θέσεις εργασίας για τους δύο προηγούμενους μήνες σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.

Ο δείκτης ανεργίας, που προκύπτει από ξεχωριστή έρευνα στα Αμερικανικά νοικοκυριά, παρέμεινε αμετάβλητος στο 7,6%. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για 160.000 νέες θέσεις εργασίας με την ανεργία να υποχωρεί ελαφρώς στο 7,5% από 7,6% το Μάιο.

Αυξάνει τις θέσεις της σε μετρητά η Amundi, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη, που επενδύει 1 τρισ. δολάρια, κυρίως για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών. Η Amundi προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη του 2014 είναι υπερβολικά αισιόδοξες, με αποτέλεσμα να τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στις επενδύσεις ρίσκου. Ο οίκος που ανήκει στις δύο Γαλλικές Τράπεζες, Credit Agricole και Societe Generale, άρχισε να αυξάνει τις θέσεις της σε μετρητά αφότου ο Ben Bernanke δήλωσε ότι η Fed ενδέχεται να επιβραδύνει το τύπωμα χρήματος, ενώ προβλέπει περαιτέρω πτώση των μετοχών, εάν υπάρξει υποβάθμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών και των εισηγμένων για τα εταιρικά κέρδη, λόγω της χαμηλότερης των προβλέψεων ανάπτυξης.

Οι παραγγελίες για το Γερμανικό βιομηχανικό κλάδο μειώθηκαν το Μάιο κατά 1,3 ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - έβλεπαν αύξηση κατά 1,2%. Βασική αιτία είναι η αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης, καθώς οι παραγγελίες από το εσωτερικό συρρικνώθηκαν κατά 4,1%. "Είναι μία πικρή απογοήτευση" δήλωσε ο Andreas Scheurle, της Dekabank και συμπληρώνει: "Η μείωση των παραγγελιών του εσωτερικού για κεφαλαιουχικά προϊόντα είναι ανησυχητική, καθώς όλα αυτά υποδεικνύουν μείωση των επενδύσεων".

Νέες προβλέψεις της Goldman Sachs για το 2013. Εκτιμά ότι η ισοτιμία EUR/USD θα βρίσκεται στα 1,3700, η ισοτιμία GBP/USD στα 1,4600, η ισοτιμία USD/JPY στα 105,00 και η ισοτιμία AUD/USD στα 0,9000. Όσον αφορά τις Αγορές μετοχών, ο στόχος για τον S&P 500 είναι στις 1750 μονάδες και για τον Ευρωπαϊκό STOXX Europe στις 320 μονάδες. Στην Αγορά Εμπορευμάτων, "βλέπει" το πετρέλαιο στα $105,00 και το χρυσό στα $1300.

Επιστροφή στο ΧΑ

Γυρίζοντας στα δικά μας, το Ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοποιήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, στις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.
 
Την πιθανότητα να μην λάβει η Ελλάδα όλη τη δόση την επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Olli Rehn. Μιλώντας σε ένα οικονομικό πάνελ στη Νοτιοανατολική Φινλανδία, ο Rehn τόνισε πως η απευλευθέρωση της χρηματοδότησης εξαρτάται από την ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
 
Από την άλλη, η Exotix δεν διαβλέπει ισχυρή αντίδραση του Χρηματιστηρίου σύντομα, σημειώνοντας πως η ανακεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος έβαλε ένα φρένο στην ελεύθερη πτώση Αγοράς και οικονομίας, ωστόσο θεωρεί απίθανο να λειτουργήσει ως καταλύτης για μία ισχυρή ανοδική βραχυπρόθεσμη αντίδραση.
 
Τρεις οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (-2,41%), Intralot (-3,13%) και ΟΛΠ (-0,24%).
 
Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Εθνική και ΕΥΔΑΠ, του 4% για ΔΕΗ και Jumbo, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.
 
Από τις μετοχές του FTSE25 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ.
 
Ο τίτλος της πρώτης συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ τα 20,33 ευρώ είναι η επόμενη αντίσταση και το όριο αλλαγής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.
 
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο υψηλό ημέρας αυξάνοντας αξιοπρόσεκτα συναλλαγές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης "Τη διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων προερχόμενα από το λογαριασμό «υπόλοιπο κερδών εις νέον», και την εκλογής ενός ανεξάρτητου μέλους του Δ.Σ. και της Επιτροπής Ελέγχου καλείται να εγκρίνει η έκτακτη Γ.Σ. της ΕΥΔΑΠ στις 26/7".
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., αποφάσισε και εισηγείται προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων (πλην της χρήσης έτους 2012), συνολικού ποσού 5.325.000,00 ευρώ, δηλαδή 0,05 €/μετοχή και δικαιούχοι να είναι οι κάτοχοι των μετοχών Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. της 30ης Ιουλίου. Η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος είναι η 31η Ιουλίου 2013. Η Αγορά εκτιμά ότι η γ.σ. δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να δώσει "το κάτι παραπάνω", οπότε σε κάθε περίπτωση οψόμεθα ...
 
Ικανοποιητική από πλευράς αναλογίας, όχι όμως από πλευράς συναλλαγών η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών, ενώ για 20 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.
 
Στα επιμέρους, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ελάχιστες συναλλαγές για την Compucon, τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την Dionic, ενώ έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Revoil, που σήμερα "μείωσε βηματισμό", αλλά όχι και συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Με ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, με τις συναλλαγές να αυξάνονται σημαντικά στα συμβόλαια του δείκτη, με την προσέγγιση και υπέρβαση των 290 μονάδων, ενώ σημαντικά χαμηλότερες ήταν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.912 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με σημαντική διστακτικότητα, μειώνοντας σημαντικά το premium στο 0,35%.

Σε ρόλο θεατή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.341 - 9.675 Ιουλίου, 803 Αυγούστου και 863 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 286,75) κινήθηκαν μεταξύ 282 και 293,5 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (25.600 Πειραιώς, 60.900 Εθνική, 77.800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (175), ΟΤΕ (2.450), MIG (445), Μυτιληναίο (182), ΔΕΗ (1.415), Ελλάκτωρα (295), Intralot (369), ΓΕΚ (335), Eurobank (1.056), Alpha Bank (1.667), Εθνική (3.010), Πειραιώς (1.733), Τέρνα Ενεργειακή )135).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE υποχώρησε στο 52% ενώ ο όγκος ήταν αυξημένος, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα αγοράς, στα συνολικά 1.423 δικαιώματα (1.266 δικαιώματα αγοράς και 157 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.750.788 τεμ.), Εθνική (2.260.091 τεμ.).

 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v