Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να άλλαξε, μέσα στην μέρα, 6 φορές πρόσημο και μετά τις 15.22 να κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο" έχοντας αναδυθεί από το χαμηλό ημέρας των 811,45 μονάδων (-0,93%), όμως η σχετική μεταβλητότητα δεν βοήθησε καθόλου τις συναλλαγές και έτσι το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 35,8 εκατ. που είναι και αρνητικό, μέχρι στιγμής, ρεκόρ τζίρου για το 2013, με τον αμέσως χαμηλότερο τζίρο να έχει σημειωθεί στην ημιαργία της 31/12/2012 (18,4 εκατ.)
Αυτό δεν εμπόδισε την διατήρηση του συγκεντρωτισμού, καθώς έξι τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ, ΕΤΕΤΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, απέσπασαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί πως αν δεν υπήρχε ο τίτλος της Coca-Cola τα πράγματα για Γενικό Δείκτη και FTSE25 θα ήταν αρκετά χειρότερα, καθώς ο τίτλος της ΕΕΕ ήταν ο μοναδικός από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο "βάζοντας πλάτη" στον Δείκτη.
Μένοντας στις μετοχές του FTSE25, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της MIG και στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ κοντά στο χαμηλό ημέρας με, επίσης, τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έκλεισε και ο τίτλος της Εθνικής. Και οι δύο τίτλοι κινούνται σε χαμηλά δεκαετιών (!)
Υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας των 0,4060 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank, όμως και αυτός δεν γλύτωσε το αρνητικό τελικό πρόσημο.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Αττικής, που και αυτή έκλεισε αρκετά κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό.
Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της Eurobank, που, μεσοσταθμικά, έκλεισε στα 1,29 ευρώ με απώλειες 29,12% και ανεκτέλεστο προς πώληση 169599 τεμ. Η μετοχή κινείται σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή των 1,54 ευρώ, που ήταν η τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ και την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου το ΤΧΣ.
Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ των 205.804.664 νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανακοίνωσε η Eurobank. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε για τις 5 Ιουλίου 2013 και αφορά μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών η οποία συντελέστηκε με ιδιωτική τοποθέτηση στους κατόχους πέντε υβριδικών τίτλων (Lower Tier 1- Series A, B, C. D και Ε) και τους κατόχους μιας σειράς τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2), με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων κοινών και προνομιούχων μετοχών της.
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7000 ευρώ με κέρδη 1,89% διακινώντας 1062847 τεμ., στα 10511205 τεμ. οι συναλλαγές στο warrant της Πειραιώς που έκλεισε στα 0,4300 ευρώ (+1,42%), ενώ το warrant της Εθνικής δεν έχει "δει" ακόμα θετικό τελικό κλείσιμο, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (!)
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 113,36 μονάδες με απώλειες 5,78%. Το σημερινό κλείσιμο είναι το πέμπτο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 1987, με τα αμέσως χαμηλότερα κλεισίματα να έχουν σημειωθεί στις 16/4/2013 (112,04), 9/4/2013 (107,84), 5/4/2013 (106,23) και 8/4/2013 (103), εποχή που δεν είχε καν αρχίσει η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των εγχώριων Τραπεζών (!)
Συμπερασματικά, με τόσο προβληματική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους σε ρόλο "πάω δεν πάω" και το τζίρο να έχει μπει για τα καλά στην "Καλοκαιρινή σιέστα", η Αγορά περισσότερο ελπίζει να μην παρασυρθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και πολύ λιγότερο να δώσει κάτι εντυπωσιακά θετικό σε τιμές και ψυχολογία, αν δεν υπάρξει ο εσωτερικός καταλύτης που θα αλλάξει άρδην το υπάρχουν σκηνικό.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Είναι εμφανές ότι η Αγορά αναζητά ένα θετικό καταλύτη για να μπορέσει να ξεφύγει από τα επίπεδα των 800-830 μονάδων και να προσεγγίσει τη ζώνη των 900 μονάδων και αυτός μπορεί να προέλθει από την άμεση αναδιοργάνωση του Δημόσιου τομέα, χωρίς πολιτικές κωλυσιεργίες, την θετική έκβαση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και την επίσπευση του υπόλοιπου προγράμματος από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τη θετική έκβαση των συνομιλιών με την τρόικα, τονίζει ο Νίκος Σακαρέλης.
Παράλληλα το Χ.Α. αναμένει την ολοκληρωμένη διαμόρφωση του Τραπεζικού χάρτη δηλαδή το που θα καταλήξουν το ΤΤ, η Proton και η Eurobank.
Μέχρι τότε σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της οριζόντιας - πλαγιοκαθοδικής κίνησης για τον Γενικό Δείκτη, με χαμηλούς τζίρους και σημαντικό επίπεδο στήριξης τις 780 - 760 μονάδες.
Αντίθετα, ανοδική διάσπαση των 850 μονάδων, μπορεί να δώσει "καύσιμα" ανόδου μέχρι τις 900 μονάδες, όμως δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί ψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, βραχυπρόθεσμα.
Κατά την άποψη του αναλυτή της Magna Trust, η διατήρηση των χαμηλών τζίρων σε συνδυασμό με την ήπια διάβρωση των αποτιμήσεων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών σε τίτλους που δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα με μικρή υποχώρηση του Nikkei (λόγω ενίσχυσης του γεν) στις Ασιατικές Αγορές, ισχυρά κέρδη, μετά τις δηλώσεις Κάρνεϊ και Ντράγκι στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αργία στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας).
Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί 7,6% κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντας έτους, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο China Securities Journal. Η Κυβέρνηση του Πεκίνου προειδοποιεί πάντως, παρά τον ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι από τα επισφαλή δάνεια των Τοπικών Κυβερνήσεων, την επιβράδυνση στην ανάπτυξη των εσόδων για την Κεντρική Κυβέρνηση και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών.
Το Αλουμίνιο, το νικέλιο, ο καφές και το κακάο φαίνεται πως έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανόδου στο σύνολο της Αγοράς των commodities που το τελευταίο διάστημα βιώνει αναταράξεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει απ' τις προβλέψεις της Goldman Sachs. Ο οίκος περιμένει μάλλον σταθεροποιητικές κινήσεις για το πετρέλαιο σε βάθος 12μήνου, διόρθωση για το χαλκό, βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση για το χρυσό, αλλά επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα απ' τη νέα χρονιά και μία γενικευμένη διόρθωση στα γεωργικά Εμπορεύματα (με εξαίρεση τον καφέ και το κακάο).
Δυσκολεύονται να εντοπίσουν έστω και ένα επιτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch, έπειτα και από την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Πορτογαλία. Μάλιστα, ο Αμερικανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Περιφέρεια κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έπειτα από και από τις τελευταίες ενδείξεις που λαμβάνει από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Εκτιμά, πάντως, ότι οι όποιες εξελίξεις θα λάβουν χώρα, το πιθανότερο, μετά τις Γερμανικές εκλογές. Πέραν των αρνητικών δημοσιονομικών νέων που αναμένονται από την Ισπανία πριν από τα τέλη του έτους, η Bank of America Merrill Lynch προειδοποιεί για αρνητικές εκπλήξεις από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, στους επόμενους 12 μήνες.
"Η κρίση στην Πορτογαλία, που εκτινάσσει το κόστος δανεισμού της Χώρας στο 8%, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι θεμελιωδώς πολιτικό", επισημαίνει η HSBC. "Η Ευρωπαϊκή κρίση ήταν πάντα μια πολιτική κρίση, περισσότερο από ό,τι οικονομική ή χρηματοοικονομική. Η ΕΚΤ μπορεί να ρίξει χρήμα για να κλείσει τις ρωγμές, αλλά δεν μπορεί να επιδιορθώσει τα θεμέλια". "Η συνεχιζόμενη λιτότητα στην Περιφέρεια απειλούσε πάντα με μία πολιτική αντίδραση. Το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές του Βορρά και τους δανειζόμενους του Νότου είναι ακόμα πολύ μεγάλο". "Η ιστορία των κρίσεων χρέους δείχνει ότι οι πιστωτές στο τέλος την πληρώνουν. Είτε μέσω του πληθωρισμού, της χρεοκοπίας, της διάσωσης ή της υποτίμησης του νομίσματος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει μια τέτοια εκκαθάριση στην Ευρωζώνη" επισημαίνει ο οίκος.
Στο 7,3% του ΑΕΠ διευρύνθηκε το έλλειμμα της Ιταλίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ISTAT. Η διεύρυνση μέσα στο 12μηνο είναι εντυπωσιακή καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2012 το έλλειμμα της Ιταλίας άγγιζε το 6,6% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία της ISTAT, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθεί η Eurostat, δεν περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο από το swap ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ, με στοιχεία πληθωριστικά εναρμονισμένα, το έλλειμμα της Ιταλίας το 2012 άγγιξε το 3%.
Οι προοπτικές της Ιταλικής οικονομίας παραμένουν αδύναμες ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απευθύνοντας έκκληση στον πρωθυπουργό Ερνίκο Λέτα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ προβλέπει, στην ετήσια έκθεση για την Ιταλική οικονομία, ότι το ΑΕΠ της Χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,8% το 2013, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,5%. Η Χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό 0,7%, εκτιμά το Ταμείο. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ιταλία πρέπει να συνοδευτούν και από μέτρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας την απευθείας αγορά στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ και την χορήγηση περισσότερων φθηνών δανείων στις Τράπεζες της Ευρωζώνης.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της στο 0,5% η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της ΒοΕ υπό το νέο διοικητή της Μαρκ Κάρνεϊ και η διαφορά από τον προκάτοχό του, Σερ Μέρβιν Κινγκ είναι εμφανής. "Κατά την άποψη της Επιτροπής, η συνεπαγόμενη αύξηση στην αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων δεν δικαιολογείται από τις πρόσφατες εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία" αναφέρει η ανακοίνωση. Αυτή την ώρα η στερλίνα δέχεται αφόρητες πιέσεις έχοντας χάσει και τα 1,5100 στην ισοτιμία GBP/USD.
Αντίθετα με σημαντικά κέρδη αντέδρασαν η Αγορά του Λονδίνου και οι άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι ο νέος επικεφαλής της ΒοΕ, θα προχωρήσει σε πολύ επιθετική στήριξη της Βρετανικής οικονομίας.
"Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι, κατά την συνέντευξη τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκαλώντας εκτίναξη στις Αγορές. Συμπλήρωσε επίσης ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ "θα παραμείνει διευκολυντική" για όσο μεγάλο διάστημα χρειάζεται. Σημειώνεται πως η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο αρνητικό ρεκόρ του 0,5% το βασικό επιτόκιο του ευρώ.
Oι επενδυτές απέσυραν περίπου 60 δισ. δολάρια από funds Αμερικανικών ομολόγων από τότε που ο πρόεδρος της Fed, Βen Bernanke, ταρακούνησε τις Αγορές προαναγγέλλοντας την επιβράδυνση και την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι εκροές από τα funds ομολόγων αποτελούν προπομπό για το τι θα επακολουθήσει στην Αγορά σταθερού εισοδήματος όταν θα αρχίσει να περιορίζονται οι αγορές ομολόγων από την Fed. Σημειώνεται ότι τα funds ομολόγων έχασαν πάνω από 28,1 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του Investment Company Institute.
Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα
Το περιοδικό "Der Spiegel" στην ηλεκτρονική του έκδοση επαναφέρει και πάλι τη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" του Ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης, "μία νέα απομείωση του χρέους της υπερχρεωμένης Ελλάδας φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου".
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι αν δεν σημειωθεί, το συντομότερο δυνατόν, ανοδική αντίδραση συνοδευόμενη με αυξημένο όγκο συναλλαγών, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς δείκτες και αποτιμήσεις θα υποκύψουν στη διαφαινόμενη συναλλακτική απαξίωση.
Ξεκινώντας από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σχετικά λιγότερες ήταν αυτές που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-7,27%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν, Eurobank Properties, Motor Oil.
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την MIG (+6,64%) και την Intralot (+3,23%). Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΕΕΕ, Ελλάκτωρα, Frigoglass, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821,86 μονάδες με κέρδη 0,35%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 35,8 εκατ. από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕΤΠ).
Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και για 13 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.
Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει να "σκουπίζεται" ότι προσφορά βγαίνει πέριξ των 24 ευρώ (από ξένο χαρτοφυλάκιο) στον ΟΛΘ, με τον τίτλο να απειλεί υψηλά 58 μηνών.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με ελάχιστες συναλλαγές για την Compucon, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν το τελικό κλείσιμο στην Έλαστρον, με το "bid" των αγοραστών αν είναι στημένο σημαντικά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, στα 2,90 ευρώ άλλαξαν χέρια 58781 τεμ. για τον Κορρέ, ενώ στα 0,6200 ευρώ άλλαξαν χέρια 151000 τεμ. στον Δρομέα.
Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Revoil που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ αύξησε κάπως συναλλαγές η Flexopack, αλλά ο τίτλος έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα.
---ΧΠΑ
Συνεδριάσεων με σημαντικό volatility συνέχεια, όμως ο όγκος συναλλαγών επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.963 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με καλύτερες διαθέσεις, αυξάνοντας σημαντικά το premium στο 1,9%.
Σε ρόλο θεατή τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.308 - 5.723 Ιουλίου, 265 Αυγούστου και 320 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 284,5) κινήθηκαν μεταξύ 277 και 286,75 μονάδων.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 Πειραιώς, 25.000 Intralot, 5.000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (158), ΟΤΕ (985), MIG (151), Μυτιληναίο (139), ΔΕΗ (846), Ελλάκτωρα (148), Intralot (510), ΓΕΚ (275), Eurobank (1.540), Alpha Bank (1.608), Εθνική (2.536), Jumbo (116), Πειραιώς (2.150).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE κινήθηκε στο 59% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, στα συνολικά 448 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (325 δικαιώματα αγοράς και 123 δικαίωμα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων σε: Εθνική (2.000 τεμ.)
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.750.788 τεμ.), Εθνική (2.260.091 τεμ.), MIG (1.733.793 τεμ.).