Η καθοδική διάσπαση των 832 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, αποδείχθηκε ο "σηματωρός - καταλύτης" για τα χαρτοφυλάκια που προσδιορίζουν τις κινήσεις τους με καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ μια καθοδική διάσπαση των 276 μονάδων για τον FTSE 25, θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση.
Καθίσταται πλέον φανερό ότι απειλείται και η μεσοπρόθεσμη τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που σήμερα και μετά το μέσον της συνεδρίασης έχασε και τις "πλάτες" του ΟΤΕ.
Κάποια ενεργοποίηση των αγοραστών, μετά τις 16.24, στο γνωστό "μπαλαντέρ" του ταμπλώ, δεν είχε τα χθεσινά αποτελέσματα και έτσι ο Γενικός Δείκτης που μετά τις 11.12 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν, Intralot και Frigoglass.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι MIG, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ και "κόντρα στο ρεύμα" οι Eurobank Properties, Μέτκα (σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χθεσινή ανακοίνωση για το νέο έργο 1,05 δισ ευρώ, στο Ιράκ). Επίσης, μετά τις 10.42 μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Folli Follie Group.
Με την ταλαιπωρία στον Τραπεζικό κλάδο να συνεχίζεται και η αυριανή είσοδος των νέων μετοχών της Πειραιώς (έκλεισε σε νέο χαμηλό 22 ετών και πλέον) να αποτελεί "τον άγνωστο Χ", καθίσταται επιτακτική, περισσότερο από ποτέ, η αντίδραση των υπόλοιπων μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και τα οποία δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο ταμπλώ, όχι λόγω επιθετικών κινήσεων των πωλητών, αλλά λόγω "λειψανδρίας" από πλευράς αγοραστών (!)
Σχετική μείωση του συγκεντρωτισμού, με το 45% της μικτής αξίας συναλλαγών να αφορά τρεις μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ.
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7400 ευρώ με κέρδη 1,09% και όγκο συναλλαγών 13439418 τεμ. και το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,1000 ευρώ (-12,7%) διακινώντας 2380480 τεμ. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι Τίτλοι Παραστατικοί Δικαιωμάτων προς Κτήση μετοχών (Warrants) της Εθνικής ήταν διαπραγματεύσιμοι στο Χ.Α. με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±50%, το οποίο επεκτείνεται κάτω από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην ισχύουσα απόφαση 22 του Δ.Σ. του Χ.Α.
Σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις αποδεικνύεται ότι ο "μεγάλος ασθενής του ταμπλώ" είναι ο Τραπεζικός κλάδος και δεν είναι σύμπτωση ότι ο κλαδικός του δείκτης σημειώνει οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δώδεκα.
Με τις ΑΜΚ στον κλάδο να έχουν ολοκληρωθεί, ο Τραπεζικός δείκτης από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους (350,3 μονάδες στις 17/5) σημειώνει απώλειες 64,07%, ο τίτλος της Alpha Bank από το υψηλότερο κλείσιμο για το 2013 (0,6700 ευρώ στις 31/5) απώλειες 36,57%, της Εθνικής από τα 9,2110 ευρώ (υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους που σημειώθηκε στις 17/5) απώλειες 74,38%, της Πειραιώς από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους (5,7351 ευρώ στις 17/5) απώλειες 82,83% και της Αττικής από το υψηλό των 1,0032 (κλείσιμο 4/1) απώλειες 42,68%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη για σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων να αποτυπώσει ένα "καθαρό" ανοδικό candlestick πάνω από τις 850 μονάδες, δείχνει να αποβαίνει "μοιραίο" για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του, καθώς η επαφή της στήριξης που παρέχει το επίπεδο των 825 με 800 μονάδων θα έπρεπε ήδη να είχε δώσει ανοδική ανάταση προς το διαγραμματικό σημείο αντίστασης, που ορίζει ο 200άρης κινητός μέσος, στις 907 μονάδες, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Η "κωλυσιεργία" αυτή του Γενικού Δείκτη κοντά στα χαμηλά της κίνησης εάν μάλιστα συνοδεύεται και με χαμηλό τζίρο συναλλαγών στατιστικώς "ανοίγει την όρεξη" για την εκδήλωση μιας νέας καθοδικής εκτόνωσης. Έτσι εάν υποθέσουμε ότι η στατιστική ανάλυση επαληθευτεί θα πρέπει να αναμένουμε καθοδική τμήση των 800 μονάδων με πτωτικό στόχο το "σκληρό" επίπεδο στήριξης των 760 με 735 μονάδων.
Τη κάτω πλευρά, στις 268 μονάδες, του τριγωνικού σχηματισμού "ακούμπησε" ο δείκτης FTSE25 στις 27 Ιουνίου προκαλώντας μια μίνι ανοδική αντίδραση 20 περίπου μονάδων, προσεγγίζοντας έτσι με "εύθραυστα" βήματα την περιοχή των 290 μονάδων. Το ζητούμενο εδώ, όπως είχαμε αναφέρει και στις προηγούμενες αναλύσεις είναι ο σχηματισμός ενός ισχυρού "πατήματος" σταθεροποίησης και στήριξης στο επίπεδο των 276 με 260 μονάδων.
Σταθεροποίηση όμως, όπου θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδευτεί και από αυξημένο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσουμε να δηλώσουμε την ολοκλήρωση του επώδυνου καθοδικού κύματος από τις 410 μονάδες.
Το στοιχείο όμως αυτό φαίνεται μέχρι τώρα να λείπει από τις τελευταίες συνεδριάσεις προβληματίζοντάς μας για τη μετέπειτα κίνηση του δείκτη.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι η πιθανή καθοδική διάτρηση της περιοχής των 260 μονάδων θα οδηγήσει βίαια το δείκτη προς τη στήριξη των 238 μονάδων καταστρατηγώντας το ανοδικό σενάριο εμπλοκής του FTSE25 με τη ζώνη αντίστασης των 330 με 325 μονάδων, αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Ακόμα μία μέρα με μικτά κλεισίματα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, επιφυλακτικότητα και επικράτηση του "κόκκινου" χρώματος στην Ευρώπη, με κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Περισσότερο το "πράσινο" χρώμα στα Ασιατικά ταμπλώ, με "οδηγό" την Αυστραλία όπου η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και με την Ιαπωνία να ενισχύεται από την αποδυνάμωση του γεν.
Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι δεν συστήνει πλέον την αγορά καλαθιού Αμερικανικών μετοχών με την υψηλότερη έκθεση στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα (BRIC), σημειώνοντας πως προτιμά Αμερικανικές εταιρείες που έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στην εγχώρια Αγορά με την απόφασή της να βασίζεται στις αναθεωρημένες προσδοκίες για βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα. Εκτιμά πως η μέση εταιρεία στο καλάθι των Αμερικανικών μετοχών της με την υψηλότερη έκθεση στα BRICs θα εμφανίσει αύξηση πωλήσεων κατά 3% φέτος, έναντι του 6% για το καλάθι των Αμερικανικών μετοχών με την μεγαλύτερη έκθεση στην εγχώρια Αγορά.
Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν οι επενδυτές στη Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδυτικό σύμβουλο της Ιταλικής Ασφαλιστικής Generali, Nikhil Srinivasan, ο οποίος προτρέπει τους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές και ομόλογα των ισχυρών οικονομικών της Ευρώπης. Ο Srinivasan αποδίδει τον κορεσμό του Dax στο γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες του δείκτη έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό προς την Ασία. Επομένως η συμπεριφορά του ομοιάζει με αυτήν των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες έχουν φτάσει στην κορυφή του ανοδικού κύκλου.
Ο επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Generali εμφανίζεται αισιόδοξος για την Ευρώπη σε βάθος πενταετίας, όταν και η διαδικασία απομόχλευσης θα έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται και τα δημοσιονομικά θα εμφανίζονται πιο ισχυρά. Σε αυτή τη βάση, η Νότια Ευρώπη εμφανίζεται ως επενδυτική ευκαιρία, καθώς τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία οι Κεφαλαιαγορές απέχουν κατά 60-95% από τα ιστορικά υψηλά τους.
Κατά 21,2 δις. δολάρια αύξησαν την έκθεσή τους στην Ευρώπη τα Αμερικανικά αμοιβαία κεφάλια διαχείρισης διαθεσίμων (money market funds) κατά τους δύο πρώτους μήνες του β' τριμήνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Moody's. Με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο οίκος, η έκθεση των funds στα Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του β' τριμήνου στα 189,9 δισ δολάρια, ήτοι στο 28% των συνολικών assets των money market funds από τα 168,6 δισ δολάρια. Η Moody's αποδίδει την εν λόγω άνοδο κυρίως στην αύξηση της έκθεσης στις Βρετανικές Τράπεζες που άγγιξε το 47% ή 30,5 δισ δολάρια από 20,4 δισ δολάρια προηγουμένως.
Για πιθανή ανανεωμένη νευρικότητα στις Επιχειρήσεις που διαθέτουν καταθέσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times που σχολιάζει την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να εξαιρέσουν τους αποταμιευτές των μεγάλων Τραπεζικών Οργανισμών από τη λίστα των προστατευμένων σε περίπτωση Τραπεζικής χρεοκοπίας. "Γινόταν ήδη μια επαναξιολόγηση του ρίσκου μεταξύ της Περιφέρειας και του Πυρήνα τα τελευταία δύο χρόνια που οδήγησε σε απομάκρυνση των καταθέσεων από την Περιφέρεια", λέει τραπεζικός αναλυτής της Morgan Stanley. 'Η οδηγία του bail-in θα μπορούσε να εντείνει αυτή την επανατοποθέτηση'.
Ρεπορτάζ με τον τίτλο "Σπιράλ προς τα κάτω", δημοσιεύει το Γερμανικό 'Spiegel', το οποίο επισημαίνει ότι "η Ευρωδιάσωση δεν προχωράει". Το δημοσίευμα του "Spiegel" αναφέρεται στις Χώρες της Νότιας Ευρώπης, που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο στην Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία το Δημόσιο χρέος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό παρά την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Την ίδια ώρα μειώνονται τα Κρατικά έσοδα και οι Χώρες βυθίζονται στην ύφεση, που συνεπάγεται υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε πρόσθετες Κρατικές δαπάνες. Επισημαίνεται, τέλος, ότι γίνεται και πάλι συζήτηση για ένα νέο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας της τάξης των πέντε έως οκτώ δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά και εκτιμάται ότι "στην περίπτωση της Ελλάδας ένα νέο 'κούρεμα' του χρέους μετά από τις Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές μοιάζει αναπόφευκτο".
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 9,9 δισ. δολ. ή 2,1% το Μάιο από τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν σε 485 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των παραγγελιών κατά 2%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, απόλυτα προβληματισμένοι δηλώνουν οι παράγοντες της Αγοράς, καθώς η "επόμενη μέρα", μετά την ολοκλήρωση των Τραπεζικών ΑΜΚ, δεν δείχνει ιδιαίτερα εύκολη για το Χ.Α.
Αφ΄ ενός γιατί οι Τραπεζικές αυξήσεις τράβηξαν σημαντική ρευστότητα από την Αγορά, μέρος της οποίας δεν φαίνεται να επιστρέφει άμεσα αν συνεχιστεί η κατηφόρα των Τραπεζικών τίτλων. Ακόμα και αν οι πωλήσεις Τραπεζικών μετοχών συνοδευτούν και από πωλήσεις warrants το αρχικό κεφάλαιο φαίνεται να επανακτάται σημαντικά μειωμένο, πλην της περίπτωσης της Alpha Bank.
Από την άλλη η συνεχιζόμενη πλαγιολισθητική κίνηση του Δείκτη, με χαμηλούς σχετικά τζίρους, θα συνεχίσει να διαβρώνει τιμές και ψυχολογία.
Το Χ.Α. χρειάζεται ένα καταλύτη που θα του προσφέρει μια σταθερή κατεύθυνση εκτιμά η Exotix προβλέποντας ότι οι επενδυτές θα μείνουν στο περιθώριο ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα. Με αυτά τα δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα οι μικροί τζίροι συναλλαγών και η μεταβλητότητα θα επιμείνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ξεχωριστή αναφορά κάνει για τις μετοχές τηςΜΕΤΚΑ και της Intralοt. Τονίζει πως αν και οι δυο τίτλοι συγκεντρώνουν αμυντικά χαρακτηριστικά και σε καθαρά σχετική βάση η αξιολόγηση "Buy" για τη ΜΕΤΚΑ και "Sell" για την Intralot φαίνεται λογική. Για τη ΜΕΤΚΑ ειδικότερα αναφέρει το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας και προβλέπει πως η διείσδυση στις Αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Intralot έδωσε σήμερα και νέα καθοδική διάσπαση χάνοντας και την στήριξη των 1,48 ευρώ και ανοίγοντας τον δρόμο για κίνηση προς τα 1,25 ευρώ, αν συνεχιστούν οι πιέσεις.
Τέσσερις οι διασωθέντες τίτλοι από το ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (+0,21%), Μέτκα (+1,91%), Folli Follie Group (+1,69%) και Eurobank Properties (+4,82%, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Από την πλευρά των "κόκκινων", οι μεγαλύτερες απώλειες για Intralot (-14,63%), Πειραιώς (-13,6%) και Σωλ. Κορίνθου (-8,51%). Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Βιοχάλκο και Ελλάκτωρα, του 5% για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και του 4% για Εθνική και Jumbo. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.
Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 823,83 μονάδες με απώλειες 3,24%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 54,8 εκατ. από τα οποία τα 13,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΑΛΦΑΤΠ, ΤΙΤΚ, ΜΟΗ).
Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 96 πτωτικών και για 23 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.
Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς ότι ο τίτλος της Τρ. Αττικής συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αθροιστικά κέρδη 68,62%, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 0,6510 ευρώ (+19,01%).
Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι αγοραστές στον Δρομέα, οι οποίοι κάνουν πιο "αισθητή" την παρουσία τους προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, ενώ σήμερα και στα 0,6050 ευρώ άλλαξαν χέρια 200000 τεμ. (όχι "πακέτο").
Σταθερά πλαγιοανοδική η κίνηση και στην Revoil, που σήμερα έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ "ξεφουσκώνουν" εντυπωσιακά Sato και Προοδευτική (στην δεύτερη και στα 0,18 ευρώ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 150000 τεμ. και ακολούθησε η κατάρρευση).
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την αυριανή συνεδρίαση, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 4.958.235.294 νέες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 5.072.567.951 μετοχές.
Από αύριο 3/7/2013, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., στην κατηγορία Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς κτήση Κινητών Αξιών (Warrants), οι 849.195.130 Τίτλοι Παραστατικοί Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών (Warrants) και συγκεκριμένα προς κτήση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, με κωδικό ΟΑΣΗΣ "ΠΕΙΡΤΠ" και τιμή εκκίνησης τίτλου € 0,899. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής του τίτλου θα είναι ελεύθερο.
Τέλος από 03/07/2013, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 1.1.2012-31.12.2012, ποσού Ευρώ 0,15 ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,1125 Ευρώ ανά μετοχή). Το ποσό του μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25% σύμφωνα με το ν. 3943/2011.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση υψηλών απωλειών, που δεν εμπόδισε η σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.212 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με σαφώς μεγαλύτερες απώλειες, μειώνοντας το premium στο 0,4%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.152 - 3.799 Ιουλίου, 128 Αυγούστου και 225 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 280,25) κινήθηκαν μεταξύ 277,75 και 291,5 μονάδων.
Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (63.100 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (158), ΟΤΕ (1.495), MIG (111), Μυτιληναίο (143), ΔΕΗ (790), Ελλάκτωρα (284), ΕΧΑΕ (154), Intralot (1.572), ΓΕΚ (395), Eurobank (728), Alpha Bank (1.067), Εθνική (1.444), Jumbo (150), Μέτκα (158).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 57% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη στα μόλις 180 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (179 δικαιώματα αγοράς και 1 δικαίωμα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.751.797 τεμ.), Εθνική (3.201.356 τεμ.).